Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2009 19:17 - Виното - напитка за ценители
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 903 Коментари: 1 Гласове:
0



Един от най-българските празници – Трифон Зарезан, по стар стил се отбелязва на 14 февруари. В този ден ритуално се зарязва лозето, а в чест на свети Трифон, покровителят на лозарите и винарите, се лее божественият еликсир. Още траките са приемали виното за свещена напитка, която освобождава душата. От нашите земи пък винарството навлиза в Европа и всичко това обяснява защо е толкова силна традицията да празнуваме на този ден.

 

Какво да бъде виното? То трябва да се избира спрямо хората, сигурни за познавачи. Едни вина са подходящи за любовни срещи, други – за бизнес вечери, трети са просто за неангажиращи обеди. Ако празнувате с любим човек, изберете романтично вино, каквото е червеното.

 

 

Кой заслужава короната?

 

 

Ценителите още спорят кой заслужава короната за най-добър червен сорт – каберне совиньон от Бордо или бургундското пино ноар? Все пак има известен компромис: заради мощната си танинова структура каберне совиньон се приема за виното на истинските мъже, а пино ноар е по-скоро за жените.

 

Преди три-четири години на мода бяха вината от новия свят – мощни и високоалкохолни с избухващи аромати. След пренасищането на вкусовете сега се наблюдава връщане към класиката – Франция и Италия. На мода излизат и австрийските, защото след сериозни промени във винарството днес в страната се произвежда истински висококачествен продукт, казва сомелиерът Венцислав Любенов, който подбира напитките на „Енотека УНО“.

 

Новите български изби, направени през последните няколко години по проекти на САПАРД, по нищо не отстъпват на европейските си конкуренти. България има изключително подходящ климат за това производство, защото през годината има повече от 4000 часа слънцегреене. Известно е, че именно слънцето натрупва захарите в гроздето, а от това зависи качеството на виното. Единственото нещо, от което българският еликсир в момента има нужда, е силна маркетингова и рекламна инвазия. Хората от бранша знаят, че за виното от изключително значение е марката, която се създава в продължение на поне три-четири години.

 

 

 

Бутилки за ценители и инвеститори от Romaneé Conti

 

 

Твърде интересна инвестиция е винената. Тя изисква между 500 и 10 000 евро, а печалбите ще събират децата ви след 20, дори 30 години. Става въпрос за онези много скъпи вина, твърде обичани от милионерите. Бутилките са единични бройки, еликсирът, който в повече случаи е френски, се дегустира на точно определена възраст. А най-известните и съответно най-скъпи вина идват от областта Romaneé Conti.

 

Бургундия е една от най-сложните винени територии в света, истинско “главоболие” от почви и земи. Но парцел от 1.8 хектара се отличава в пъзела, това е областта Romaneé Conti. Романе конти е монопол само на един собственик – Domeine de la Romané Conti. Монополизмът се споменава на всеки етикет. Но тук не се ограничават само в производството на световно известното пино ноар. Селището Vosne-Romanée е сред най-известните населени места в Бургундия благодарение на своите 200 хектара, на които се правят шестте много добри вина Richebourg, La Romanée, Romanée-Conti, Romanée Saint-Vivant, Grande Rue i La Tâche. Те също принадлежат на Domaine de la Romanée Conti. Най-известно сред тях е Romanée Conti, което се приема, че е сред най-скъпите в света. Английското списание Decanter, специализирано във винарския бранш, нарежда три от тези еликсира в десетката на "100-те вина, които задължително трябва да опитаме преди да умрем”. Бутилка от Пино ноар Romaneé Conti реколта 2005 може да се намери за 7990 евро, реколта 2004 струва 4000 евро. Изключително редки са бутилките от реколта 1937 и затова цената е като за инвеститори - 15 000 евро.

 

 

 

Патешкото върви с божоле, козето сирене - с елзаско бяло

 

Известно е, че червеното вино си отива с червени меса, а бялото с пилешко и риба. Но малко от нас предполагат, че патешкото и гъската се сервират с бордо или божоле и единствено (volaille) /крилато/, както французите наричат пилешкото, би могло да бъде консумирано с бяло вино. Сирената, другият френски специалитет, са разделени в четири вида, всеки от който се поднася с различно вино. Козите сирена например се сервират с бяло плодово вино (елзаските са много подходящи) докато твърдите и сухите сирена се замезват с червено вино, например бордо.

