Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2009 21:40 - БСП пита Конституционния съд за избори "2 в 1"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 491 Коментари: 0 Гласове:
0



БСП не излезе и във вторник с ясна позиция по въпроса дали подкрепя или отхвърля категорично искането за сливане в един ден на изборите за Народно събрание и Европейски парламент. Вместо това червените решиха да отнесат въпроса до Конституционния съд със странното уточнение, че ще държат институцията да се произнесе възможно най-бързо.

Решението на Изпълнителното бюро на социалистите е предизвикано от внесеното от НДСВ и подкрепяно от опозиционни и независими депутати предложение за изменение на Конституцията и сливане на изборите за Европейски парламент и за Народно събрание. По-конкретно то предвижда задължение на президента да насрочи едновременно избори за национален и европейски парламент и за органи на местно управление, когато мандатите на някои от тези институции изтичат в рамките на три месеца. Именно такава ще е ситуацията в началото на лятото на тази година, когато последователно изтичат мандатите на европейския и на българския парламент.

Говорителят на БСП Корнелия Нинова обясни, че предложението на НДСВ за промяна на Конституцията поставя въпроса откога ще действа новоизбраното Народно събрание. От НДСВ предлагат да се направи изключение и да се запише текст в Конституцията, че новото Народно събрание ще действа от датата на първото си заседание, а не от датата на избора си, каза тя.

Два действащи парламента едновременно?

Затова червените депутати ще поискат тълкувателно решение относно мандата на Народното събрание. Корнелия Нинова изрази "притесненията" в партията, че, ако изборите бъдат изместени за 7 юни, за да съвпаднат с вота за Европейски парламент, България може да се окаже с два едновременно действащи парламента.

Корнелия Нинова посочи, че мандатът на настоящото Народно събрание изтича в края на юни, а ако изборите са "2 в 1", на 7 юни ще имаме избрано ново Народно събрание и президентът трябва в едномесечен срок да свика новия парламент. По думите й има един период, в който може да изпаднем в казуса старият парламент да е легитимен и да имаме новоизбран, който не е влязъл във функциите си. Това според нас създава нестабилност на институциите, заяви говорителят на БСП.

Конституционният съд вече е излизал с тълкувателно решение по казус около мандата на Народното събрание. По искане за тълкувателно решение от 70 депутата през 2001 година институцията постановява, че мандатът на всеки парламент започва да тече от датата на провеждане на изборите. В решението се споменава и практиката, че няма нито един български парламент, който да е разпуснат след изтичане на 4 години, броени от деня на изборите.

Според Нинова трябва да стане ясно дали предложението на НДСВ е "конюктурно" или въпросът е поставен "принципно". Червените попитаха през медиите своите колеги от коалиция защо точно сега се поставя тази тема. По думите на червеният говорител тълкувателното решение на КС ще "реши въпроса дълготрайно" и ще покаже дали сливането на избори ще е възможно занапред.

На въпрос дали днешната позиция не е опит за забавяне, Нинова обясни, че така или иначе БСП ще има официална позиция, а и съдът ще излезе с тълкуване. Решението на КС обаче ще предреши целия казус и тогава политическите позиции ще са безсмислени.

Това е по-скоро търсене на гаранции, че промяната в конституцията е законна и не налага в бъдеще проблеми за оспорване на изборите и на тяхната легитимност и за дестабилизация на институциите, добави тя.

Секретарят на БСП Кирил Добрев заяви, че БСП не се притеснява от избори "2 в 1". По думите му не трябва с евтини PR-акции с подписки да се иска промяна в създадения политически модел. Той коментира, че с обединяването двата вота ще бъдат претупани.

"Освен това, каза Добрев, възможността за купуването на гласове е по-ниска, ако изборите са отделно, защото тогава имаме два пъти изваждане (на пари, бел.ред.)".

На въпрос на Mediapool относно подкрепата на президента Георги Първанов за варианта "избори 2 в 1", Добрев коментира, че крайното решение за това и за самата избирателна система ще бъде взето от всички депутати. "БСП няма мнозинство", посочи червеният депутат.

Президентът продължава да е за избори в един ден

Самият Първанов във вторник повтори тезата си, че би било добре двата избора да са на една дата, но отбеляза, че ""доколко това е възможно и необходимо, ще преценят народните представители“. Президентът ще ""изчака да види как ще завършат парламентарните инициативи по въпроса, преди да се произнесе"".

Преди две седмици той подкрепи инициативата на НДСВ за избори "2 в 1", въпреки съпротивата на коалиционния партньор БСП. Според държавния глава два последователни избори в рамките на 2-3 месеца ""ще ни дойдат повече“, а и ""въпросът не е само в разхода на повече средства“. Той изрази опасение, че два избора един след друг могат да изтощят допълнително електората, че ще доведат до изборни дебати, които по-скоро ще деформират самата дискусия и ще я отдалечат от същността и от необходимостта да се намерят управленски решения.

Във вторник от НДСВ обявиха, че към инициираната от тях подписка в подкрепа на конституционната промяна са се присъединили вече 8 хиляди души и кампанията около подписката тепърва ще се разширява. От НДСВ все още се надяват на подкрепа и от коалиционния си партньор БСП. /Медиапул


Тагове:   БСП,   избори,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13048008
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930