Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2009 14:20 - Увеличават приема с матури в бг университети
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1041 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.02.2009 15:19


От тази година с оценките от матурите ще може да се кандидатства за 34 специалности в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това съобщиха във вторник от висшето учебно заведение. Миналата година бележките от държавните зрелостни изпити се признаваха при кандидатстването в 20 специалности в Алма Матер.

Зам.-ректорът по учебната дейност на университета доц. д-р Мария Шишиньова обясни, че все пак оценките от матурите и тези от кандидат-студентските изпити не са напълно приравнени. При балообразуването бележките от матурите ще се умножават с коефициент 2.5, докато тези от изпитите – с коефициент 3. "Това се прави, тъй като все още има какво да се желае от държавните зрелостни изпити", обясни Шишиньова.

Миналата година оценките от матурите бяха вход за специалността философия, физичните, химични и част от педагогическите специалности. От тази година с бележките от държавните зрелостни изпити ще може да се кандидатства във всички осем специалности на Факултета по математика и информатика, като изискването е оценката да не е по-ниска от 4.50. Резултатите от матурите по чужд език ще важат и за педагогическите специалности с чуждоезичен профил. С бележките от зрелостните изпити ще може да се кандидатства и за специалностите биология, биология и химия и география и биология.

За първа година Алма Матер въвежда предварителен кандидат-студентски изпит по български език и литература. Той ще се проведе на 3 май. Деканът на Факултета по славянски филологии проф. Панайот Карагьозов обясни, че по този начин се дават два шанса на кандидат-студентите и се сваля част от напрежението около изпита.

Като цяло предварителните изпити в СУ тази година са изтеглени по-рано – през април, вместо през май, за да не се пречи на подготовката и явяването на матурите. Датите за останалите предварителни изпити са 5 април - география на България, 12 април – математика и писмен изпит по журналистика, 26 април - история на България и биология.

От 9 до 30 март  ще се подават документи за предварителните изпити. Те ще се приемат в Ректората, онлайн, както и чрез фирми в страната, сключили договор с висшето училище за тази цел.

Създават се две нови специалности в СУ. От тази година Факултетът по начална и предучилищна педагогика вече ще произвежда учители по физкултура в специалността физическо възпитание и спорт. Факултетът по физика пък разкрива специалност комуникации и физична електроника.

Засега таксата за изпит се запазва и е 20 лева. Предвижда се да остане същият и приемът.

Въпреки че тази година отново кандидат-студентите ще бъдат по-малко от броя на местата във висшите училища и на практика всеки кандидат може да влезе студент, някои университети продължават да увеличават приема.

Във вторник от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий” обявиха, че капацитетът му се увеличава от 10 000 на 14 200 студенти и докторанти.

От Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" съобщиха също, че за влизане в специалностите във филологическия факултет ще се признават оценките от държавните зрелостни изпити.

Според декана на факултета Живко Иванов за част от матуритетните резултати ще се прилага коефициент за оформяне на оценката за класиране. Той даде пример – кандидат-студент издържал матурата по английски с шестица, ще трябва да се примири с конкурсна оценка 4.80, ако не се яви на приемен изпит, защото уравнителният коефициент за този изпит е 0.8.

Кандидатите с немски език в различните специалности са с коефициент 0.68. Напълно ще се признават оценките от международните сертификати по четири от езиците - немски, английски, испански и френски.

Новост в Пловдивския университет през тази година е изучаването на турски език в комбинация с френски, немски и български.

В Пловдивския университет за учебната 2009/2010 г. във Филологическия факултет ще бъдат приети 900 бакалаври. Новост е изучаването на чуждите езици според изискванията на Европейската езикова рамка за владеене на шестте нива А1, А2, В1, В2, С1 и С2.

Планираният прием във ФФ за новата учебна година е 900 студенти, което е със 110 души повече от миналата година. Увеличеният брой е заради трите нови специалности на факултета – „Български и турски език”, „Приложна лингвистика” и „Лингвистика и информационни технологии”, уточни доц. Иванов. В тях ще бъдат приети общо 100-120 бакалаври.

