Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2009 19:54 - Мърдок загуби 6.4 млрд. долара заради кризата
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 541 Коментари: 0 Гласове:
0



Американският медиен гигант "Нюз корпорейшън" обяви най-голямата тримесечна загуба в историята си, предаде Ройтерс. Компанията, която притежава Би Ти Ви, има отрицателен резултат за периода от 6.4 млрд. долара. Шефът на групата Рупърт Мърдок предупреди, че предстоят уволнения с цел да се намалят разходите на компанията.

Рекордната загуба се дължи както на по-слаби приходи, така и на обезценка на активите на дъщерните дружества на "Нюз корпорейшън". Общата стойност на обезценките достига 8.4 млрд. долара. Според Ройтерс загубата на стойност се дължи основно на обезценяващите се активи на информационната агенция "Дау Джоунс", която Мърдок придоби за 5.6 млрд. долара. "Това е най-тежката криза в 50-годишната история на компанията", заяви медийният магнат.

Приходите на "Нюз корпорейшън" между октомври и декември са спаднали с 8.4% до 7.87 млрд. долара. За същия период на 2007 г. корпорацията имаше чиста печалба от 832 млн. долара.

Въпреки слабия отчет Мърдок изрази оптимизъм за бъдещето. "През всяка изминала рецесия, независимо дали тежка или не, ние сме преодолявали паниката и сме излизали от кризата по-силни", каза шефът на "Нюз корпорейшън", цитиран от британски вестници. Мърдок заяви, че британският вестникарски бизнес на компанията му отчита намаляващи продажби, но за сметка на това тиражът на "Уолстрийт джърнъл" се е увеличил. Предстои намаление на разходите, което ще включва съкращения, обясни още Мърдок. "Никога не сме били компания, която търпи излишна тежест", коментира Мърдок.

Кризата сви разходите на бизнеса за реклама, която пък е основният източник на приходи за медиите. Преди дни "Тайм Уорнър" декларира рекордна тримесечна загуба от 16 млрд. долара. За големи проблеми в медийния бранш сигнализираха и други компании. Издателството "Трибюн" например започна процедура по защита от фалит, а "Ню Йорк таймс" започна да разпродава активи и дори позволи на мексиканския милиардер Карлос Слим да инвестира в дружеството.

От "Дау Джоунс" обявиха, че компанията е постигнала съкращения на оперативните разходи през последната година в размер на $100 млн., като едновременно с това са успели да подобрят качеството на предлагания продукт. Според ръководството на агенцията финансовото състояние на дружеството се е подобрило значително през първата година след присъединяването му към групата на Мърдок.

Оттам заявиха също, че оптимизирането се дължи именно на връзките с други информационни компании от "Нюз корпорейшън". От "Дау Джоунс" предвиждат да продължат със стратегическите инвестиции и съкращаването на оперативни разходи и през 2009 г. Друга основна дъщерна компания на "Нюз корпорейшън" - в. "Уолстрийт джърнъл", съобщи точно информацията.


Тагове:   млрд,   Мърдок,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024629
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930