Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2009 08:51 - Путин идва в Пловдив на международна енергийна конференция
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1245 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.03.2009 08:01


Пловдив ще стане, макар и само за броени дни, енергийна столица ако не на цяла Европа, то със сигурност на България.
     
Градът на тепетата бе избран за сцена на едно от най-мащабните политически събития, организирани у нас - енергийния форум на върха, който ще се състои по инициатива на президента Георги Първанов на 24 и 25 април 2009 г.
     
Поканени са над 20 държавни лидери от Югоизточна Европа, Черноморския регион, Кавказ, Русия, Централна Азия, Близкия изток. Както и представители на ЕС, САЩ и международни финансови институции. И макар април да е далече, вече тече трескава подготовка за срещата, чиято амбиция е да събере за първи път онези хора, от които зависи как, по колко и на каква цена ще тече газ за Европа от “златните” енергийни кранчета от тези райони на света.
     
В “битка за домакинство” на среща от такъв мащаб, като тази у нас, оказа се, не е организирана, влязоха... Пловдив и курортът Албена, научи “Труд”. А не столицата София.
     
Експерти от различни ведомства направиха детайлно проучване “на терен” и оцениха достойнствата на двете места от гледна точка на инфраструктура, административен капацитет, възможност за организиране на адекватна охрана, хотелска и “конгресна” база. Големият плюс на Албена е, че курортът може да се затвори изцяло за времето на форума и да се улеснят мерките за сигурност; има подходяща зала и луксозни хотели. Големият минус на Пловдив е в осигуряването на трасетата за охрана и наблюдение.
     
В крайна сметка изборът падна върху Града на тепетата. И по-точно върху палата номер 6 на панаира.
     
Историята
    
Амбицията на България да стане домакин на среща от такъв формат се роди през миналата година, когато газовата криза все още не бе ударила Европа и страната ни. Целта е да се затвори кръгът: страни - производители на горива - доставчици - транзитни държави - консуматори.
     
Доста амбициозна цел, която възбуди духовете в ЕС още преди края на 2008 г. Съюзът се постресна от възможността още новата членка България да се окаже в центъра на важни енергийни събития. И даже да претендира да бъде лидер по писта, която се оказа номер едно в политическите приоритети на съюза.
     
Това изглежда мотивира още по-силно българската страна, защото според информация на “Труд” се подготвя зала, която да има готовност да побере до 30 официални делегации.
     
Путин - на линия
     
Според осведомени източници на форума със сигурност ще присъства руският премиер Владимир Путин.
     
Той ще съчетае идването си по енергийния повод с получаването на титла доктор хонорис кауза. Но не на Пловдивския, а на Великотърновския университет.

Проекти за 40 млрд. на масата
Гигантски проекти за нова газова инфраструктура на стойност над 40 млрд. евро ще търсят политическо признание и инвестиционна подкрепа на срещата в София.
     
За Евросъюза приоритет е тръбата “Набуко” за доставки на синьо гориво от Каспийския регион, Близкия изток и Северна Африка, а също изграждането на регионални терминали за втечнен газ (LNG) и на междусистемни връзка между страните членки, така че съществуващите газопроводи да се използват като мрежа. А при прекъсвания в един участък системата бързо да се превключва към друг.
     
Сега страните от ЕС потребяват общо около 500 млрд. куб. м газ годишно, като една четвърт от доставките се осигуряват от Русия. През 2020 г. се очаква нуждите на Стария континент да достигнат 750 млрд. куб. м, а междувременно собственият добив в ЕС ще спадне от 200 млрд. на 150 млрд. куб. м. Разликата ще трябва да се покрие с нови тръби от Каспийския регион, Русия, Близкия изток и Северна Африка.
     
Наскоро Европейската комисия обеща 250 млн. евро или 3% от стойността на приоритетния проект “Набуко” за алтернативни на руския газ доставки за ЕС. Тръбата с дължина около 3300 км ще преминава през Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия. Първоначалната стойност на проекта се пресмяташе на 4-4,5 млрд. евро, но последните оценки достигат 8,3 млрд. евро. Основният проблем на проекта обаче не са парите, а източниците на газ. Страните от Каспийския регион вече имат договори с “Газпром” и засега не се ангажират с обещания да пълнят тръбата на “Набуко”, чийто капацитет ще бъде 31 млрд. куб. м годишно. На този фон обещаните от Азербайджан на България 1 млрд. куб. м газ годишно са незначителна част, макар че представляват една трета от потреблението у нас през миналата година.
     
Премиерът на Русия Владимир Путин не само потвърди участието си във форума, но пое ангажимент да доведе и лидери на държави от Каспийския регион, отбеляза тези дни икономическият министър Петър Димитров.
     
По тези трасета трябва да тече газа за Европа. Необходимите количества синьо гориво все още не са осигурени.


Калфин ръководи организацията
Правителството определи в началото на януари 2009 г. вицепремиера и външен министър Ивайло Калфин за ръководител на организационния комитет за подготовката на важния форум.
     
Официалното му название е “Природен газ за Европа: сигурност и партньорство”.
     
В екипа, който ръководи Калфин, влизат още началникът на политическия му кабинет, зам.-министри на външните работи и на околната среда и водите, изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг, представители на кабинета на премиера Сергей Станишев, секретарите на президента по външната политика.
     
Координатор на организационния комитет е посланикът за специални поръчения в МВнР Петър Попчев.
/Труд



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043625
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930