Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2009 17:07 - Иво Прокопиев предупреди за втора газова криза
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 493 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.02.2009 07:11


Имаме предварителна информация, че е възможна втора газова криза, заяви по време на Икономически форум в София председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Иво Прокопиев.
Кризата евентуално би могла да дойде по линия на лошото състояние на Украйна и на нейната невъзможност да плаща доставения от Русия газ. "Опасността идва от тежкото финансово състояние на Украйна и невъзможността на страната да се разплаща с доставчиците на газ", обясни още Прокопиев. Ако това е така, нека се търсят алтернативни доставки, както и да се предупреди производството да вземе мерки, поиска директно от премиера Станишев шефът на конфедерацията.
„Трябва да се внимава в публичното говорене. Казаното от г-н Прокопиев се превърна в новина за целия форум”, коментира премиерът. Не бива от една фраза да се създава виртуална криза, предупреди той. Антикризисният щаб, създаден в ранните зори на 6 януари във връзка с газовата криза, продължава да работи, подчерта Станишев. „И Русия, и Украйна пострадаха изключително много от това, което се случи, и мисля, че са си направили поуките”, допълни той.
100% гаранция няма, но е хубаво да знаят присъстващите, че българската държава, първо, пълни Чирен и второ - имаме готовност по отношение на действия в подобна ситуация, успокои премиерът.
Прокопиев призова за по-бързо действие по енергийните проекти и за предварителни мерки във връзка с тази опасност. Председателят на КРИБ призова правителството да ускори енергийните проекти  за диверсификация на снабдяването на страната и за предварителни мерки във връзка с опасността от криза. "Дали ще се стигне или не до ново спиране на доставките не е толкова важно, по-важното е българското правителство достатъчно рано да предприеме мерки за диверсифициране на доставчиците и ако има криза - да предупреди фирмите, за да успеят да се подготвят", каза той.
 “Булгаргаз” няма информация да се задава нова газова криза. Ние по принцип се готвим това, което се е случило веднъж, да се случи и втори път." Това заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз" Димитър Гогов след заседанието на комисията по енергетика в парламента. Той каза още, че компанията прави всичко възможно нова газова криза у нас да се предотврати или най-малкото страната да е подготвена, ако тя се случи. В момента от хранилището се взема газ, обясни изпълнителният директор на „Булгаргаз", уточнявайки, че 2,5 млн. куб. м на ден се ползват от Чирен. За колко време ще стигнат запасите, той не можа да даде категоричен отговор, но уточни, че обемът не е драматично намален. Гогов допълни, че формулата, по която се изчислява стойността на газа, ще свали цената му. От първи април потребителите щели да почувстват това намаление.


Тагове:   криза,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030157
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930