Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2009 18:45 - Световната банка към ЕС: Защитете Източна Европа от кризата
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 418 Коментари: 0 Гласове:
0Световната банка настоява Европейският съюз да защити успехите на Източна Европа в ускоряването на икономическия растеж и борбата с бедността, трудно завоювани през последните две десетилетия и подложени в момента на риск, поради глобалната финансова и икономическа криза.

Това се казва в редовния икономически доклад на банката за 10-те нови страни-членки на ЕС. Докладът, който се публикува 3 пъти годишно, следи макроикономическите показатели и развитието на реформата в България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

"Източна Европа понася особено силни удари в днешните трудни времена,” заяви Индермит Гил, главен икономист на Световната банка за Европа и Централна Азия, коментирайки доклада. “Избирайки членството в Европейския съюз, страните от ЕС10 поеха ангажимент за отваряне на своите икономики и интеграция в глобалната икономика. Този път им донесе дивиденти – ускоряване на икономическия растеж и намаляване на бедността. Ако светът се обърне към протекционизма, тези страни едва ли биха могли да запазят трудно извоюваните постижения. Фискалните програми за стимулиране на икономиките на индустриалните страни следва да бъдат използвани за насърчаване на производството по начини, които са ефективни за всички, а не тясно-националистически. Във времена на икономическа криза нарастващият протекционизъм може да се окаже най-голямата заплаха пред възстановяването на икономиките”, каза Индермит Гил.

В доклада на Световната банка се казва, че възможностите за икономически растеж през 2009 г. в страните от ЕС10 продължават да намаляват. Перспективите за икономическо възстановяване в глобален мащаб, за частни капиталови потоци и растеж непрекъснато се влошават.

Според авторите на доклада, икономиките на ЕС10 са изправени пред предизвикателства, свързани с недостиг на международна ликвидност, уязвимост на банките и влошаващи се експортни пазари. Въздействието ще бъде почувствано силно в реалната икономика с увеличаване на необслужваните плащания по банкови заеми и просрочия по ипотечни кредити, както и с рязко нарастване на безработицата.

В доклада се изтъква, че продължаващата криза трябва да доведе по-скоро до задълбочаване на европейската интеграция, отколкото до връщане към национализма от миналото.

Докладът препоръчва полагането на последователни усилия за постигане на няколко основни цели цели. Най-напред правителствата от старите страни-членки на ЕС трябва да устоят на изкушенията на протекционистичната политика, когато обсъждат своите програми за икономически стимули.

Освен това трябва да се подкрепи увеличаващата се гъстота на населените райони, пространствената концентрация трябва да бъде неделим елемент от стратегиите за повишаване на растежа и конкурентноспособността

Препоръчва се и задълбочаване на институционалното сближаване – страните от ЕС10 трябва да продължат усилията за хармонизиране на нормативната уредба в сферата на финансите и заетостта, да насърчават поддържането на стабилна макроикономическа среда, опростяването на митническите разпоредби и правилата за произход на стоките, както и за цялостно подобряване на системите за управление.

Редовният икономически доклад за ЕС10 анализира етапите на кризата, пред които са изправени отделните страни в четири основни сфери. Това са: рискове за банковия сектор от намаляване на външното финансиране; междубанковите пазари и разпространение на глобалната криза; рискове от намалено банково кредитиране на икономиките; бюджетната политика като инструмент за стабилизация.

В доклада се подчертава, че възможностите за реакция на страните от ЕС10 са ограничени. Използването на фискални стимули за икономиките е затруднено заради наличието на високи външни и вътрешни дисбаланси. Вместо увеличаване на публичните разходи, страните от ЕС10 трябва да използват други мерки за стабилизиране на икономиките си. Тези мерки включват подобряване ефективността на публичните разходи, засилване на банковия надзор, както и структурни реформи за подобряване на конкурентноспособността и инвестиционния климат. /Медиапул
Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 11270469
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 36805
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930