Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2009 18:01 - В САЩ гръмна нова финансова измама с гигантски размери
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 666 Коментари: 0 Гласове:
0



Около 50 хил. инвеститори от цял свят може да пострадат от финансовата измама на тексаския милиардер Робърт Станфорд, която беше разкрита късно във вторник. По данни на "Вашингтон пост" приблизително такъв е броят на клиентските сметки в компанията на Станфорд, които може да изгорят.

Скандалът около тексаския финансист и управляваната от него "Станфорд файненшъл груп" избухна, след като Комисията по ценни книжа и финансов надзор (SEC) обяви, че дейността на компанията представлява една огромна измама, която може да ощети инвеститорите с над 8 млрд. долара. Във вторник федерални агенти обискираха офисите на компанията му в Хюстън. По същото време клиенти на "Станфорд файненшъл груп" се отправиха към Карибите, за да търсят парите си.

Компанията на Станфорд е източвала средства от инвеститорите чрез регистрираната в Антигуа (част от Карибските острови) Станфорд интернешънъл банк. По данни на SEC офшорната банка е привлякла над 8 млрд. долара чрез продажба на депозитни сертификати, които е предлагала както в своите клонове, така и чрез брокерското си звено "Станфорд капитал мениджмънт". Банката е уверявала клиентите си, че парите им се инвестират в ликвидни активи, но на практика ги е изливала в имоти и фондове за дялово инвестиране, пише "Интернешънъл хералд трибюн". На базата на тази измама "Станфорд интернешънъл" е фиксирала нереално висока доходност, с която е привличала клиентите си.

Депозитните сертификати обикновено се използват от банките за набиране на средства. Те наподобяват традиционните спестовни продукти, но предлагат по-висока лихва, при условие че парите по сметката не бъдат изтеглени преди определен срок. В САЩ тези инструменти са гарантирани от Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC).

След като SEC сезира органите на властта, федералните агенти нахлуха в централата на "Станфорд файненшъл груп". Станфорд, както и Джеймс Дейвис, който е финансов директор на финансовата група, са обвинени във финансова измама с огромни размери и до сряда бяха в неизвестност. Съдът нареди отнемане на задграничните им паспорти и замразяване на всички активи на "Станфорд файненшъл груп". Състоянието на Станфорд се оценява от сп. "Форбс" на 2.2 млрд. долара, а активите на компанията му на - поне 50 млрд. долара. Междувременно Панама обяви, че целият бизнес на групата в страната е конфискуван. "Имаме работа с измама с шокиращи мащаби, разпростряла пипалата си по целия свят", заяви директорът на офиса на SEC във Форт Уърт Роуз Ромеро, цитиран от в. "Индипендънт". /Дневник


Тагове:   нова,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997625
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031