Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2009 10:03 - Заплащането е според спецификата на позицията
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 402 Коментари: 0 Гласове:
0



Здравко Здравчев*
Какво да отговоря, когато на интервю ме попитат каква заплата искам, като в обявите обикновено няма посочени граници на възнаграждението? Защо работодателите в България не са задължени да обявяват цената на работното място?
М. Икономова

Няма и не може да има нормативно регламентирано изискване към работодателите да обявяват възнаграждението за свободните позиции. В развитите страни с добре формирани трудови пазари диапазоните на заплатите по отделни отрасли, йерархични нива и длъжности са известни и установени, но не законово, а чисто пазарно.

Възнаграждението се договаря между работодателя и кандидата. В условията на пазарна икономика върху цената на труда влияят търсенето от страна на работодателите и предлагането на квалификации, умения и компетенции от страна на кандидатите. Добре е всеки кандидат, стигнал до разговор с потенциален работодател, предварително да се запознае с фирмата, вида дейност, големината й, структурата на екипа. Също така да разбере в детайли изискванията и отговорностите, свързани с конкретно обявената позиция предвид спецификата на компанията. Например длъжността офис сътрудник в две различни по дейност и организация на работа компании предполага различни задължения и съответно различно възнаграждение.

Разбира се, собствената оценка на притежаваните от кандидата образование, квалификации и професионален опит и тяхното съответствие с обявената от работодателя позиция е отправна точка за договарянето на заплатата - колкото повече може да предложи кандидатът, толкова повече може да поиска. Добре е досегашното възнаграждение да бъде долната граница на очакваната заплата, но не бива да се забравя и обективната пазарна действителност.

Все пак парите са само част от мотивацията за работа. Сферата на изява, възможностите за обучение, развитие и усъвършенстване също са фактори, които трябва да се вземат предвид при избора на работа.

___________________________________________________________________
* Здравко Здравчев е регионален представител на "Менпауър България" в Бургас
http://www.karieri.bg/show/?storyid=670531



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034261
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930