Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2009 08:15 - Парамов: ЕК насърчава крадците в България и днешното най-крадливо правителство
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 896 Коментари: 1 Гласове:
0ЕК чрез този, бих казал парадоксален документ, насърчава крадците в България и днешното, възможно най-крадливо, правителство, ръководено от премиера Станишев. Това заявява бившият български депутат и икономист Кольо Парамов в открито писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу във връзка с междинния доклад за нашата страна. Всички в България научихме за тъй дълго очакваното писмо на ЕС, с което страната ни трябваше да бъде оценена на полугодието. Вие оглавявате ЕК и в качеството си на такъв отговаряте за цялостната й дейност. Като бивш депутат в българския парламент искам остро да реагирам срещу мъглявите констатации в този шестстраничен официален документ, и го правя с настоящия текст до Вас.
Г-н Барозу, очаквахме това писмо с нескрит интерес, бяхме сигурни, че отразеното в него ще бъде плод на анализ и реализъм. Но то пристигна и стана свидетелство за реален песимизъм. Защото съдържанието му ни диктува следния извод: ЕК чрез този, бих казал парадоксален документ, насърчава крадците в България и днешното, възможно най-крадливо, правителство, ръководено от премиера Станишев.

На нас, българите, за сетен път ни се дава да разберем, че стабилността на Европа не зависи от въжделенията на българския народ, а от някакви си колосани рамки на определеното статукво. Нещо подобно се е случило през ноември 1204 г., когато Европа в лицето на папа Инокентий III с половин уста признава Калоян за цар, но се опитва да му наложи допълнителни целесъобразни ограничения.
След като България вече е подписала унията си с Брюксел и ЕС е признал и приел страната ни за пълноправен член на европейското семейство, не е редно интересите на българския народ да се накърняват заради подозрителни геополитически интереси и договорки зад неговия гръб.

Тонът и текстът на писмото Ви ме кара да мисля, че ЕК рязко, на 180 градуса е обърнала позицията си за днешното правителство, което всеки месец се разтриса от нови финансови злоупотреби, непрекъснати корупционни афери и тотално безнадеждна неспособност да се самопречисти и разграничи от тях.
След последното Ви писмо обаче осъзнаваме, че колкото народът ни да се стреми страната ни да се докаже като демократичен и равнопоставен член на ЕС, толкова по-неочаквано за нас, се оказваме рамкирани в предварително решени, без наше съгласие, псевдоевропейски приоритети. Да, наистина, евроскептицизмът ни е голям, но с новото Ви псевдо добронамерено към народа ни писмо, той не само ще се укрепи недоверието си към европейските институции, но ще се разрастне още повече сред най-недоволните обществени среди. Трябва добре да осъзнаете реалностите, защото утре от тях ще произтече доста странното бъдеще на България, което силно ще ви изненада, макар да сме редовен член на ЕС. Вие бяхте решили „да изрежете из дъно” тумора на корупцията у нас. Но според поредното Ви писмо отново захранвате със „спокойствие” и със „стабилност” положението на крадците, които ни управляват.

Уважаеми г-н Барозу,

Олигархията у нас е поставила под жалка зависимост държавната власт. Днес нямаме държавност, имаме функционираща олигархия от най-елементарен тип, гарнирана с прокажен, фалшив и неграмотен политическа елит. И президент, и премиер, и парламент, и цялата върхушка работи всекидневно за целите и ангажиментите на българската олигархия. Главният прокурор и подчинените му се лутат в безсилието си, съдът и следствието са зависими от предложените им изходни производства и повърхностни дела. Националната следствена служба от години на ред е в летаргия, а полицейското разследване е партизирано, зависимо и компрометирано от лица като бившия вътрешен министър Румен Петков и партийните му ортаци. А ЕС с новото си писмо казва: ”Да!” на властващата демагогия. Защо г-н Барозу? Защо Вашата комисия дава индулгенция на премиера Станишев? Защо давате индулгенция на бездарното му управление, което опетни за пореден път името на България пред света като най-корумпираната държава? И с безволието си лиши страната ни от няколко стотин милиона евро от еврофондовете?

