Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2009 17:31 - Безконтролното следене в интернет може да се размине
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 633 Коментари: 1 Гласове:
0



Исканията на МВР за лесен достъп до данните за интернет трафика да не бъдат изпълнени, а през пленарната зала да минат разпоредби, които разрешават предаването на информация само при строги условия и контрол. Такъв ангажимент поели депутати от левицата към председателя на парламентарната вътрешна комисия Минчо Спасов (НДСВ). Депутатът каза, че успял да убеди доста колеги от БСП да подкрепят изискването данните да се съхраняват само 12 месеца от операторите, да не може този срок да се удължава по искане на МВР, както и информация от мрежата да се предава на спецслужбите само при тежки или компютърни престъпления.

Спасов изчислява, че с обещаното му от левицата съдействие тази седмица парламентът ще може да отхвърли прокрадналата се поправка в Закона за електронните съобщения, с която се осигурява почти безпроблемен достъп на МВР до телефонни разговори, електронна поща и интернет комуникация. В петък депутатите стигнаха точно до този текст от промените, но времето за гласуване изтече. Така проблемът трябва се реши окончателно в четвъртък.

Скандалът с новия опит на МВР да си осигури лесен достъп до данните започна в средата на миналата седмица, когато се оказа, че в окончателния доклад на транспортната комисия сред законите, по които ще се напише наредбата за съхраняването и достъпа до данните, е включен и Законът за МВР. Депутати, участвали в заседанието на комисията на 22 януари, заявиха, че са гласували бъдещата наредба да се съобрази само със закона за специалните разузнавателни средства, за защита на личните данни и Наказателно-процесуалния кодекс. Стенограмата също показва това.В Закона за МВР се предвижда следене да се извършва и при заплаха за обществения ред, което е твърде широко понятие и развързва ръцете на полицията. Минчо Спасов каза, че от левицата му обещали да подкрепят текст, в който не фигурира Законът за МВР.
Проблем и с цифровизацията

Гласуването на Закона за електронните съобщения в петък премина в скандали и заради цифровизацията. ОДС и ДСБ обявиха, че ще сезират Брюксел. Според Румен Ангелов (ОДС) със забраната европейски инвеститори да участват в конкурсите за изграждане на мултиплекси в България, както и с ограничението собствениците им да не могат да са радио- или телевизионни оператори се създава монопол върху телевизионното разпространение. Над 4 млн. българи ще бъдат облъчвани от една мафиотска организация, каза Ангелов. Иван Иванов от ДСБ твърди, че става дума за медийната група на Ирена Кръстева.
Дневник


Тагове:   може,


Гласувай:
0



1. анонимен - Добър ден
15.02.2009 18:47
Това не е проблем.
Ние живяхме така.
Не е толкова страшно.
Докато има леви - ще има следене.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001778
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031