Кандидатите за „Български и турски език” не е необходимо да владеят турски, защото обучението им ще започне от начално ниво, каза доц. Иван Чобанов, зам.-декан на факултета. В останалите нови специалности „Приложна лингвистика” и „Лингвистика и информационни технологии” ще се изучават по два чужди езика. Първиятще се преподава до най-високото ниво – С2 , а вторият от ниво А1 до ниво С1, каза доц. Иванов. Освен езиковото обучение в програмите на двете нови специалности са включени още информационни и комуникационни технологии с приложение в хуманитаристиката, както и модули по бизнескултура, европейска икономическа и политическа обстановка. Учебната програма е съобразена с потребностите на бизнес средата в страната и необходимостта от добре подготвени кадри за средно управленско ниво, каза доц. Живко Иванов.

Като първи чужд език бъдещите бакалаври по „Приложна лингвистика” ще изучават английски, немски или френски, за втори ще избират измежду полски, чешки, новогръцки и испански, съобщиха от Филологическия факултет. Студентите по „Лингвистика и информационни технологии” ще изучават английски език до ниво С2 и втори чужд език – немски или френски по избор до ниво С1, както и работа със софтуерни продукти.

Тъй като ПУ „Паисий Хилендарски” има двустранни споразумения с европейски университети по програма „Еразъм” – за обмен на студенти, бакалаврите от трите нови специалности ще могат да следват поне един семестър в държава, чийто език изучават, заяви доц. Иванов.

Приемът за „Български и турски език”, „Приложна лингвистика” и „Лингвистика и информационни технологии”, ще става с кандидат-студентски изпит или оценка от матура по избор – чужд език, български език и литература или математика (само за „Лингвистика и информационни технологии).

Ние сме съобразили нивото на владеене на чуждите езици в среден курс с изискванията на Европейската езикова рамкова, затова оценките от матурите по английски и немски език не се приемат като изцяло равностойни на резултатите от кандидат-студентските изпити. За английски език официално е утвърден коефициент 0,8, а за немски – 0,67. По тях се умножава получената оценка от матурата, за да се приравни към оценката от изпита и да участва в балообразуването, каза доц. Иванов.

По този начин отлична оценка от държавния зрелостен изпит по английски, при нас автоматично се приема като „Много добър” – 4,80, а по немски като „Добър” – 4,02. Матурата по френски отговоря на изискванията на Европейската езикова рамка и затова се приема като равностойна на кандидат-студентския тест, обясниха от „Учебен отдел”.

Резултатите от държавните зрелостни изпити влизат в балообразуването и на останалите специалности от Филологическия факултет. За „Българска филология” ще се кандидатства с изпит по български език или българска литература, но ще се признават и оценките от матурата по този учебен предмет, обясни доц. Живко Иванов. И в двата случая, за да се изчисли балът, оценката ще се ушесторява, допълни той.

По същия начин се кандидатства и за „Английска филология”, но в случаите, когато се участва с оценка от матурата, тя се умножава по коефициент 0,8 и след това се ушесторява, уточниха от висшето училище. За „Руска филология” приемат след издържан кандидат-студентски изпит по руски, по български или по българска литература или оценка от матурите по тях. 

Два варианта на кандидатстване са предвидени и за специалностите, които комбинират изучаването на два чужди езика – „Английски и френски език” и „Английски и немски език”. При тях крайната оценка се утроява, като се спазва изискването резултатът от матурата по английски език да се умножи преди това по 0,8, а от немски – по 0,67, обясниха от „Учебен отдел”.

За да запознае бъдещите висшисти със специалностите, преподавателите и условията за прием през академичната 2009/2010 г., Филологическият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски” организира Ден на кандидат-студента - на 7 февруари, събота, от 11,00 часа в 8-а Аудитория на Ректората, съобщиха от университета.



Тагове:   матури,   университети,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044163
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930