Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2009 21:11 - Ветеринарите проверяват 247 млекопреработватели
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 438 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.02.2009 22:21


Инспекторите на ДВСК проверяват дали при всичките 247 млекопреработвателни предприятия в страната записаното в технологичната документация съответства на записаното върху етикетите на млечните продукти, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).
    
НВМС обяви в официалния си сайт 40 млекопреработвателни предприятия, които са съобщили, че влагат растителни мазнини в млечните си продукти. В списъка, който може да се види на адрес: http://www.nvms.government.bg/news.php?nid=18 , са включени пет известни пловдивски мандри: "Шипка 99" АД, гр. Първомай, "Ем Джей Дериз" ЕООД, гр. Карлово, ЕТ "Бор Чвор" с. Дълбок извор, "Филипополис РК" ООД, гр. Пловдив, "Млечни продукти" ООД, с. Маноле.
Глобите за несъответствие между технологията и записаното на етикетите е до 1000 лева при първо нарушение, а при повторно може да се стигне и до затваряне на предприятието. 
    
НВМС е предприела мерките с цел повишаване на информираността на потребителите и защита на правото им да знаят какво консумират. До края на месеца търговските обекти трябва да отделят млечните продукти, които съдържат растителни мазнини, от останалите. Така всеки български потребител ще може сам да направи своя избор от кой продукт да закупи. България ще бъде първата страна в ЕС, която въвежда тази мярка, посочват от НВМС. Влагането на растителни мазнини в млечните продукти не е забранено у нас и след отпадането на БДС няма задължителни рецепти за производството на млечни продукти. 
    
Млекопреработвателите влагат растителни мазнини в млечните продукти, за да се постигне необходимата масленост на млечния концентрат. Има проблеми с качеството на българското мляко, тъй като голяма част от него се добива от ферми с по две-три крави. В резултат на това част от млекопреработвателите купуват по-качествено и по-евтино мляко от чужбина, посочват от НВМС. 
    
Растителните мазнини не са опасни за човешкото здраве, стига да са преминали през задължителните процеси на рафиниране, които са отразени в сертификатите им, обясняват от службата. Растителните мазнини, които са с произход страните членки на ЕС се придружават с търговски документи и се придвижват свободно в страната, а продукти внос от трети страни се контролират на граничните пунктове. Контролът върху растителните мазнини се извършва от Министерството на здравеопазването, пише в съобщението. 
    
Съвместно с асоциациите на млекопреработвателите у нас НВМС разработва и специална инструкция по примера на Българския държавен стандарт, която ще регламентира рецептите за производство на традиционни български продукти като българското бяло саламурено сирене. Ще бъде разписано какъв трябва да е процентът на мазнините, на протеините, на калориите, калция, колко време трябва да зрее продуктът и т.н. 
    
Инструкцията няма как да бъде задължителна в условията на свободен и конкурентен пазар, но производителите, които спазват технологията, ще получат правото да поставят на продукцията си специален стикер. Знакът ще позволи и на потребителите да се ориентират по-лесно в търговските обекти. Планира се такава инструкция да бъде въведена и за месните продукти.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001202
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031