Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2009 08:15 - Слагат 3% таван на месечната лихва на заложните къщи
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 502 Коментари: 0 Гласове:
0



Таван за лихвите по заемите, които отпускат заложните къщи, слага нова наредба, регламентираща дейността им. Тя беше приета от Министерския съвет в четвъртък. Месечната лихва на отпусканите кредити не може да е по-голяма от 3% и за заемите в левове, и за тези във валута. Заложните къщи няма да имат право и да олихвяват изтекли вече лихви. Освен това те няма да могат да правят сделки с имоти - забранява им се да дават кредит, обезпечен с ипотека на недвижим имот, да придобиват собственост или право на ползване върху недвижим имот. Няма да имат право и да сключват договори за продажба с уговорка за обратно изкупуване.

Ефектът от съществуването на тази наредба е въпрос на контрол, коментира пред "Дневник" Николай Христов, директор "Капиталова ликвидност" на "София комерс заложни къщи", която е публична компания. За съжаление наредбата няма да ограничи дейността на тези, които работят в сивия сектор, тъй като за тази цел е необходим постоянен контрол за спазването на изискванията й, допълни Христов. Според запознати с изготвянето на правилата на този етап няма яснота кой ще осъществява контрола за изпълнението на наредбата. В момента дейността на заложните къщи се регулира от Търговския закон, Закона за корпоративно-подоходното облагане, наредбата за касовите апарати, Закона за задълженията и договорите, Закона за административните нарушения. Органите, които имат отношение към дейността на заложните къщи, са всяка институция, имаща правомощия по съответните нормативни актове, обясниха от Министерството на финансите. Преди няколко години имаше предложение дейността им да мине под контрола на Комисията за финансов надзор. Финансовият министър Пламен Орешарски заяви в четвъртък, че изработването на наредбата се е забавило няколко години заради сложността на материята, а окончателният й вид ще бъде готов, след като някои от текстовете бъдат съгласувани с правосъдното министерство.

Поставеният праг на лихвите има за цел да ограничи достигането на дразнещи нива от порядъка на 20-30% лихва. Освен това с въвеждането на тавана ще се ограничи и отпускането на заеми срещу ипотека и обратно изкупуване, обясни още Николай Христов. От друга страна, има малки заеми, отпускането на които при такава лихва ще бъде нерентабилно и това вероятно ще бъде компенсирано с различни такси или комисиони, допълни той.

Пазарът на заложните къщи в момента също изпитва влиянието на кризата. Свиването на потреблението се усеща и в този сегмент. Намалява дори търсенето на стоки на вторичния пазар, коментираха представители на бранша. По думите на Николай Христов се очаква свиване на дейността в бранша. Намаляват обемите на отпусканите заеми, намаляват и оценките на залаганите вещи като себестойност заради свиващото се потребление, посочи Христов. Ако допреди няколко месеца един плазмен телевизор или LCD се е приемал срещу 1200-1300 лв., сега цената му е 800 лв. Поради намаленото потребление се забавя откупуването на съответната вещ, което води до намаляване на себестойността й. Като цяло се ограничават възможностите за залагане на вещи, тъй като се иска да бъдат по-нови и в срок на гаранция, обясни още Николай Христов. По неофициални данни в страната има между 350 и 400 заложни къщи.
Какво още се иска от заложните къщи

- Въвежда се нов регистрационен режим - ще трябва да се регистрират по реда на Търговския закон и Закона за търговския регистър, а ако търгуват с благородни метали и скъпоценни камъни, и по изискванията на Валутния закон. Освен това собствениците им ще трябва да разработят правила за контрол и предотвратяване на прането на пари. Мерките ще се утвърждават от председателя на Държавната агенция за национална сигурност.

При сключване на сделка заложните къщи вече ще записват ЕГН, адресна регистрация и номера на личната карта на залогодателя. Цената на предлаганите от тях услуги, таксите, комисионите и другите свързани със заема разходи ще трябва да бъде изписани на табло, което лесно да се забелязва от клиентите. Служителите в заложните къщи трябва да ги информират за това как се оценяват и съхраняват вещите им, както и за условията за предсрочно погасяване на заема.
 http://www.dnevnik.bg/pazari/finansi/2009/02/05/670063_tri_procenta_shte_e_tavanut_na_mesechnata_lihva_na/


Тагове:   таван,   месечната,   лихва,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001859
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031