Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2009 21:52 - Конкурси за стипендии за студенти
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 493 Коментари: 0 Гласове:
0



Министерството на образованието и науката обяви конкурс за стипендии, отпуснати от правителството на Великото херцогство Люксембург за обучение на
български студенти в Люксембургския университет през академичната 2009/2010 г.

Българските младежи ще имат възможност да кандидатстват за две стипендии за обучение в срок от една учебна година в Люксембургския университет. Стипендиите са "делими", което значи, че при одобрение на двама канидати с еднакви качества едногодишната стипендия има възможност да бъде разделена на две отделни стипендии за обучение в рамките на един семестър.

Желаещите да кандидатстват трябва да са български граждани, да владеят писмено и говоримо френски, немски или английски език и да не се навършили 30 г. към датата на конкурса. Те тряба да се студенти в редовна форма на обучение в бакалавърска или магистърска програма на български държавни висши училища за учебната 2008/2009 г. и да имат успех от завършените семестри не по-нисък от "много добър 4.50".

Към момента на кандидатстване за стипендия студентите трябва да са установили контакти с Люксембургския университет и да са уточнили езика, на който ще се провежда обучението им.

Документите за кандидатстване се подават на български език в деловодството на МОН, бул. "Княз Дондуков" № 2 А, до 16 март 2009 г. 

Експерти на МОН ще проведат събеседване с всички кандидати на 18 март.

Повече информация за условия и документи за кандидатстване можете да намерите тук.





Източният институт към Варшавския университет обяви конкурс за 25 стипендии за двугодишно обучение в магистърската програма "Източноевропейски науки" за периода 01.10.2009 – 30.06.2011 г.

Подходящите кандидати трябва да са завършили висше образование за предпочитане в хуманитарната област. Те трябва да са на възраст до 30 години и да владеят полски и английски език на ниво, което им позволява ползване на научна литература на двата езика.

Одобрените кандидати ще получават месечна стипендия в размер на 1270 злоти (около 310 евро), която се изплаща за 10 месеца в годината. Те ще бъдат освободени и от заплащане на такси за обучение. Стипендиантите ще имат възможността безплатно да посещават интензивен курс по полски език през първата година от обучението си и допълнителен двугодишен курс по друг чужд език.

Пълна информация за условията на конкурса, необходимите документи и обучението можете да намерите тук.

Документите за кандидатстване трябва да се изпратят до 15 март 2009 г. на електронен адрес: studium@uw.edu.pl.





Желаещите да получат магистърска степен по управление и администрация имат шанс да го направят в София, в рамките на малко повече от една академична година, при това без да плащат такса за обучението си. Важно условие е да владеят френски език, защото офертата е на Франкофонския институт за администрация и управление в София (IFAG), който е създаден през 1996 г. и вече има 800 дипломирани студенти от България и региона.

Висшето училище, което е част от Асоциацията на франкофонските университети (AUF), предлага две магистратури с продължителност между 10 и 15 месеца. Завършилите "Мениджмънт и администрация на предприятията" получават диплома от университета в Нант (Франция), а колегите им от програмата по "Публично европейско управление" - от университета в Лиеж (Белгия). Лекциите и семинарните занятия се водят от преподаватели от Франция, Белгия, Швейцария, Канада, България и др. Обучението включва задължителен стаж с продължителност между 3 и 6 месеца в компании и публични институции във Франция, Белгия и България. Някои от тях предоставят стипендии на студентите с особено добри постижения.

В петък IFAG обяви началото на кандидатстудентската си кампания за 2009-2010 г. За да бъдат записани в някоя от двете програми на института, желаещите трябва да са завършили четиригодишно университетско образование, без знчение от специалността. Те разполагат с два месеца (до 31 март т.г.) да подготвят документите си - електронен формуляр, автобиография, мотивационно писмо, академична справка за оценките и копие от дипломата (за онези, които са завършили обучението си). Вторият етап от подбора ще се проведе на 28 април и включва писмена работа на свободна тема, като целта е да се оцени нивото на владеене на френски език. Третат част е разговор с комисия, предвиден за началото на юни.

Одобрените кандидати ще се обучават безплатно. Те се настаняват в Студентски град и ползват предоставен от института транспорт за придвижване до учебната база. Освен това получават помощ за издръжката си в размер на 102 евро месечно.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13046122
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930