Блогрол
1. Александър Божков
2. Евгений Тодоров
3. Иван Бедров
4. Иво Инджев
5. Калин Манолов
6. Мартин Заимов
7. Николай Караиванов
8. Николай Младенов
9. Пламен Асенов
10. BLITZ
11. BPOST
12. FROGNEWS
13. R.E.D.
14. СВЕЖО
15. Ян Бибиян
16. ОРИНАВИ
17. Стефан Бонев
18. Петя Ставрева
19. Александър Секулов
20. Оринави
21. Веско Петров
22. Сантов
23. Силви Стефанов
24. Христо Гагов
25. Пламен Славов
26. Bulgaria_news
27. Елена Емануилова
28. Mese4inkata
29. Първа блогерска среща - 24.07.2009
30. Георги Цанков
2. Евгений Тодоров
3. Иван Бедров
4. Иво Инджев
5. Калин Манолов
6. Мартин Заимов
7. Николай Караиванов
8. Николай Младенов
9. Пламен Асенов
10. BLITZ
11. BPOST
12. FROGNEWS
13. R.E.D.
14. СВЕЖО
15. Ян Бибиян
16. ОРИНАВИ
17. Стефан Бонев
18. Петя Ставрева
19. Александър Секулов
20. Оринави
21. Веско Петров
22. Сантов
23. Силви Стефанов
24. Христо Гагов
25. Пламен Славов
26. Bulgaria_news
27. Елена Емануилова
28. Mese4inkata
29. Първа блогерска среща - 24.07.2009
30. Георги Цанков
Постинг
03.02.2009 14:07 -
Производители на рибни продукти искат спешни проверки заради "пазар на черно"
Асоциация на производителите на рибни продукти БГ ФИШ настоява Националната ветеринарно медицинска служба да извърши спешни проверки в обектите за търговия с риба и рибни продукти, както и в обектите за обществено хранене, където се предлагат такива стоки. Искането е продиктувано заради недобросъвестни търговци, съобщиха от асоциацията.
Някои от тях купуват малки количества жива, охладена или преработена риба, миди и други от одобрено преработвателно предприятие. След това получават документ и търгуват седмици наред с този сертификат, но и със стока, която е доставена "на черно". Така набавените по нерегламентиран начин продукти не са преминали през необходимите проверки и не са с гарантирана безопасност за консумация. Ветеринарните инспектори са тези, които трябва да започнат проверките и да хванат нарушителите, твърдят от БГ ФИШ.
Членовете на асоциацията припомнят, че живите и охладени риби и водни животни трябва да се придружават с търговски документ, в който да бъде отбелязан BG номера на рибопреработвателното предприятие, тържището, борсата, аукциона или експедиционният център, в който рибата е приета след улова, извършен е контрола за безопасност, окачествена е и информацията е отразена върху етикет.
Тази риба, според регламентите от хигиенния пакет, се транспортира и предлага в потребителски опаковки /кашони, касетки, аквариуми или др. /, за които има специални изисквания. Според същите регламенти охладената риба трябва да е поставена в лед така, че температурата във вътрешността и да не надвишава температурата на топящият се лед. Ледът трябва да е със сертификат за произход и отново да отговаря на регламентите на ЕО за безопасност, тоест да е добит в одобрено предприятие. Етикетът трябва да е поставен на видно място върху опаковката/кашон, касетата, аквариум/ и да дава информация на клиента, кое е предприятието, което предлага продукта, срокът на годност, температура на съхранение и др. Етикетът е гаранцията, че продуктът е произведен в одобрено предприятие, минал е контрол и е с гарантиран произход и безопасност за консуматора, алармираха от асоциацията.
Членовете на асоциацията припомнят, че живите и охладени риби и водни животни трябва да се придружават с търговски документ, в който да бъде отбелязан BG номера на рибопреработвателното предприятие, тържището, борсата, аукциона или експедиционният център, в който рибата е приета след улова, извършен е контрола за безопасност, окачествена е и информацията е отразена върху етикет.
Тази риба, според регламентите от хигиенния пакет, се транспортира и предлага в потребителски опаковки /кашони, касетки, аквариуми или др. /, за които има специални изисквания. Според същите регламенти охладената риба трябва да е поставена в лед така, че температурата във вътрешността и да не надвишава температурата на топящият се лед. Ледът трябва да е със сертификат за произход и отново да отговаря на регламентите на ЕО за безопасност, тоест да е добит в одобрено предприятие. Етикетът трябва да е поставен на видно място върху опаковката/кашон, касетата, аквариум/ и да дава информация на клиента, кое е предприятието, което предлага продукта, срокът на годност, температура на съхранение и др. Етикетът е гаранцията, че продуктът е произведен в одобрено предприятие, минал е контрол и е с гарантиран произход и безопасност за консуматора, алармираха от асоциацията.
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари