Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2009 18:47 - Евродепутати трупат милиони чрез злоупотреби с парламентарни средства
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 566 Коментари: 0 Гласове:
0



Таен вътрешен доклад е установил систематични злоупотреби на евродепутати с парламентарни средства, които им позволяват да приберат в джоба си повече от 1 млн паунда за един петгодишен мандат, пише в неделния си брой британския вестник "Таймс", позовавайки се на поверителен одиторски доклад. Т

Разследването на злоупотребите със заплати за сътрудници на стойност близо 182 хил. паунда годишно било представено през януари 2009 г., но не е публикувано.

Вестникът разполага с копие на доклада, изготвен от Робърт Галвин, шеф на вътрешния одит, който констатира, че правени плащания направо в хазните на национални партии в отделните страни членки.

Извършвани са плащания на помощници, неакредитирани към ЕП, и на компании, чиито сметки не показват активност.

На сътрудници са изплащани новогодишни бонуси, достигащи 19 и половина месечни заплати, за да усвоят депутатите докрай годишния лимит.

Установено е също, че възнаградение за предполагаем секретарски труд е било изплатено на детска градина, чийто мениджър се оказал местен политик от политическата партия на евродепутата.

Ннякои сътрудници удвоявали заплатите си, като осребрявали чекове от напускащи депутати в същото време, докато получавали заплати от новите. Един евродепутат заявил, че е изплатил пълния таван от средства за сътрудници, възлизащ на 182 000 паунда, на едно лице, за което се подозира, че му е роднина.

Докладът на Галвин е базиран върху представителна извадка от 167 плащания от общо 4686, направени през октомври 2004 г. Трябвало е да минат пет години, докато неговият анализ на данните 2004 г. пробие потайната брюкселска бюрокрация, изтъква "Сънди Таймс".

Нови данни на кампанията "Алианс на данъкоплатците" (TaxPayers Alliance) разкрива как евродепутатите могат да натрупат над 1 млн. паунда за пет години, използвайки различните разрешени разходи.

За един пълен мандат, евродепутатите могат с лекота да приберат почти 450 000 паунда разходи за сътрудници, дори ако наемат няколко действителни асистенти на пълен работен ден.

Евродепутатите могат да получат дневна издръжка от 257 паунда, макар че се настаняват в евтино жилище, като по този начин присвояват около 105 хил. евро за пет години.

Те могат да спечелят 217 хил. паунда от канцеларски разходи, като заявят, че домът им служи като работен кабинет. За получаването на тези пари не се изискват фактури.

Липсата на задължение да се представят разписки за оправдаване на пътни разходи означава, че могат да получат 54 хил. паунда необлагама печалба, докато редовно пътуват между Брюксел и родната си страна.

Евродепутатите също така имат финална пенсионна схема, която е дори още по-щедра от тази, осигурена на членовете на парламента в Уестминстър, отбелязва вестникът.

При сегашните валутни курсове цялата печалба за пет години възлиза на почти 1.177 млн. паунда. Тази сума не включва заплатата на евродепутатите, която ще се увеличи след изборите през юни благодарение на т.нар. хармонизация на евродепутатските заплати.

Според говорител на Европарламента докладът е проучване на потенциалните слабости на системата на разходи за парламентарни асистенти и има важни последици - резултатът е пълно преустройство на системата, което ще влезе в сила след изборите през юни. /Медиапул



Тагове:   средства,   милиони,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039182
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930