Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2009 09:22 - Храната и дрехите ни стигнаха евроцени
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 269 Коментари: 0 Гласове:
0



Мит е, че в България е най-евтино, показа проучване на Европейската комисия, представено в Брюксел вчера. В поне още 5 държави основните храни се продават в супера поне на същата цена, но при по-ниски средни доходи у нас.
    
Българинът плаща прескъпо, за да е част от ЕС. Символите на модерността - мобилните телефони и бързият интернет, у нас са в пъти по-скъпи и от най-богатите членки. Българинът плаща тройно повече от французина и почти двойно повече от британеца, за да ползва интернет. Абонаментните такси за телефони също са високи, макар доходите ни да са едва 40% от европейските.
    Освен че
    удрят в
джоба, солените разходи за комуникация оскъпяват развитието на бизнеса, особено дребния. Не помагат и високите лихви. Само 11 от 27-те страни в ЕС предлагат по-високи лихви върху кредитите от България, където заемите под 1 г. се оскъпяват с 4%.
    
При хранителните стоки все още можем да се похвалим с най-евтини хляб, кафе, телешка кайма и кисело мляко, но в 7 от 27-те членки захарта е по-евтина, в 6 - портокаловият сок, а в 3 - прясното мляко. Бялото брашно се продава на по-добра цена във Финландия, Полша, Чехия, Румъния, а пилешкото- в Полша и Малта. На този остров храни и напитки са най-изгодните в ЕС. В бившите соцстрани могат да се намерят по-евтини продукти в Румъния, Унгария и Полша. България е по-скъпа при напитките от Унгария и Португалия, а при тютюна - от Литва.
    
Заведенията ни обаче все още са най-евтините в ЕС. Българинът пие кафе за 37 цента, докато за гърка и исландеца то е
    над 7 пъти
    по-скъпо
Билетът за кино е по-евтин в Словакия, а за трамвай - в Португалия.
    
Изследването сравнява цените на 58 основни стоки и 8 услуги. ВБългария е най-икономично да си купиш вестник, да идеш на обущар и химическо чистене. Домакинските уреди и електрониката също са най-изгодни, особено бялата техника. Цените й са с 1/3 по-ниски от рекордните в ЕС. При черната разликата е под 20%.
    
Най-големи вариации в цените има при DVD плеърите, празните CD, портокаловия сок, консервираната риба тон, конфитюрите, праха за пране, сладоледа, киселото мляко, зехтина, черния чай, кафето.
    
Различията се обясняват с цената на труда и със специфики в потреблението.
    "Резултатите са много
    окуражителни
    
След 100 г. европейска потребителска политика пазарите работят относително добре", каза комисарят Меглена Кунева, по чиято идея се прави годишният индекс.
    
70-80% от потребителите в ЕС са доволни от качеството на храните, техниката, колите, домакинските уреди, облеклото и книгите, както и от обслужването в магазините.
    
Не толкова положително е отношението при услугите, откъдето идват повече оплаквания от цени, монополи и липса на вежливост. Най-зле се представят енергетиката, банките и градският и жп транспорт. Като добра се преценява тенденцията в телекомуникационния пазар. При фиксираните телефони Испания, Люксембург и Литва не са променяли цените от 3 г., в 13 държави има поскъпване, а в 8 - поевтиняване. Най-силно са ударени по джоба малтийците - с 1/4 спрямо 2006 г. Европейската тенденция е за снижаване на абонаментните такси, но цените на разговорите растат и като цяло човек плаща повече.
    
Сметките за мобилни телефони също вървят нагоре. Само холандците и австрийците са усетили поевтиняване. Не е чудно, че испанците бърборят по цял ден - цените там са най-ниски в цяла Европа. Следват Литва и Кипър.
    
България е във високата част на скалата. 10 от най-богатите страни в ЕС предлагат по-добри оферти. Българите говорят за 24 цента с ДДС за минута, само с 2 ст. по-евтино, отколкото в Гърция, Португалия, Словакия. Сметките на малтийци, немци, естонци и ирландци са най-дебели.
    
При пакетите Брюксел установява, че през последните години са спечелили само хората, които са избрали минималните пакети, докато средните и скъпи абонаменти, всъщност
    са поскъпнали
При бързия интернет от нас плащат повече само словаците, но французите теглят 3 пъти повече информация, а британците почти 2 пъти за същите пари. Колкото по на Изток се отива, толкова е по-скъпо да си в мрежата. Предлагането на все по-големи обеми задълбочава различията вместо да кара доставчиците да намалят цените.
    
Енергията на българина все още е сред евтините в ЕС. Токът е по-евтин само в Малта, а газът - в Румъния, Естония и Литва. Като цяло токът излиза по-скъп на по-дребния потребител, който харчи под 1000 кв/ч. (в. 24 часа)



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997863
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031