Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2009 17:40 - Фонд "Земеделие" вече без политически шефове, оценката на проекти - на общинско ниво
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1457 Коментари: 3 Гласове:
0



Заради продължаващите критики на Брюксел за управлението на евросредствата от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) се предприемат структурни промени в администрацията и се слага край на политическите назначения  на зам.-шефове, а одобрението на проектите на програмата за селските региони се смъква на общинско ниво. Очаква се одобрението на тези мерки да стане в четвъртък на заседанието на Министрески съвет.

Министърът по земеделието и храните Валери Цветанов обяви пред журналистивъв вторник, че броят на заместник-директорите на фонда ще бъде намален от седем на четирима души и те ще се избират с конкурс. В четвъртък ще се уточнят критериите за избора на зам-шефове, така че да се премахнат съмненията на Брюксел за политическото им назначаване. Това бе сред основните критики, отправени миналата седмица от ЕК. Плугчиева също настоява от около три месеца за редуциране на ръководството на ДФЗ

В момента се обсъжда възможността проекти, които кандидатстват за субсидиране по мерките на Програмата за развитие на селските региони, финансирана от ЕК с над 3 млрд. евро, да се оценяват на общинско ниво, а не всички да минават за одобрение през Държавен фонд “Земеделие“ (ДФЗ). Това съобщи по-рано през деня вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева пред бТВ.

Според нея би трябвало да се смъкнат оценките на проектите по селските региони вертикала, тъй като и Министерството на земеделието и храните, и земеделският фонд имат структури, имат областни и общински земеделски служби и те да вземат решенията, каквато е практиката в другите. Все пак ще има определен праг за вземане на решенията на регионално ниво, над който проектите ще се одобряват от София, допълни Плугчиева.

В момента ДФЗ буквално е задръстен от кандидатстващи проекти по Програмата за развитие на селските региони и от миналото лято фондът не може да смогне да ги разгледа всичките, да ги оцени и да сключи договори по онези, които са одобрени.

Приети са над 50 процента от проектите по мярката "Млад фермер", които са за 7-годишния период, в рамките на 9 месеца, уточни Емил Дърев, зам.-директор на фонд “Земеделие“. . Това била и причината ДФЗ все още да разглежда проекти по тази мярка, които са подадени още в периода яли-август 2008 г., когато бе открита процедурата за финансиране на младите фермери.

Според Дърев закъснението но селските региони може да бъде наваксано в разките на два до три месеца, ако си мине на регионално ниво на оценка на подадените проекти.

По повод проблемите с предприсъединителната европейска програма за фермерите САПАРД, където все още са блокирани плащанията по три мерки от страна Брюксел заради нередности по плащанията на предишни проекти и злоупотреби от страна на бенефициентите, Плугчиева посочи, че страната ни е изпълнила на 90 процента ангажиментите си по плана за действие.

“По първа и трета мярка проверките показват, че имаме шанс, може да имаме очаквания за възстановяване на плащанията и с европейски средства, но по втора мярка, където проверките показват висок процент на нередности, не може да се очаква, че ще бъдат възстановени европейските средства“, посочи Плугчиева. Тя обаче успокои фермерите с добросъвестно изпълнени проекти, че ще получат парите си от националния бюджет.

Вицепремиерът акцентира и върху очакваните промени в управлението на оперативните програми, които трябва да бъдат одобрени от кабинета на заседанието на правителството в четвъртък. Предвижда се съкращаване на половина на сроковете за одобрение и контрактуване на проекти, както и опростяване на документацията, която се иска от кандидатите. Плугчиева призна, че в момента процедурите са дълги и тромави и често документите, особено банковите гаранции, които се представят от потенциалните бенефициенти,вече са изтекли до момента за подписване на договорите и това налага отново вадене на документите.

Плугчиева съобщи още, че вече от Държавен фонд “Земеделие“ са й представени изисканите от нея декларации от всички служители , които работят по европейските програми, че не участват в подготовката на проектни предложения и това не създава конфликт на интереси при одобряването им от същите служители. Тя допълни, че очаква във вторник да й бъдат представени също такива декларации и от служителите на Национална агенция “Пътна инфраструктура“, която е другата администрация във фокуса на внимание на българското общество и на Европейската комисия.



Тагове:   фонд,   ниво,   оценката,   шефове,   Общинско,


Гласувай:
0



1. kalbotobg - ;)
10.02.2009 17:53
Разгеле, да се чудиш как са прозрели!
цитирай
2. reporter - В България няма неполитическо н...
10.02.2009 18:09
В България няма неполитическо назначение. Най-вече когато става въпрос за ръководни постове.
цитирай
3. kalbotobg - ...
10.02.2009 19:57
Сега източника на парите ще е по-близо до хората и по трудно ще бъде прикриван.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996737
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031