Блогрол
1. Александър Божков
2. Евгений Тодоров
3. Иван Бедров
4. Иво Инджев
5. Калин Манолов
6. Мартин Заимов
7. Николай Караиванов
8. Николай Младенов
9. Пламен Асенов
10. BLITZ
11. BPOST
12. FROGNEWS
13. R.E.D.
14. СВЕЖО
15. Ян Бибиян
16. ОРИНАВИ
17. Стефан Бонев
18. Петя Ставрева
19. Александър Секулов
20. Оринави
21. Веско Петров
22. Сантов
23. Силви Стефанов
24. Христо Гагов
25. Пламен Славов
26. Bulgaria_news
27. Елена Емануилова
28. Mese4inkata
29. Първа блогерска среща - 24.07.2009
30. Георги Цанков
2. Евгений Тодоров
3. Иван Бедров
4. Иво Инджев
5. Калин Манолов
6. Мартин Заимов
7. Николай Караиванов
8. Николай Младенов
9. Пламен Асенов
10. BLITZ
11. BPOST
12. FROGNEWS
13. R.E.D.
14. СВЕЖО
15. Ян Бибиян
16. ОРИНАВИ
17. Стефан Бонев
18. Петя Ставрева
19. Александър Секулов
20. Оринави
21. Веско Петров
22. Сантов
23. Силви Стефанов
24. Христо Гагов
25. Пламен Славов
26. Bulgaria_news
27. Елена Емануилова
28. Mese4inkata
29. Първа блогерска среща - 24.07.2009
30. Георги Цанков
Постинг
11.02.2009 17:57 -
Стикери на киселото мляко, сиренето и кашкавала
Националната ветеринарномедицинска служби и Националната асоциация на млекопреработвателите обсъждат актуализирането на българските държавни стандарти за производство на кисело мляко, сирене и кашкавал. Това съобщи в сряда председателят на асоциацията Димитър Зоров. Идеята е името сирене и кашкавал да се дава само на продукти, произведени от мляко по традиционни български технологии.
Млечните продукти, произведени с растителни добавки, нямат право да се назовават сирене и кашкавал. Одобрените продукти, в които се използва само мляко, ще бъдат обозначавани със специален стикер. Според Зоров, истинската причина за отказа на преработвателите да изкупуват мляко е, че 20% от произведената в България суровина не отговаря на европейските хигиенни норми.
Недостигът се компенсира от преработвателите с внос от Европа. От асоциацията посочиха и един парадокс – българското качествено мляко е с 30% по-скъпо от качественото мляко в останалите европейски страни.
Организацията изчисли и долна граница на цената на млечните продукти, ако бъдат произвеждани по евентуален български държавен стандарт - 7 лв. за килограм сирене, 10 лв. за кашкавал и 70 стотинки за кофичка кисело мляко.
Млекопреработвателите са категорични, че у нас се правят качествени и добри продукти, както и че в киселото мляко няма сода каустик. Според тях се правят опити за фалшификация на суровината, но в предприятията са изградени лаборатории, които се грижат за контрола. / Медиапул
Недостигът се компенсира от преработвателите с внос от Европа. От асоциацията посочиха и един парадокс – българското качествено мляко е с 30% по-скъпо от качественото мляко в останалите европейски страни.
Организацията изчисли и долна граница на цената на млечните продукти, ако бъдат произвеждани по евентуален български държавен стандарт - 7 лв. за килограм сирене, 10 лв. за кашкавал и 70 стотинки за кофичка кисело мляко.
Млекопреработвателите са категорични, че у нас се правят качествени и добри продукти, както и че в киселото мляко няма сода каустик. Според тях се правят опити за фалшификация на суровината, но в предприятията са изградени лаборатории, които се грижат за контрола. / Медиапул
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари