Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2009 14:42 - "Южен поток" поскъпна на 25 млрд. евро. Първанов допуска "Газпром" до бг газопреносна мрежа
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 766 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.02.2009 20:09


Руският газов монополист "Газпром" оцени разходите за строителството на газопроводната система "Южен поток" на 25 млрд. евро, съобщи РИА Новости. Частта от магистралата, която ще мине по дъното на Черно море, ще струва 4 млрд. евро, а прокарването на сухопътните продължения до Гърция и до Австрия ще е 15-20 млрд. евро.

Предполага се, че газопроводът ще започне да работи в края на 2014-2015 г., като по-рано се очакваше, че "Южен поток" вече ще е пуснат в експлоатация през 2013 г.

Тръбопроводът трябва да съедини Русия и страните от Южна и Централна Европа. Той ще стига до България по дъното на Черно море. А от там едното разклонение ще мине през Гърция в Южна Италия, а второто - през Сърбия и Унгария в Австрия. Планира се пропускателната му способност да е 47 млрд. куб.м. газ на година, което е почти два пъти повече от капацитета на "Северен поток", предвиден да свързва Русия и Германия по дъното на Балтийско море.

Същевременно "Гзапром" обяви, че допуска намаляване на добива на газ през 2009 г. със 7 процента в сравнение с равнищата от миналата година, предава Интерфакс. През 2008 г. компанията е добила повече от 550 млрд. куб.м., а през 2009 г. очакваният добив е в границите на 510 – 560 млрд. При това доставките на газ за Европа могат да бъдат намалени с 5 на сто и от 179 млрд. куб. м да стигнат 170.

Намаляването на добива може да бъде свързано с падането на цените на нефта, които водят до поевтиняване на газа. С оглед намаляването на нефтените цени 3.5 пъти от достигнатия от тях максимум, се очаква, че средните цени на газа за Европа ще паднат от сегашните 400 долара до 280 долара за хиляда кубични метра.



Електронното издание на икономическия вестник "Дневник" публикува информация от визитата на президента Георги Първанов в Русия, но акцентът е друг и заглавието на публикацията е: 
От името на България Първанов "пусна" "Газпром" до тръбите й

България не възразява срещу влизането на "Газпром" във вътрешнопреносната й мрежа, е заявил по време на среща с главните редактори на водещи руски медии в Москва президентът на Георги Първанов, цитиран от агенция ИТАР-ТАСС. "Уверен съм, че при сериозни преговори с "Газпром" ще съумеем да намерим варианти за влизането й в газотранспортната система на България", е казал още българският президент по повод желанието на Москва да приложи формулата на смесено дружество между двата държавни монополиста - "Газпром" и "Булгаргаз", за сметка на досегашните посредници, през които минаваха доставките за България. Тази схема беше наложена неотдавна в Украйна, а желанието на "Газпром" да получи пряк достъп до вътрешната газопреносна мрежа у нас датира още от управлението на Жан Виденов, но досега нито едно правителство не е отговорило положително на руското настояване.

В Москва българският президент се срещна с руския си колега Дмитрий Медведев, с когото обсъдиха последиците от газовата криза за страната ни, премахването на посредниците в доставките и започването на преговори за подписване на нов договор. Първанов е поискал да се ускори и изграждането на газопровода "Южен поток". Вместо това обаче "Газпром" съобщи, че проектът се отлага най-рано за 2015 г., като цената му ще се вдигне с още 4 млрд. евро до 25 млрд. евро. За сравнение, при обявяването му през 2007 г. беше съобщена цена от 10 млрд. евро.

Не е ясно конкретно какво "влизане" е имал предвид с изказването си Първанов, при положение че магистралните газопроводи на България са изключителна държавна собственост и са свързани с националната сигурност. Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Галина Тошева коментира, че "Газпром" може да влезе единствено в разпределението на газ до крайните потребители, и то само за територии, за които няма инвеститор, след получаване на лиценз от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Осемте големи региона, на които беше разделена България, вече имат лицензирани газоразпределителни дружества.

Категорично съм против без законово основание и без проведен конкурс "Газпром" да получи достъп до разпределителната мрежа, коментира бившият енергиен министър и председател на бюджетната комисия Румен Овчаров.

Според източник от Кремъл, цитиран от агенция "Время новостей", с българската страна било постигнато съгласие, да се премахне като посредник "Овергаз инк", чрез което България получава 70% от доставките. Затова между "Газпром" и "Булгаргаз" ще започнат преговори за преки доставки чрез смесено дружество на двете компании.

По време на срещата с главните редактори на руски медии президентът Първанов получи почетния знак на "Приятел на пресата". Наградата, което се присъжда всяка година на държавници и общественици за "откритост и доброжелателност в отношенията с медиите", му е била връчена от генералния директор на Федералната агенция по печата и масовите комуникации.

Газът в Европа поевтинява, в България - през лятото
В петък по време на посещението на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу в Москва високопоставен източник от "Газпром", цитиран от Интерфакс, обяви, че заради трайното поевтиняване на петрола средната цена на синьото гориво за Европа ще спадне от 409 до 280 щатски долара за 1000 куб. м. За България цената на природния газ ще бъде намалена до 280 долара за 1000 куб. м най-вероятно през третото тримесечие на тази година, прогнозира пред "Дневник" изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Галина Тошева. Днес "Булгаргаз" ще обяви новата цена на горивото от април, която се очаква да бъде с около 6% по-ниска спрямо сегашната, която е в сила от януари. Тогава газът поскъпна с 14 на сто.

Неотдавна изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов обяви, че при запазване на курса на долара от 1.55 лв. и цена на петрола 35-40 долара за барел може да се очаква поевтиняване на синьото гориво и с още 11% от юли.



Тагове:   южен,   мрежа,   поток,   млрд,   допуска,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001164
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031