Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2009 20:50 - Вилфред Мартенс: Коалиция на ГЕРБ с БСП не може да има
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 507 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.02.2009 20:55


image

Снимка: Дарик

Европейската народна партия никога не се намесва във вътрешни и вътрешнопартийни въпроси, но, от наша гледна точка, не може да има коалиция на ГЕРБ с БСП. Това заяви в Пловдив президентът на ЕНП Вилфред Мартенс.

Мартенс допълни, че ЕНП се надява десноцентристките партии да могат да сформират правителство след изборите у нас, но подчерта, че ГЕРБ и останалите десни сами ще вземат решение. „Ние подкрепяме идеята за дясно-центристко управление, но кой как ще отиде на изборите – това е решение на съответната партия“, заяви Вилфред Мартенс. „Вашето правителство трябва да бъде сменено. Аз съм бил 12 години премиер-министър на Белгия, никой никога не си е позволявал да проведе избори във време, установено за почивка“, каза президентът на ЕНП.

Вилфред Мартенс е на двудневно посещение в България по покана на евродепутата от ГЕРБ Румяна Желева и в първия ден от визитата направи обиколка в Пловдивска област. По обяд делегацията бе в Раковски. Президентът на ЕНП получи чан за гонене на зли духове, а неформалният лидер на партията Бойко Борисов бе дарен с меч с надпис Ultima ratio regum („Последното средство на краля”). По-късно Мартенс се срещна с митрополит Николай. „Решението на Европейския съд внесе смут както в йерархията на църквата, така и в недовършената къща на европейското семейство“, заяви владиката и изрази надежда, че използвайки влиянието си в Европа ще помогне да преразглеждане на решението при обжалването му. Осъдителното за България решение заради намесата на държавата в спора между патриарх Максим и разколниците от синода на Инокентий създава прецедент, който може да се приложи по-късно и спрямо други църкви. Вилфред Мартенс отговори, че ЕС проявява търпимост към различните църкви. „Ние сме политическа сила, която се отнася с уважение към православната вяра и за нас тя е тази, която ни прие за директен диалог“, допълни той.

Президентът на ЕНП връчи партийни билети на над 200 нови членове на ГЕРБ от Пловдив и областта на церемония в Концертна зала тази вечер. „Днешният ден много ми напомня с ентусиазма на началото на моята политическа кариера. През 1992 г. посетих България и работих с отговорни хора, които рабоитиха за присъединяването на страната към ЕС. България е член на ЕС и ще остане такава, но трябва да спазвате основните принципи на ЕС: демокрация, върховенство на закона, реална пазарна икономика. България има нужда от промяна, а кой е реалната алтернатива на сегашното управление? Това сте вие, това е ГЕРБ“, заяви в приветствието си пред препълнената зала Мартенс. Той подчерта, че е необходимо да се продължи борбата с корупцията и организираната престъпност и да се създаде независима съдебна система.
„ЕНП ни дава кредит на доверие, защото иска обикновения човек да живее добре. Ако ние излъчим достатъчно специалсти, ще можем да върнем доверието към България и да възстановим финансирането от ЕС. Ние сме гарант, че тези пари ще бъдат използвани добре и прозрачно. Всички корумпирани ще бъдат сменени. Станишев, Доган и царя трябва не да си отидат, а да ги забравим“, заяви неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той нарече „ритуално самоубийство на ГЕРБ като партия“ коалиция с БСП. „Манипулациите на комунистите са толкова големи, че всеки ден се пускат слухове за коалиция с БСП. Никога не е ставало въпрос за това, още по-малко ЕНП да бабува на тази коалиция“, категоричен бе Борисов. Той допълни, че ГЕРБ иска самостоятелно да носи отговорност, а Европа е поела ангажимент да помага и напътства партията. Борисов изрично подчерта, че партията ще се яви самостоятелно на изборите за национален и европейски парламент. Цветан Цветанов пък уточни, че амбицията на партията е да състави самостоятелен кабинет. /БЛИЦ



Тагове:   БСП,   може,   Мартенс,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12999102
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031