Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2009 15:02 - Строители ужахват клиенти с бонуси
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 521 Коментари: 0 Гласове:
0



Пазарът на имоти е почти на точката на замръзване. И строители, и инвеститори, и брокери се опитваме да оцелеем. Кризата, която настъпи на пазара, ни върна с 10 години назад, смята управителят на агенция “Скорпио ­ М” Максим Иванов. Вече изчезнаха не само купувачите, но и продавачите. Първите ги няма, защото се надяват на още по-голям спад на цените на имоти. Или пък не искат да рискуват. Или нямат достъп до кредит. Продавачите пък вече се колебаят дали не правят грешка да продават точно в  момент на падащи цени. И така, резултатът е блокиран пазар.
Надявам се обаче още тази година трендът да се обърне, завърши оптимистично Максим Иванов. О, усещаме кризата и още как, призна Мирослав Язов, управител на “Язов” ООД. Ние обаче сме царе в прилагането на гъвкави форми. Строителната компания употребява още от 2002 години лизинга като съблазнителен вариант за купувачи без свежи пари. Фирмата не ползва лизингови компании, сама управлява процедурите. 
Бартерите също не са току-що открито нещо. Разменяме построени офиси за строителни материали, нормално е, обясни Язов. За последно такава договорка е направена с “Хелиос металург”, която е най-големият производител на арматура в региона.
За да противодейства на банковите препятствия, пловдивската компания се е договорила с две банки за нови условия при кредитиране на клиенти на “Язов”. Документите са подписани в края на миналата година. Строителят гарантира погасяването на заеми от клиенти, които искат да купят негов имот. Досега фирмата е помогнала за тегленето на 40 ипотечни кредита.
Като гаранция служат депозитните сметки на “Язов” в банките, както и сметките за оборотни средства. Банките не се чувстват застрашени, защото винаги могат да посегнат на нашите пари, уточни управителят. За нас пък купувачите са желани, тъй като тазгодишната ни програма включва продажбата на над 300 жилища.
В скоро време строителната фирма ще направи още една стъпка към поощряване на сделките. Смятаме да изтеглим голям кредит от ипотекарна банка, с който, като го внесем, ще станем съдружници на българското представителство на същата банка, посочи Язов. Целта на строителния предприемач е да улесни кредитополучателите с нови и по-либерални условия за теглене на заеми. Това ще се случи вероятно през март-април, поясни управителят. Най-вероятно банката, с която ще си партнира “Язов” ООД, ще е немска.
“Сиенит” готви нова, антикризисна оферта към купувачите. Съвсем скоро ще предложим на купувачите друга степен на завършеност на обектите, разкри съдружникът в компанията Валентин Кънчев. Досега предлагахме новите жилища с подови замазки и гипсови стени. Оттук нататък ще променим интериора, без да увеличаваме цените. Обмисляме евентуално поставяне на подови настилки и облицоване на мокрите помещения за наша сметка. Не е изключено да продаваме апартаментите и с кухненско обзавеждане, вметна Кънчев. Същото се отнася и за офисите и складовете.
Ситуацията наистина е критична, признаха от “Сиенит”. Валентин Кънчев обаче смята, че медийният шум за световната криза е сред основните врагове на пазара на недвижими имоти. /Марица



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13046186
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930