 

 

 

Объркване в наименованията

 

Виното е доста комерсиална напитка и често възникват обърквания. Такава например е идеята, че бордото е сорт червено вино. Бордо всъщност е регион във Франция, където се правят червени, бели и ликьорни вина. Но самата обработка на червените вина там е в основата на тяхната специфичност, която ги прави почти отделен вид.

 

Наименованието château (шато) също поражда недоразумения. Думата шато, която присъства в имената на голям брой вина или изби е чисто и просто географско понятие. Френската дума château означава замък, на чиито земи се отглежда гроздето и се произвежда определената марка вино. Французите смятат, че е по-коректно в имената на съвременните изби, които нямат дългосрочна история, да присъства думата domein (област).

 

 

 

Модерно от Португалия

 

В последните 30 години избата „Ешпорао“ от района на Алентежу създава модерни вина от традиционни местни сортове, богати на аромати, с меки танини и плътен вкус. Едно от най-актуалните предложения е червеното вино Touriga Nacional 2005. Преди да бъде на пазара, то е отлежало шест месеца в бъчви от френски и американски дъб и още толкова в бутилки. Цветът е плътен и концентрирано червен, в аромата се усещат виолетки, ягоди, малини и боровинки, комбинирани с опушен дъб. Добра компания е на ястията с месо, дивеч и узрели сирена.

 

 

 

Наследено от древна Тракия

 

Енира Резерва 2006 съдържа дълбочината и богатството на сортовете мерло, сира, каберне совиньон и пети вердо. Отлежало е 18 месеца във френски дъбови бъчви. Цветът е рубинен, ароматът е на череша. Фините и сладки танини поддържат темперамента на това атрактивно вино, което е произведено в избата „Беса Валей“. Тя е основана през 2001 г. в региона на Пазарджик. Основните инвеститори са граф Стефан фон Найперг, собственик на изби в Бордо и д-р Карл-Хайнц Хауптман, бивш директор на инвестиционната банка Мерил Линч, Лондон.

 

 

 

Червено и бяло от Катаржина

 

 

Katarzyna Reserve 2006 доказва, че благородството на едно вино се ражда в допира му с дъба. Този еликсир е отлежавал 18 месеца в дъбови бъчви. Виното е с тъмнорубинен цвят, плътно, меко и елегантно, във вкуса се долавят зрели червени плодове, мармалад, пушек, шоколад, а асимилираният дъб е доказателство за високата класа.

 

 

Les Fleurs Chardonnay 2007 е вино със златисто-жълт цвят и зеленикав нюанс, пленяваща нежност от свежи цитрусови плодове, с лек нюанс на френски дъб. То е другото предложение за празниците на „Катаржина естейт“. Избата е една от големите чуждестранни инвестиции в българския лозаро-винарски бранш, която е реализирана край град Любимец. Собственост е на компанията „Белведере България“, част от френската Белведере С.А.

 

 

 

Две предложения от „Сините скали“

 

Royal Reserve Cabernet Sauvignon 2006 притежава красив червен цвят, плодов букет и бариков финес. Виното е подходящо за разнообразни блюда.

 

Сервира се според сезона при температура 15-18 градуса. Това е предложението на „Домейн Бойар“, чиято винарна „Сините скали” е завършена в края на XX век и е първата по размер и модерен дизайн в Източна Европа.

 

 

XR Мерло – виното има рубинен цвят с топъл отенък, подходящо е за жълти и сини сирена, морски деликатеси, голям брой червени меса и дивеч. Сервира се при температура от 13 до 17 градуса според храната и сезона.

 

 

 

Медалистът

 

Каберне Совиньон Todoroff Teres реколта 2005 е червено сухо вино, което е в лимитирана серия от 8000 бутилки. Букетът е баланс между типичните за дъба аромати на подправката карамфил и фин нюанс на дим, съчетани с усещане за касис, череша и добре узряло грозде. Носител е на Сребърен Виналис 2007 и на сребърен медал от Мондиал Брюксел 2007. Производителят препоръчва да се консумира с печено свинско месо с гъби или с жълти млади сирена с орехи.
http://www.class.bg/view.php?id=32063


Тагове:   напитка,


Гласувай:
0



1. gor - Todoroff !
16.02.2009 17:16
Репотер, пил съм каберне совиньон Тодорофф и го поставям на първо място в колекцията на моята памет за вина. Но никъде не го виждам по магазините.
Ееех, колко сладости ни убягват! :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032407
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930