Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2009 19:45 - Какво да правим, ако загубим работата си?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 542 Коментари: 0 Гласове:
0



Кризата принуждава все повече работодатели да правят съкращения. Приеманата за статистическо понятие безработица, вече е засегнала ако не нас директно, то наши приятели или познати. Въпреки загубата на доходи и другите трудности обаче това не е повод за отчаяние и паника.

Ето няколко съвета за това, какво да правите, ако изгубите работата си, които може да са полезни:
 
- Хората с по-високи доходи може да повишат квалификацията си.

- Много важно е да запазите самообладание и да не се правят отчаяни покупки. Икономисването не означава задължително аскетизъм. Все пак е добре да се провери кои разходи може да се спестят. Добро начало е да поставите лимит на телефонните разговори, особено през мобилен оператор. Добро решение могат да бъдат предплатените пакети, които да дават възможност и за евтини разговори в група. Разходи за кабелна телевизия и интернет също може да се оптимизират. В краен случай, може дори да се откажете от някой от тях, докато не намери сигурен източник на приходи.

- Погрешно е всички спестявания да отидат за предплащане на дълг по кредитна карта или друг вид заем. В условия на криза хората без работа може да разчитат на заем предимно от лихвари, което ще ги въвлече в още по-сериозни затруднения. Специалистите препоръчват да плащате на вноски, както и преди. Така кризисната издръжка става за сметка на спестяванията, а не на нови дългове.

- Разумно е да се помисли за самонаемане в област, където имате опит. Евентуално потърсете своя бивш работодател или негови клиенти.

- Търсите ли преквалификация, не го правете само за да вземете поредната диплома. Старайте се да придобиете способности и компетентности. Те са вашата реклама при кандидатстване за работа.

- Ако във фирмата ви има съкращения, това не означава, че ще засегнат и вас. Разумно е все пак да започнете да пестите средства и така по-лесно да изкарате в първите месеци. Добра идея е да ходите до магазина с по-малко пари в джоба, отколкото преди. Така естествено ще се откажете от някои покупки и ще спестите пари.

- Возенето в метро и градски транспорт не е унижение. В САЩ и Англия това вече се практикува дори от изпълнителните директори.

- Ако имате спестявания във фонд за допълнително пенсионно осигуряване, не ги теглете. Ако все пак го правите, нека това бъде едно от последните неща, на които посягате.

- Ако сте инвестирали в акции, които ви носят загуба, консултирайте се със специалист дали няма да си намерите работа преди те да поскъпнат и така да ги купите дори по-евтино отколкото сте ги продали.

Какво обезщетение ни се полага при безработица 

http://www.dnevnik.bg/pazari/2009/02/19/678270_kakvo_da_pravim_ako_zagubim_rabotata_si/


Тагове:   Какво,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001647
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031