Ще Ви споделя нещо, което едва ли знаете – бил съм член на БСП и много добре познавам моделите й на вътрешно възпроизводство, познавам как става подбора и издигането на кадрите й, познавам ги като психопортрет, като типаж, като нравственост и последователност. И не на последно място като склонност и готовност за далавери, за частен капитализъм за сметка на държавния бюджет.
Такова е и днешното обкръжение на премиера Станишев, в неговата компания са все истински наследници на тоталитарната върхушка, управляваща при Тодор Живков. И през 1991 г., и днес, през 2009 г., те успяват умело да се възползват да крадат като за последно. А още по-умело успяват да заблуждават и залъгват клетите маси на мизерстващите пенсионери, но не само тях, а и хора реалисти като Вас. Поне така изглежда от писмото Ви.
Нима не виждате или вече не искате да видите истината за днешното разлагащо се от корупция управление? Оценките Ви в това писмо са толкова сдържани, че ми дават повод да си мисля, че ЕС и ЕК на практика подкрепят кабинета на Сергей Станишев и със захаросаната си оценка негласно му дават шанс и за втори управленски мандат. За нас, българите, които живеем и работим в България, а не в останалите страни на ЕС, пределно ни е ясна персоналната вина и личната отговорност на днешния министър-председател. Той иначе, най-вероятно, ви е много симпатичен, най-вече защото е млад и винаги приветливо усмихнат.

С Вашето безлично и необичайно сдържано писмо, Вие помагате на тези, които се надсмиват над българския народ, че никой не е в състояние да ги свали от управлението, че никой не може да ограничи размерите на огромните им злоупотреби с поверената им власт.

Г-н Барозу, управляващата клика, така наречената „тройна коалиция”, по най-вулгарен начин доказа своята крадливост, наследствена, но и последователно осъвременявана като методи, прийоми и схеми за източване на обществени средства. Днес България се нуждае от друг вид управление. От управлението на другата България, на новата България, членуваща в ЕС. А не от безконтролната власт на лица, свързани със сенките на тоталитарното минало, и такива като Ахмед Доган, чиято партия е обръч от фирми и се явява мандатоносител на най-крадливата коалиция. Благодарение на това управление обществената оценка в световните медии за родината ми и за нацията ми са повече от отрицателни, направо трагични. В семейството на ЕС ние сме най-бедната и най-корумпираната страна. Едновременно с това се забравя, че името на България идва от най-дълбока древност, че националната ни култура по своята уникалност е сред водещите в световната цивилизация. Забравя се и историческото й значение за развитието на европейската културна среда и за съхраняването на истинските християнски ценности в рамките на Стария континент.

Затова приемам като абсурдна оценката на Вашата комисия, с която в прав текст обезкуражавате всички читави българи, надяващи се, че нова България ще бъде управлявана по нов, европейски начин. Вместо това в писмото Ви те съзират опит да ни напъхате отново в чувала на Станишев и крадците около него.

Всъщност, знаете ли кой е Сергей Станишев, уважаеми г-н Барозу? Познавате ли неговите възможности и влечения? Преброили ли сте колко години трудов стаж има този ухилен човек ? Колко отгледани деца има този държавен мъж?

Защо Вие и комисията Ви залагате бъдещето на България на водача на една престъпна коалиция, която вече доказа на какво не е способна – да управлява честно, прозрачно, демократично, а не олигархично, чрез картелни кланове, с раздаване под масата на държавни поръчки, чрез чудовищни далавери с държавния резерв, чрез пладнешко грабене от държавния бюджет, чрез фалшиви фактури за износ, чрез връщане на колосални суми от ДДС и светкавичното им изпращане в прословутите офшорки. Ето затова твърдя, че Вашето последно писмо сее песимизъм сред българските избиратели, за които подкрепата на Брюксел е единствената надежда в неравностойната ни битка с окупиралите се във властта убийци. Да, убийци, умъртвяващи всекидневно доверието в демократичните принципи. Унищожаващи с действията си надеждата и смисъла да въведем и у нас правов ред и порядък, каквито властват в страните с по-стара демокрация.

Убеден съм, че нищо ново не Ви казвам като информация, защото Вие знаете всичко за днешна България, но сега, незнайно защо, премълчавате истинското положение на нещата.

Вие отлично знаете ,че няма никаква видима или невидима промяна в правораздаването. Знаете, че на практика няма никакви съвместни работни групи между прокуратурата и МВР. Последната разследваща група по делото на "Софийски имоти", за щети над един милиард лева, бе изтеглена в неизвестността от вътрешния министър. Но в писмото отчитате друго. Там пише, че общите разследващи екипи работят. Това не е вярно. Никой от Вътрешно министерство не е пряко обвързан в екип с прокуратурата, по никое дело, и това у нас го знаят даже хлапетата. Ако все пак Вие и Вашата комисия успеете да задействате идеята за тези съвместни екипи на МВР и Главна прокуратура, до един месец и нещо поне на 20-тина депутати трябва да им бъде отнет имунитета, за да бъдат задържани под арест. Но това би насочило бъдещите парламентарни избори в друга насока. И затова няма да се случи.

Накъде гледа Брюксел, това ли е истинското лице на ЕС?

Отговорът е, може би, другаде: източните граници на Европа са по-важни от днешното статукво в България. Още повече, че статуквото се характеризира от страха пред силните на деня, от тяхната безнаказаност и недосегаемост, от тяхната убеденост, че разполагат с достатъчно голямо финансиране и властови механизми, да управляват още един мандат. Сега към подкрепата им от местната олигархия, от огромните печалби от сивата ни икономика, от контрабандата и търговията с дрога и млада плът, от контрола над организираната ни престъпност, се прибавя и негласната поддръжка от страна на ЕС.

Уважаеми г-н Барозу,

Не желая да правя отрицателна рецензия на последното Ви писмо – не това е моята цел. Приемете искреното ми уважение към Вас и Вашите порядъчни усилия да дадете тласък в развитието на България, да може най-сетне и в нея да се води истинска национално отговорна политика, проповядваща и спазваща европейските демократични ценности. Но в същото време искам сериозно да подчертая, че Вашето писмо, това на ЕК, се посрещна с голямо разочарование от извън правителствените и извън олигархичните среди. То бе очаквано с голям интерес, но е лъжливо, лицемерно и зле прикриващо подкрепата Ви за политическото, икономическото и социално статукво у нас. Заявявам Ви го най-честно.
Вашето писмо не отговаря на адекватните очаквания на „другите” българи, на „другия” политически елит, който не просто е убеден в предимствата на правовата държава, на демокрацията и пазарното стопанство, но е и достатъчно почтен, некрадлив и подготвен в експертно отношение за да управлява достойно, по европейски, а не по азиатски древната ни държава.

Искам да завърша това мое обръщение към Вас с един съвсем пресен пример от родната политическа действителност, който по парадоксален начин се свързва с истинския прочит на Вашето писмо. След като медиите ни огласиха и публикуваха текста с европейските оценки за състоянието на страната ни, то стана централна тема и на телевизионен дебат, проведен по БНТ. Ето как писмото Ви бе разтълкувано от управляващите в лицето на г-н Антон Кутев, младото гуро на БСП. Пред милионната зрителска аудитория той заяви следното: ”За България това е най-доброто българско правителство!” Изпитвам огромни угризения, срам и съжаление, че точно четвърт век от моя живот съм обслужвал интересите на бившата си партия. Днес тази партия стигна до там, че се осланя на публичните изяви на един манифактурист на долно бельо, какъвто е г-н Кутев, но е и от най-близките партийни приятели на премиера Станишев.
Оценката му за съдържанието на писмото Ви е ясна - това било най-доброто българско правителство.
И Вие ли, г-н Барозу, сте на същото мнение? Питам Ви директно, не толкова, защото искам лично да чуя Вашия откровен отговор, а за да го чуе цяла България!, посочва Кольо Парамов.
http://www.blitz.bg/news/article/35962


Тагове:   българия,   най,   насърчава,


Гласувай:
01. haralanov - Здравейте
17.02.2009 08:21
Още вчера четох това отворено писмо на Парамов.Въпреки,че се самоопределям като Десен,се подписвам и аз под всяка една дума на автора!Поздрави и на Вас!И дано повече хора прочетат тези редове...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13272704
Постинги: 10474
Коментари: 5012
Гласове: 37071
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031