Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2009 09:23 - Първанов води бизнес делегация в Москва
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 544 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.02.2009 10:43


Делегация от най-големите ни бизнесмени ще придружава президента при посещението му в Москва. Родните предприемачи ще участват в бизнес форум, в който акцентите са три - вино, туризъм и имоти. В самолета с държавния глава ще пътуват Тодор Батков, генералният директор на ЛУКОЙЛ-България Валентин Златев, Георги Гергов, Галя Топалова - собственик на превозвачески фирми и футболния тим "Локомотив" (ПД), шефове във фирмите "Ема оптимум", "Етап", "Интерсервиз Узунов", "Импакт Консултинг", "Тракия табак", "Главболгарстрой", "Феърплей" и "Балкантурист". Втори частен самолет ще вози още представители на бизнеса, както и артистите, които ще изнесат галаконцерт на 5 февруари, посветен на Годината на България в Русия.
Българо-руският форум ще се проведе на 6 февруари в зала "Московски манеж", съобщиха от Президентството. Той ще бъде открит от Георги Първанов и кмета на Москва Юрий Лужков. Приветствия към участниците ще изнесат и вицепремиерът Ивайло Калфин, както и шефката на Държавната агенция за туризъм Анелия Крушкова. 

Днес българският президент Георги Първанов започва официална си визита в Москва, където ще обсъди с руските лидери перспективите на двустранните отношения и ситуацията в газовата сфера, съобщава руското радио “Маяк”, предаде агенция Фокус.
Специално внимание ще бъде обърнато на алтернативните маршрути за доставка на руски газ за България, в частност на газопровода “Южен поток”. “По време на преговорите ще бъде повдигнат въпросът за компенсациите на България от страна на Русия за недоставения газ вследствие на руско-украинския газов спор в началото годината”, заяви българският посланик в Русия Пламен Грозданов.
“Правомерно е проблемът, предизвикан от прекратяване на доставките на газ от Русия за Европа, включително и за България, да бъде анализиран от всички страни – както от политическа, така и от икономическа и технологична гледна точка, а също и в контекста на световната финансова криза и рецесията в повечето водещи икономики”, каза Георги Първанов преди визита си. “Само така ние ще можем да оценим неговите причини и последствия, да намерим решения, които в максимална степен да ограничат възможността за повтаряне на подобни явления в бъдеще”, добави той.
Руското издание “Время новостей” отбелязва в днешния си брой, че по време на визитата на Първанов в Москва България е решена да постигне сключването на директен договор между “Газпром” и “Булгаргаз”.
Първоначално неговата визита трябва да даде тържественото начало на Годината на България в Русия, но руско-украинският газов спор, по време на който България се оказа една от най-пострадалите страни, внесе корективи в “празничния” дневен ред, коментира изданието. В Кремъл подчертават, че не биха искали в резултат на януарските събития да изгубят създалия се приятелски характер на отношенията между Москва и София. Източник от Кремъл обърна внимание на това, че въпреки създалите се традиции, руският президент Дмитрий Медведев малко преди визитата на Първанов даде интервю за българска медия. В дадения случай, пояснява източникът, бе решено да се направи директно обръщение към българския телевизионен зрител, за да се обяснят причините за януарските събития.
Определеното чувство на вина, която, вероятно, изпитва Москва по отношение на София, може да помогне на българската делегация да постигне известни отстъпки. Въодушевена от примера на отказа на Русия от посредника в отношенията с Украйна, България сериозно се е настроила да изпрати посредниците по пътя на “РосУкрЕнерго”.
Вчера ръководителят на българската газова компания “Булгаргаз” Димитър Гогов каза, че София се надява да промени договорната база, въз основа на която в момента се извършват доставките на руски газ. А именно – да се откаже от посредниците и да сключи директен договор с “Газпром експорт” за цялото необходимо на българските потребители количество газ.
В интервю за руския официоз “Российская газета”, отговаряйки на въпрос "имат ли българо-руските отношения потенциал за развитие?", Първанов отбеляза, че връзките между двете държави имат дълбоки исторически традиции и изрази увереност, че те в момента се намират на най-високото си равнище за последните 20 г., като налице е един много активен политически диалог.
”Поддържат се преки контакти между парламентарните структури, министерствата и между ведомствата на нашите страни, местната власт и неправителствения сектор. Традиционно интензивни са връзките в областта на културата, образованието и на науката. Но аз смятам, че възможностите не са изчерпани, съществува взаимното желание за тяхното задълбочаване на базата на прагматизма и взаимните изгоди”, отбеляза Първанов.
По неговите думи ние трябва да се ръководим именно от тези принципи при търговско-икономическото сътрудничество.
Българският държавен глава добави, че Русия влиза сред десетте най-големи вносители на българска продукция, но подчерта, че нивото на търговско-икономическото сътрудничество не съответства на възможностите на руската и на българската икономика, на нивото на политическото сътрудничество. “Не ни удовлетворява нито обемът, нито номенклатурата на вноса и износа, защото там почти отсъстват изделията, носители на научно-техническия прогрес”, поясни българският президент.
“Ускоряването на икономическото сътрудничество отговаря на интересите и на двете страни, но за това са необходими общи проекти, които да станат катализатор за реализирането на потенциала на една нова, равноправна, пазарна основа. В това е смисълът на участието на България и Русия в мащабни международни енергийни проекти. Тези въпроси ще бъдат в центъра на моята програма в Москва, акцент в преговорите с президента и премиера на Русия”, каза Първанов.
Първанов изрази надежда, че предстоящите в рамките на визитата му бизнес-срещи и заседание на руско-българския форум “България днес – недвижими имоти, вино, туризъм” ще доведат до активизиране на взаимно изгодни договори.
Визитата на Първанов в Москва ще продължи до 6 февруари.


Тагове:   москва,   води,   делегация,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001009
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031