Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2009 10:08 - Променен е редът за корекция на данни, подадени от осигурителите в НОИ
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 573 Коментари: 0 Гласове:
0



В бр. 3 на Държавен вестник от 13 януари 2009 г. е публикувана Наредбата за изменение и допълнение на Наредба №Н-8 за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение данни от работодателите, осигурителите за осигурените от тях лица и от самоосигуряващите се лица. Наредба №Н-8 се издава на основание чл. 5, ал. 6 от Кодекса за социално осигуряване.

С тази наредба се регламентират сроковете, редът и начинът за събиране на данни за осигуряването облагаемия доход и данъка за доходи от трудови правоотношения по ЗДДФЛ. Данните се подават от осигурителите, осигурителни каси и от самоосигуряващите се в компетентната териториална дирекция на НАП с утвърдени с наредбата образци на декларации.

Това са декларация обр. №1 "Данни за осигуреното лице", декларация обр. №3 " Данни за здравно осигуряване на лица, осигурени от републиканския бюджет и други", декларация обр. №5 " Авансово внесени социални и здравноосигурителни вноски и декларация обр. №6 "Данни за дължими вноски и данък по чл. 42 от ЗДДФЛ". В сила от 1 януари 2009 г. са направени изменения и допълнения в самата наредба и в указанията за попълване  на декларациите. В КСО беше направено допълнение, касаещо начина, по който самоосигуряващите се определят окончателния размер на осигурителния си доход за предходната година. Промяната влезе в сила от началото на годината. Във връзка с нея е изменена и Наредба №Н-8.

С направеното изменение се създава възможност самоосигуряващите се да коригират окончателния размер на месечния си осигурителен доход за минали години. Това става, когато с данъчната декларация по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица за предходната година те декларират доходи, получени от извършена дейност през минали години.

На основание новата буква "б" на т. 2 от чл. 3, ал. 3 на наредбата, когато с данъчната декларация за предходната година лицата декларират доходи за извършена дейност през минали години, те трябва да декларират дължимите осигурителни вноски върху тези доходи с декларация обр. №6.

В указанията за попълване на декларация обр. №6 е пояснено, че дължимите осигурителни вноски за минали години се попълват в отделна колона на декларацията, с която самоосигуряващите се декларират дължимите осигурителни вноски за предходната година. Направена е промяна в разпоредбата на чл. 3, ал. 4 от наредбата, в която е определен срокът, в който осигурителите и самоосигуряващите се лица имат възможност да коригират или заличат данни с подадени вече декларации. От 1 януари 2009 г. декларации обр. №1, 3 и 5 не се подават за коригиране или заличаване на данни след изтичане на 3 години от датата, на която са били дължими осигурителните вноски. В тези случаи се подават данни само след изрични указания на Националната агенция за приходите или Националния осигурителен институт във връзка с възложените им функции.

Декларация обр. №6 се коригира след изрични указания на НАП. С Декларация обр. №1 "Данни за осигуреното лице" ежемесечно осигурителите, осигурителните каси и самоосигуряващите се лица представят в Националната агенция за приходите поотделно за всяко лице, подлежащо на осигуряване, месечни данни за: осигуряването, облагаемия доход и данъка за доходи от трудови правоотношения по смисъла на Закона за данъците върху доходите на физическите лица. С новата алинея 6 на чл. 3 от наредбата се пояснява, че за лицата, които през месеца са осигурени на повече от едно основание по чл. 4 от КСО, всеки осигурител подава данни и в случаите, при които на едно от основанията осигурителните вноски са внесени върху максималния месечен осигурителен доход. Подаването на данни в тези случаи е наложително с оглед ползване на осигурителни права.

В случай на необходимост веднъж подадените декларации могат да бъдат коригирани или заличени. В указанията за попълване на декларации обр. №1, 3 и 5 са изменени текстовете, с които се определя редът, по който се коригират и заличават вече подадени данни. Следва да се има предвид, че когато се налага да бъдат коригирани вече подадени данни с декларации обр. №1, 3, и 5, след коригиращата декларация за съответния месец може да се подаде отново само коригираща или заличаваща декларация. Коригиращи декларации обр. №1 "Данни за осигуреното лице" се подават, когато трябва да бъдат коригирани данните в подадената вече декларация или когато са изплатени възнаграждения за минало време, върху които се дължат осигурителни вноски.
През 2009 г. има промяна в начина на коригиране или заличаване на данни в случаите, при които за един и същ месец осигурителят е подал повече от една декларация за едно лице и се налага да коригира или заличи едната (например лицето работи при един и същ осигурител по трудов и граждански договор, по трудов договор и по договор за управление и др).

В тези случаи първо се подава една заличаваща декларация, с която се заличават подадените преди това декларации и след това се подават отново декларациите с попълнени верни данни. Съгласно новата алинея 7 на чл. 4 от наредбата от 1 януари 2009 г. не се подава декларация за корекция на данни, подадени от самоосигуряващите се, чрез подаване еднократно на декларация обр. №1 с попълнен код 22 или 23 в т.12 "Вид осигурен" от декларацията. В тези случаи корекции се правят по реда, определен в чл. 4, ал. 3 от наредбата.

През 2009 г. при попълване на данни в декларация обр. №1 за основната икономическа дейност на осигурителя и за кода на икономическата дейност, в която е заето лицето, се използва Класификацията на икономическите дейности КИД – 2008 г. С оглед точното попълване на данните в декларация обр. №1 са направени  допълнения в указанията за попълване на данни в точка 12.4 "Осигурителят дължи вноски по Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя" и в точка 16.1 "Отработени и други дни с осигурителни вноски".

В точка 12.4 осигурителят попълва данни дължат ли се осигурителни вноски за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" за лицето, за което се подава декларацията. При попълване броя на дните с осигурителни вноски в точка 16.1 не се включват дните положен извънреден труд.През 2009 г. няма промяна в сроковете и реда за подаване на декларациите по Наредба №Н-8. 
http://www.dnevnik.bg/pazari/companii/2009/01/20/618202_promenen_e_redut_za_korekciia_na_danni_podadeni_ot/


Тагове:   данни,   НОИ,   осигурителите,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12999556
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031