Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2009 19:21 - Затягат изискванията към качеството на млечните продукти
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 623 Коментари: 1 Гласове:
0



Да бъдат създадени актуализирани държавни стандарти, приложими към млечните продукти, които да гарантират качеството на продукта, призоваха днес от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Те настояха наименования "сирене", "кашкавал" и "кисело мляко" да носят само млечни продукти, които се произвеждат по технология на Български държавен стандарт.

Продуктите, съдържащи в себе си растителни мазнини изобщо да не носят такова наименование, предлагат още от асоциацията.

Очаква се до края на февруари Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) да обяви параметрите на Българския държавен стандарт.

Продуктите, които отговарят на него, ще носят специален знак. Според производителите, ветеринарните власти подкрепят предложението. Продукти, които не отговарят на БДС, да не се продават под името сирене, мляко и кашкавал.

В търговската мрежа сиренето, произвеждано по съгласуваната в момента технология, ще струва не по-малко от 7 лева. Долната граница за кашкавала ще е 10 лева, а на киселото мляко - около 70 ст. Това са изчислили от асоциацията на млекопреработвателите.

Според преработвателите млечните продукти в България са качествени и не съдържат вредни вещества. Въпреки това трябва да има по-засилен държавен ветеринарен контрол върху суровината.

Едва 30-40% от суровото мляко в България отговаря на европейските изисквания, което налага внос на суровината отвън, обясниха млекопреработвателните предприятия.

Основният проблем за ниското качество на суровото мляко у нас е това, че се загърбват проблемите на животновъдството, смятат млекопреработвателите.

В момента в Европа има излишък на сурово мляко, отговарящо на тези изисквания. Млекопреработвателите уточниха, че нямат интерес да работят с евтина суровина, която не отговаря на европейските норми.

Качественото прясно мляко у нас, отговарящо на европейските изисквания, е по-скъпо с около 25-30%.

В България няма държавен контрол на суровинния сектор. От асоциацията припомниха, че са направили предложение за създаване на лаборатория за контрол на суровото мляко, но изготвеният проект е бил спрян.



Тагове:   млечните,   Затягат,


Гласувай:
0



1. mahatma - Родните ни салами трябва
11.02.2009 20:14
да съдържат по стандарт определени проценти "белтъчини", което ще рече - месо. Но в саламите ни няма и грам месо, но имат сертификат за "белтъчните" проценти, които се регистрират от лабораторните уреди и технологии. Това се постига чрез влагане, в субстанцията наречена "салам", на така наречената "суха кръв" - отпадно белтъчно вещество от кланниците. От страните в Европа България е най-големия вносител на "суха кръв" .
"Сухата кръв" поема много вода...После идват оцветители, изкуствени миризми(кеф ти на луканка, кеф ти на хамбургски салам), овкусители - лютиво, горчиво, и прочие. И не на последно място идва една друга добавка - наричат я "сланина", но не е или поне не съвсем - нарича се "свинска мас на прах". От страните в Европа България е най-големия вносител на "свинска мас на прах". Не само защото я влагат в субстанцията наречена "салам", но понеже се влага и в субстанциите наречени "сирене", "кашкавал", "масло".
От страните в Европа България е най-големия вносител и на така наречената "турска мая". Тя е толкоз мощен химически продукт, че дори вложен и във варна вода ще я накара да ферментира и сгъсти, та какво е за нея да сгъсти цвика в кашкавал...
През шейсетте години на миналия век българите бяха народът с най-много дълголетници и столетници в Европа. Днес сме първи по смъртност и заболявания. Това се дължи на ТОТАЛНАТА ИМИТАЦИЯ на целия спектър на живот у нас.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032227
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930