Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2009 17:47 - БСП и ГЕРБ редят кабинет
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 556 Коментари: 0 Гласове:
0



Фигури в големите партии започнаха да се готвят за бъдещата власт. Контактна група между БСП и ГЕРБ води тайни преговори отсега, съобщи "168 часа". Според запознати много е важно кои от двете партии ще вземе по-сериозен брой депутати. От това зависи с какви министерства ще разполага и кои сектори ще контролира.
Най-неприятният, но най-вероятния сценарий е експертен кабинет, подкрепен от червените. Официално Борисов твърди, че предпочита да е опозиция. Запознати смятат, че това ще е елегантен ход Борисов да не изпадне в неловка ситуация , след като се зарича 4 г., че няма да е в коалиция с БСП. За това партиите в коалицията трябва да се обединят около обща програма. Същото мнение публично отстоява и президентът Георги Първанов. Подготовката на навлизането на ГЕРБ във властта заедно с БСП вече започна , твърдят запознати. Според тях новият шеф на ГДБОП Станимир Флоров , назначен преди 20 дена, е близък до Борисов и Цветанов.
В САЩ Бойко Борисов дискретно се е интересувал кои от сънародниците ни на високи постове са подходящи за банка-кадри за правителство на ГЕРБ. Генерала дал да се разбере, че търси хора като вицепрезидентът на Световната банка Кристалина Георгиева. В Чикаго той публично обяви, че ще направи всичко възможно, за да я върне в България. Именно за това в ГЕРБ се заговори, че Генерала вече е направил своя избор и е много вероятно Георгиева да е една от сериозните кандидатури за премиерския или друг висок пост. Георгиева каза, че няма коментар на въпроса дали е канена за премиер или друг пост.
В ГЕРБ са убедени, че Бойко Борисов няма да се кандидатира за премиер. На "Позитано" предпочитат министрите да са политически фигури, които да носят партийна отговорност. В БСП усетиха сладостта на властта и ключови играчи и нови лица започват собствена кампания, за да попаднат в следващия кабинет. Червените са наясно, че ГЕРБ ще държи на силовите министерства защото имат достатъчно кадри. За това Румен Петков не си прави сметката да оглави отново МВР. Той пак бил готов за изпълнителната власт , но в сферата на регионалното развитие, твърдят негови привърженици. Затова Петков зарови томахавката във войната със Станишев.
Румен Овчаров също имал амбиции за участие във властта. Този път като вицепремиер и енергиен шеф, ако се раздели мегаведомството на Петър Димитров.
Новата в изпълнителното бюро на БСП Ваня Добрева може да бъде предложена за министър на образованието. Тя има положителен имидж в партията и в обществото.
Шеметната кариера на Корнелия Нинова от уволнена заместничка на Овчаров към говорител на БСП също я правела потенциален министър на икономиката.
Новоизбраният член на Висшия съвет Георги Гергов не бил чужд на идеите да оглави Министерството на туризма или поне да има свои хора във властта. Едрият бизнесмен вече започнал да влиза в изпълнителната власт чрез приятели на по-високите нива.
За негово първо назначение се смята шефът на криминалната полиция Калин Георгиев. Допреди година Георгиев оглавяваше антимафиотската структура в Пловдив. Към министерското кресло на младежта и спорта се е насочил Кирил Добрев. Смята се, че Весела Лечева няма да настоява за поста  си заради инцидента с мъжа й. В младежката организация Добрев има опозиция, която намекна, в сайта им, че е червената коза ностра. /БЛИЦ


Тагове:   БСП,   кабинет,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031022
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930