Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2009 17:59 - Станишев разтревожен от първите признаци на кризата
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 524 Коментари: 0 Гласове:
0



Премиерът Сергей Станишев изрази в сряда тревогата си от първите признаци на световната криза в България, но въпреки това заяви, че България има шанс да е сред водещите икономики на Европейския съюз.

Първите признаци на кризата при нас вече се проявяват - не малко активи се обезцениха, сектори в бизнеса се задъхват от липса на поръчки, свиват се пазари, липсва достъпен финансов ресурс, банките рязко ограничиха своето кредитиране, повишиха лихвите, има случаи на съкращение в производството и във финансовия сектор, намалява и потреблението, защото в среда на неизвестност хората ограничават своите разходи и това ни тревожи, изреди министър-председателят на форум, посветен на отражението на глобалната криза върху страната ни.

Според него въпреки това България е много по-малко засегната от кризата в сравнение със САЩ и повечето страни от ЕС. На фона на колапса на водещи финансови институции, на цели икономически сектори, дори държави, България запазва своята финансова и икономическа стабилност, заяви Станишев. По думите му през тази година България ще бъде сред водещите страни в ЕС по икономически растеж, но на по-ниски нива, отколкото през последните години. Той все пак призна, че всяка прогноза за степента, в която кризата ще ни засегне, е несигурна. Това ни задължава да бъдем още по-ангажирани и по-подготвени за различните рискове, заяви Станишев.

В случай, че кризата влоши значително икономическото състояние на страната, правителството има разработени кризисни сценарии и планове за действие, така че да подкрепи финансовата и банкова система, стана още ясно от изказването на премиера. Сред тях обаче не влиза повишаване на данъците за гражданите, каквато политика предприели някои страни, но надали ще може и да бъдат намалени налозите, каза Станишев, чийто кабинет приключва мандата си през лятото, а данъчната политика се променя в края на годината.

Министър-председателят очерта като допълнителни предизвикателства пред България в условията на криза борбата с корупцията и създаването на по-ясна система за ефективност и прозрачност в работата на съдебната система. Тези мерки са изключително важни от гледна точка на макроикономическия риск, от гледна точка на доверието на чуждите инвеститори, добави Станишев.

Със задълбочаване на кризата ще има много места, в които общините ще станат основен работодател, допълни той и даде пример със "Стомана-Перник“, където наскоро са освободени 300 работници. Те са били пренасочени към строителството на нов инфраструктурен проект по оперативна програма "Конкурентоспособност", спечелен от общината.

Заради стагнацията на европейския пазар се очаква намаляване на износа на български стоки, допълни Станишев. Тенденцията за спад в експорта и импорта на страната вече бе отбелязана от НСИ за последното тримесечие на 2008 г. Заради това и ще се повиши рискът от фалити.

Запазването на финансовата стабилност на страната остава водещ приоритет в антикризисната политика на българските институции, посочи премиерът.

Той отбеляза, че с отпуснатото от правителството финансиране за Българската банка за развитие ще се подкрепи земеделския сектор с кредитни линии за търговските банки, които да преотдават средствата за оборотни и инвестиционни нужди на производителите.

Сред социалните мерки и действията за запазване на работните места бе изтъкнато подпомагането на работодателите за срок от 3 месеца, ако въведат намалено работно време, вместо да съкращават служители.



Тагове:   Станишев,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001098
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031