Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2009 23:38 - Обзор на визитата на президента Георги Първанов в Русия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 605 Коментари: 0 Гласове:
0



В рамките на посещението си в Руската Федерация президентът Георги Първанов потвърди твърдата позиция на страната ни за отпадане на посредниците на доставките на руски природен газ. Днес в последния ден от визитата си българският държавен глава се срещна с московския кмет Юрий Лужков и с новоизбраният патриарх Кирил, а преди да отпътува от Москва откри изложението „България днес”. Изложението „България днес”, което има три раздела - недвижими имоти, вино и туризъм, е първата проява на откритата снощи с гала концерт „Година на България в Русия”. Откривайки изложението, президентът Георги Първанов посочи, че въпреки позитивните тенденции на руските инвестиции у нас и взаимния стокооборот от 5,5 млрд. долара за миналата година, има още какво да се желае и затова съществуват съответните предпоставки.
"Има доверие между президенти, премиери, между ръководителите на отделните министерства, има доверие на кмета на Москва към България и това доверие е най-важната предпоставка нещата да тръгнат", каза още Първанов.
Част от усилията нещата да тръгнат е решението от трети март да заработи новата фериботна връзка между Варна и руското пристанище Кавказ. Освен това днес на срещата на президента Георги Първанов с московския кмет Юрий Лужков е било договорено да се потърсят възможности за преки доставки на българска земеделска продукция в руската столица чрез транспортна връзка река – море, а също така да се увеличи значително предлагането на български лекарства тук в 12 - милионния град.
Георги Първанов проведе среща – разговор с главни редактори на водещи руски медии по покана на ръководството на ИТАР-ТАСС.
В отговор на въпрос българският президент потвърди твърдата позиция на страната ни за отпадане на посредниците в доставките на руски природен газ. Един от тези посредници е “Овергаз инк”, смесено дружество с участието на “Газпром”. Овергаз инк владее чрез свои дъщерни фирми основната част от вътрешната газоразпределителна мрежа, снабдяваща със синьо гориво българските общини и други обекти. При това положение “Газпром” би могъл да намери механизъм за пряко инвестиране в процеса на развитие на газоразпределителната мрежа като получи съответните лицензии от българския регулаторен орган - ДКВЕР.
Сутринта Георги Първанов проведе среща с кмета на Москва Юрий Лужков. Лужков заяви, че
България трябва да увеличи износа си към Москва за да подобри търговския си баланс с руската столица. Според Лужков в Москва има сериозен интерес към българските плодове и зеленчуци, лекарства и текстилни продукти. България плаща твърде много пари за руските енергоносители, каза кметът и допълни, че балансът може да бъде подобрен ако бизнесът ни навлезе по-уверено на московския ни пазар. Руснаците имат доверие на българските фармацевтични продукти и трябва да се повиши износът на лекарства в Москва, добави градоначалникът. Лужков предложи България да използва хладилните кораби на руско-гръцка фирма, плаваща по Черно море, за да изнасяме плодове и зеленчуци към Москва. Кметът на руската столица бе категоричен, че потенциалът на строителния и туристическия ни бизнес е голям. За московчани е по-добре да почиват в България отколкото в Турция или на друго място, каза Лужков. Той добави, че заради кризата кметството подкрепя малкия и средния строителен бизнес. Лужков призова български строители от делегацията на президента да инвестират в Москва. Руската столица като самостоятелен член на Федерацията държи 40% от пазара на едро в Русия с ръст на стокооборота за миналата година от 139%, заяви Юрий Лужков. Той обясни, че е удовлетворен от развитието на построения от Русия санатариум Камчия у нас. Кметът съобщи още, че Москва има намерение да инвестира в разширението му и покупката на поне още един санаториум с минерални бани. От своя страна президентът Първанов изрази готовност да съдейства за това и обобщи, че винаги е подкрепял присъствието на руския бизнес в България.
Вчера се състоя срещата между държавните глави на България и Русия.
Русия и България планират да задълбочат сътрудничеството в сферата на енергетиката. Да ускорят работата за реализацията на проекта „Южен поток” като е възможно да бъде увеличена мощността му. Това заяви руският президент Дмитрий Медведев по време на среща с българския си колега Георги Първанов в Кремъл.
Медведев посочи, че се планира да се премине към пряко сътрудничество между „Газпром” и „Булгаргаз”. Той заяви, че Русия отдавна работи за изграждането на алтернативни маршрути за доставка на газ за Европа.
„Ние отдавна се занимаваме с това. Разбира се, преди всичко става дума за ускоряването на работата по „Южен поток”. Възможно е и увеличение на мощността на този газопровод”, каза руският президент.
Медведев посочи, че „Газпром” и „Булгаргаз” ще получат нареждане за установяване на „пълноценно и пряко сътрудничество”.
България поддържа идеята за диверсификация на енергийните доставки за Европа и възнамерява да окаже съдействие за реализирането на проектите „Южен поток” и „Набуко”, заяви днес президентът Георги Първанов.
„Удовлетворен съм, че проявихте готовност да обсъждате мястото на България в енергийната система и в частност, въпроса за създаването на енергийни мрежи. Няма алтернатива за диверсификацията на енергийните потоци и България ще окаже съдействие на проектите „Южен поток” и „Набуко”, които се явяват и европейски приоритети”, заяви Първанов по време на срещата с руския си колега Дмитрий Медведев в Москва.
Първанов изрази надежда, че България ще получава руски природен газ директно, без посредници.
Президентите на Русия и България обсъдиха и скорошната газова криза.
Отговорността за последствията от газовата криза е на украинската страна и именно тя трябва да компенсира причинените щети. Това заяви руският президент Дмитрий Медведев по време на срещата. „Ние смятаме, че отговорността е на украинската страна. Към нея трябва да бъдат насочени исканията за компенсиране на загубите”, каза Медведев.
От своя страна Първанов заяви след срещата си с руския президент Дмитрий Медведев, че България ще търси компенсации за загубите, понесени в резултат на газовата криза. Първанов уточни, че в частност София се обявява за това, да няма посредници при доставките на енергоносители. Българският държавен глава заяви, че страната му ще настоява за постигане на споразумения за газови доставки от нов вид.
Президентите на Русия и България се договориха за задълбочаване на енергийното сътрудничество. Сред основните теми по време на разговорите беше и проектът за изграждането на АЕЦ „Белене”.
Строителството на АЕЦ “Белене” върви по график и проектът няма да поскъпне във връзка с кризата, заяви днес пред журналисти ръководителят на руската държавна корпорация “Росатом” Сергей Кириенко.
“Ние сме напълно в график”, посочи той. “Сега трябва да бъдат подписани два допълнителни документа”, посочи ръководителят на “Росатом” и допълни, че освен това се водят активни преговори с европейските партньори относно техническите детайли на проекта. “Кризата не е повлияла върху стойността на проекта”, заяви също Кириенко.
В рамките на визитата в Москва беше подписан договор, който урежда изплащането на остатъка на дълга на бившия Съветски съюз към България. Това е дълг, наследен от бившия Съветски съюз, като беше уточнено, че за страната ни няма да има никакви финансови загуби от преминаването на този дълг от неговото стоково измерение към парично в това споразумение.
Уреден бе и въпросът с връщането на българските архиви, иззети от съветската армия по време на Втората световна война. Това също предстои да се случи много скоро, увериха от руска страна.
http://www.focus-news.net/?id=n1126480


Тагове:   обзор,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995017
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031