Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2009 14:07 - Производители на рибни продукти искат спешни проверки заради "пазар на черно"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 521 Коментари: 0 Гласове:
0



Асоциация на производителите на рибни продукти БГ ФИШ настоява Националната ветеринарно медицинска служба да извърши спешни проверки в обектите за търговия с риба и рибни продукти, както и в обектите за обществено хранене, където се предлагат такива стоки. Искането е продиктувано заради недобросъвестни търговци, съобщиха от асоциацията. Някои от тях купуват малки количества жива, охладена или преработена риба, миди и други от одобрено преработвателно предприятие. След това получават документ и търгуват седмици наред с този сертификат, но и със стока, която е доставена "на черно". Така набавените по нерегламентиран начин продукти не са преминали през необходимите проверки и не са с гарантирана безопасност за консумация. Ветеринарните инспектори са тези, които трябва да започнат проверките и да хванат нарушителите, твърдят от БГ ФИШ.
Членовете на асоциацията припомнят, че живите и охладени риби и водни животни трябва да се придружават с търговски документ, в който да бъде отбелязан BG номера на рибопреработвателното предприятие, тържището, борсата, аукциона или експедиционният център, в който рибата е приета след улова, извършен е контрола за безопасност, окачествена е и информацията е отразена върху етикет.
Тази риба, според регламентите от хигиенния пакет, се транспортира и предлага в потребителски опаковки /кашони, касетки, аквариуми или др. /, за които има специални изисквания. Според същите регламенти охладената риба трябва да е поставена в лед така, че температурата във вътрешността и да не надвишава температурата на топящият се лед. Ледът трябва да е със сертификат за произход и отново да отговаря на регламентите на ЕО за безопасност, тоест да е добит в одобрено предприятие. Етикетът трябва да е поставен на видно място върху опаковката/кашон, касетата, аквариум/ и да дава информация на клиента, кое е предприятието, което предлага продукта, срокът на годност, температура на съхранение и др. Етикетът е гаранцията, че продуктът е произведен в одобрено предприятие, минал е контрол и е с гарантиран произход и безопасност за консуматора, алармираха от асоциацията.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996225
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031