Блогрол
1. Александър Божков
2. Евгений Тодоров
3. Иван Бедров
4. Иво Инджев
5. Калин Манолов
6. Мартин Заимов
7. Николай Караиванов
8. Николай Младенов
9. Пламен Асенов
10. BLITZ
11. BPOST
12. FROGNEWS
13. R.E.D.
14. СВЕЖО
15. Ян Бибиян
16. ОРИНАВИ
17. Стефан Бонев
18. Петя Ставрева
19. Александър Секулов
20. Оринави
21. Веско Петров
22. Сантов
23. Силви Стефанов
24. Христо Гагов
25. Пламен Славов
26. Bulgaria_news
27. Елена Емануилова
28. Mese4inkata
29. Първа блогерска среща - 24.07.2009
30. Георги Цанков
2. Евгений Тодоров
3. Иван Бедров
4. Иво Инджев
5. Калин Манолов
6. Мартин Заимов
7. Николай Караиванов
8. Николай Младенов
9. Пламен Асенов
10. BLITZ
11. BPOST
12. FROGNEWS
13. R.E.D.
14. СВЕЖО
15. Ян Бибиян
16. ОРИНАВИ
17. Стефан Бонев
18. Петя Ставрева
19. Александър Секулов
20. Оринави
21. Веско Петров
22. Сантов
23. Силви Стефанов
24. Христо Гагов
25. Пламен Славов
26. Bulgaria_news
27. Елена Емануилова
28. Mese4inkata
29. Първа блогерска среща - 24.07.2009
30. Георги Цанков
Постинг
03.02.2009 21:11 -
Ветеринарите проверяват 247 млекопреработватели
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 438 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 03.02.2009 22:21
Прочетен: 438 Коментари: 0 Гласове:
0
Последна промяна: 03.02.2009 22:21
Инспекторите на ДВСК проверяват дали при всичките 247 млекопреработвателни предприятия в страната записаното в технологичната документация съответства на записаното върху етикетите на млечните продукти, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).
НВМС обяви в официалния си сайт 40 млекопреработвателни предприятия, които са съобщили, че влагат растителни мазнини в млечните си продукти. В списъка, който може да се види на адрес: http://www.nvms.government.bg/news.php?nid=18 , са включени пет известни пловдивски мандри: "Шипка 99" АД, гр. Първомай, "Ем Джей Дериз" ЕООД, гр. Карлово, ЕТ "Бор Чвор" с. Дълбок извор, "Филипополис РК" ООД, гр. Пловдив, "Млечни продукти" ООД, с. Маноле.
Глобите за несъответствие между технологията и записаното на етикетите е до 1000 лева при първо нарушение, а при повторно може да се стигне и до затваряне на предприятието.
НВМС е предприела мерките с цел повишаване на информираността на потребителите и защита на правото им да знаят какво консумират. До края на месеца търговските обекти трябва да отделят млечните продукти, които съдържат растителни мазнини, от останалите. Така всеки български потребител ще може сам да направи своя избор от кой продукт да закупи. България ще бъде първата страна в ЕС, която въвежда тази мярка, посочват от НВМС. Влагането на растителни мазнини в млечните продукти не е забранено у нас и след отпадането на БДС няма задължителни рецепти за производството на млечни продукти.
Млекопреработвателите влагат растителни мазнини в млечните продукти, за да се постигне необходимата масленост на млечния концентрат. Има проблеми с качеството на българското мляко, тъй като голяма част от него се добива от ферми с по две-три крави. В резултат на това част от млекопреработвателите купуват по-качествено и по-евтино мляко от чужбина, посочват от НВМС.
Растителните мазнини не са опасни за човешкото здраве, стига да са преминали през задължителните процеси на рафиниране, които са отразени в сертификатите им, обясняват от службата. Растителните мазнини, които са с произход страните членки на ЕС се придружават с търговски документи и се придвижват свободно в страната, а продукти внос от трети страни се контролират на граничните пунктове. Контролът върху растителните мазнини се извършва от Министерството на здравеопазването, пише в съобщението.
Съвместно с асоциациите на млекопреработвателите у нас НВМС разработва и специална инструкция по примера на Българския държавен стандарт, която ще регламентира рецептите за производство на традиционни български продукти като българското бяло саламурено сирене. Ще бъде разписано какъв трябва да е процентът на мазнините, на протеините, на калориите, калция, колко време трябва да зрее продуктът и т.н.
Инструкцията няма как да бъде задължителна в условията на свободен и конкурентен пазар, но производителите, които спазват технологията, ще получат правото да поставят на продукцията си специален стикер. Знакът ще позволи и на потребителите да се ориентират по-лесно в търговските обекти. Планира се такава инструкция да бъде въведена и за месните продукти.
НВМС обяви в официалния си сайт 40 млекопреработвателни предприятия, които са съобщили, че влагат растителни мазнини в млечните си продукти. В списъка, който може да се види на адрес: http://www.nvms.government.bg/news.php?nid=18 , са включени пет известни пловдивски мандри: "Шипка 99" АД, гр. Първомай, "Ем Джей Дериз" ЕООД, гр. Карлово, ЕТ "Бор Чвор" с. Дълбок извор, "Филипополис РК" ООД, гр. Пловдив, "Млечни продукти" ООД, с. Маноле.
Глобите за несъответствие между технологията и записаното на етикетите е до 1000 лева при първо нарушение, а при повторно може да се стигне и до затваряне на предприятието.
НВМС е предприела мерките с цел повишаване на информираността на потребителите и защита на правото им да знаят какво консумират. До края на месеца търговските обекти трябва да отделят млечните продукти, които съдържат растителни мазнини, от останалите. Така всеки български потребител ще може сам да направи своя избор от кой продукт да закупи. България ще бъде първата страна в ЕС, която въвежда тази мярка, посочват от НВМС. Влагането на растителни мазнини в млечните продукти не е забранено у нас и след отпадането на БДС няма задължителни рецепти за производството на млечни продукти.
Млекопреработвателите влагат растителни мазнини в млечните продукти, за да се постигне необходимата масленост на млечния концентрат. Има проблеми с качеството на българското мляко, тъй като голяма част от него се добива от ферми с по две-три крави. В резултат на това част от млекопреработвателите купуват по-качествено и по-евтино мляко от чужбина, посочват от НВМС.
Растителните мазнини не са опасни за човешкото здраве, стига да са преминали през задължителните процеси на рафиниране, които са отразени в сертификатите им, обясняват от службата. Растителните мазнини, които са с произход страните членки на ЕС се придружават с търговски документи и се придвижват свободно в страната, а продукти внос от трети страни се контролират на граничните пунктове. Контролът върху растителните мазнини се извършва от Министерството на здравеопазването, пише в съобщението.
Съвместно с асоциациите на млекопреработвателите у нас НВМС разработва и специална инструкция по примера на Българския държавен стандарт, която ще регламентира рецептите за производство на традиционни български продукти като българското бяло саламурено сирене. Ще бъде разписано какъв трябва да е процентът на мазнините, на протеините, на калориите, калция, колко време трябва да зрее продуктът и т.н.
Инструкцията няма как да бъде задължителна в условията на свободен и конкурентен пазар, но производителите, които спазват технологията, ще получат правото да поставят на продукцията си специален стикер. Знакът ще позволи и на потребителите да се ориентират по-лесно в търговските обекти. Планира се такава инструкция да бъде въведена и за месните продукти.
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари