Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2009 20:22 - Бранко Цървенковски в България, 1 ден
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 390 Коментари: 0 Гласове:
0



Приключи първият ден от визитата на македонския държавен глава Бранко Цървенковски в България. Подкрепа на евроатлантическите стремежи на Македония, подкрепа за либерализация на визовия режим, общи енергийни проекти, бяха част от темите, обсъдени на срещите с президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев и други официални лица. Голям отзвук предизвикаха и коментарите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Чикаго за Македония, както и темата за ОМО „Илинден”.
Македонският президент Бранко Цървенковски положи венец пред Паметника на Незнайния войн.
Утре Бранко Цървенковски ще бъде в Пловдив.
Това е последната визита на македонския президент у нас. На 22 март в Македония ще се проведат президентски избори.


Изостава реализацията на значимите транспортни проекти, а именно Коридор 8. Това каза президентът Георги Първанов на пресконференция с македонския държавен глава Бранко Цървенковски, който е на посещение в България. Президентът отчете, че има позитивна тенденция в реализирането на български инвестиции в Македония в банковия и енергийния сектор. „Намираме за особено важно сътрудничеството в енергийния сектор между двете страни. България може да се отвори повече за покриване на енергийния дефицит и реализацията на нови проекти”, заяви Първанов.
„Важно е България да бъде един от застъпниците, която категорично ще подкрепи либерализацията на визовия режим на Македония към Европа”, каза още българският държавен глава. Той посочи, че България и Македония имат създадени механизми за експертна помощ, за да се покрият критериите за членство в НАТО и ЕС.
Президентът на Македония Бранко Цървенковски посочи, че през изминалата 2008 г. стокообменът между България и Македония е достигнал един милиард долара. „Коридор 8 остава във фокуса на нашето внимание. Това е един наш общ интерес не само на нашите две страни, но и Албания и Италия”, заяви Цървенковски.
Спорът между Македония и Гърция е най-голямата бариера за влизането на Македония в НАТО и ЕС, каза президентът на Македония Бранко Цървенковски . „Съвсем логично е, че Македония трябва да направи компромис, дали той е възможен, не зависи само от Република Македония, а и от Република Гърция”, посочи Цървенковски. „Македония е подготвена да търси някакво решение, но не е подготвена да търпи диктата от страна на Гърция”, заяви Цървенковски.
Той каза още, че е в интерес на Македония да участва в енергийните проекти на съседни на нея страни. „Президентът Първанов беше първият, който даде инициативата за включване на Македония в реализацията на проекта АЕЦ „Белене”, заяви Цървенковски. Той каза още, че преговорите, трябва да се водят между представителите на правителствата.
Президентът Георги Първанов изрази надежда диалогът между енергийните министерства на двете страни да дадат резултат. Държавният глава Георги Първанов посочи, че при посещението си в Москва е са били водени разговори с президента Медведев за ускоряване на реализацията на проекта АЕЦ „Белене”. По думите му - това ще даде възможност да бъдат покрити дефицитите в енергийния сектор на страната ни. Той каза още, че днес са водени разговори за разширяване на сътрудничеството за доставките на природен газ във връзка с нуждите на Македония.
Президентът Първанов припомни, че България е признала Република Македония с нейното име, което е ясен знак. Има утвърден механизъм на посредничество и едва ли съседите биха били най-добре при реализацията на това посредничество.
Изявлението на Бойко Борисов е политически вредно и абсолютно нелогично –каза президентът на Република Македония Бранко Цървенковски. . Цървенковски посочи, че изявлението е политически вредно, защото създава недоверие в отношенията между двете страни, а нелогично – защото Борисов не знае на кои принципи почиват бизнесът и отношенията между двете държави. Цървенковски посочи, че най-големите инвестиции в Македония са от гръцки компании. След като тези гръцки инвестиции не са повлияли и няма да повлияят на Македония да защити конституционното име на Републиката, те нямало защо да се плашат и от големите български компании. Той отправи покана към всички бизнесмени, които желаят да инвестират в Македония.
Коментарът на Цървенковски бе по повод изявление на лидера на ГЕРБ пред българи в Чикаго, където той отговори на въпрос за българската политика спрямо Македония и посочи, че България е можела като Гърция да изкупи част от македонските предприятия, за да влияе върху политиката.
Президентът Георги Първанов посочи, че не би коментирал изявлението на български политик, особено като „външна консумация”. „Ако бих го направил, би било във вътрешен план” – посочи Първанов. Той каза, че очаква българският бизнес „да превземе”, казано условно, много други далечни, по-големи страни и това е смисълът на глобализацията. По отношение на икономическите отношения с Македония Първанов изрази задоволство от позитивната тенденция, че има много български бизнесмени, които инвестират в Македония.
Президентите на България и Македония потвърдиха на пресконференция различните си позиции за регистрацията на македонистката партия ОМО "Илинден". "Има решение на Конституционния съд в България, което аз подкрепям" – това каза президентът Георги Първанов на съвместна пресконференция с македонския си колега Бранко Цървенковски във връзка с регистрацията на ОМО „Илинден”.
Македонският президент Бранко Цървенковски заяви, че по отношение на ОМО „Илинден” има решение и на Международния съд в Страсбург. „Международният съд в Страсбург взе решения и аз очаквам решенията да се уважавам” – каза Цървенковски. Президентът Първанов от своя страна заяви, че от решенията на съда в Страсбург не произтича автоматично едно или друго задължение. По думите му – това е формално-правната страна на въпроса, а другата е морално-политическата, върху която е нужно политиците да помислят – каза Първанов.

Диалогът между България и Македония е активен, системен и открит. Около това мнение се обединиха премиерът Сергей Станишев и президентът на Македония Бранко Цървенковски, които разговаряха в рамките на работен обяд днес, съобщиха от правителствения пресцентър. България има интерес да гради взаимноизгодни отношения със своите съседи и в този контекст тя провежда принципна политика на подкрепа на членството на Македония в ЕС и НАТО, изтъкна министър-председателят пред своя гост. Според него това ще допринесе за регионалната стабилност, при положение, че на практика се прилага принципа на добросъседство.
По време на срещата със Сергей Станишев македонският държавен ръководител изрази учудването си, че легитимен политик като Бойко Борисов може да прокламира асимилаторска политика чрез инвестиции. Според оценката на Бранко Цървенковски изказването е нелогично и от него личи, че той не разбира нито от бизнес, нито от националноотговорна политика – пример за това са отношенията между Македония и Гърция, която е инвеститор №1 там. Като приятел на Македония министър-председателят се извини от свое име и от името на страната ни за тази недобросъседска проява. Той подчерта, че подобни коментари са опасни, тъй като изкуствено създават и насаждат разделение. Според него целта на българския бизнес определено не е да подчини Македония, а да създаде изгодни и за двете страни партньорства. Премиерът Сергей Станишев представи пред Бранко Цървенковски антикризисния план на правителството, в който е заложен мощен инвестиционен пакет от над 5 млн. лева като изтъкна, че страната ни стои стабилно на фона на кризата. Известни рискове има, допълни той, тъй като икономиката ни, и в частност износът ни, са ориентирани към европейските държави. Той подчерта, че акцент в плана е социалната защита за населението, а основното му качество е максималната гъвкавост и възможността за адаптирането му в съответствие с развитието на ситуацията. В условията на световна финансова и икономическа криза трябва да се търсят повече регионални възможности, изтъкна министър-председателят. Според него това е шансът да се запазят икономическия ръст и работните места. Перспективите сфери са реализацията на инфраструктурни проекти, туризмът, взаимни инвестиции, формите на трансгранично сътрудничество.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна днес с президента на Македония Бранко Цървенковски . В срещата участваха и председателят на Групата за приятелство с Македония Маргарита Панева и председателят на Комисията по транспорт и съобщения Йордан Мирчев.
Георги Пирински и Бранко Цървенковски дадоха висока оценка на развитието на двустранните отношения и потвърдиха трайното желание за задълбочаване на добросъседските приятелски връзки. Споделено бе общото разбиране, че те трябва в най-пълна степен да отговарят на интереса на гражданите и да са фактор за стабилното развитие на региона.
Президентът на Македония отбеляза със задоволство, че в икономически план между двете страни се постигат все по-добри резултати и изрази надежда за увеличаване на българските инвестиции в Македония. Той подчерта, че страната му разчита на подкрепата на България по пътя й към членство в Европейския съюз и НАТО.
Председателят на Народното събрание потвърди готовността на страната ни да оказва пълноценно съдействие в тази насока. Сред основните приоритети в отношенията между двете страни той открои задълбочаването на икономическите контакти и развитието на инфруструктурните и транспортните връзки. Председателят на парламента акцентира върху значението на коридор номер 8 и се спря на инициативата за обръщение на председателите на парламентите на България, Македония, Албания и Италия до европейските институции, с което да се потърси подкрепа за неотложното реализиране на стратегическия проект, който е от изключителна важност за цяла Европа.
Георги Пирински отбеляза, че визитата на македонския президент в българския парламент съвпада с една забележителна дата – 130-та годишнина от Учредителното народно събрание, което поставя началото на съвременната българска държава.
По този повод Бранко Цървенковски изтъкна, че годишнината е красноречиво свидетелство за стабилните дългогодишни традиции на парламентаризма, държавността и конституционализма в България.
http://www.focus-news.net/?id=n1128571


Тагове:   България,   ден,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032227
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930