Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2009 20:33 - Сините си вкарват автоголове
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 463 Коментари: 0 Гласове:
0



В СДС гръмна поредният скандал около все още нерегистрирания устав и неузаконеното от съда ново ръководство. На светло излезе жалбата на тримата седесари – зам.-председателят Дора Христова, депутатът Димитър Димитров и Иван Кънев, които оспориха изборите в партията и обявиха комисията по вътрешния избор за нелегитимна. След поредица подобни прояви в СДС обаче, техни колеги се усъмниха, че зад подобни инициативи стои някой от бившите и неосъществени кандидати за лидерския пост. Те намекнаха, че не е изключено това да е съперникът на балотажа с Мартин Димитров Румен Христов. Самият Христов заяви пред “Всеки ден”: “Това не е моя инициатива и категорично се разграничавам от всякакви подобни инициативи”.

Преди време “Всеки ден” съобщи, че всъщност Мартин Димитров се оказа лидер с вързани ръце. Новият шеф на СДС юридически не е председател на партията и не може да подписва договори или да сключва партийни споразумения, съобщиха източници от “Раковски 134”. В същото време обаче той получи подкрепата на по-голямата част от съпартийците си. Засега той подписва всички документи само чрез пълномощно от експредседателя Пламен Юруков.

“Жалбата срещу комисията е вкарана в Контролния съвет на СДС още, когато тя бе създадена. Сега отива в съда, защото този съвет изобщо не я е разгледал и не е взел становище”, заяви пред “Всеки ден” синият депутат Димитър Димитров. Според него именно това, че партията е отказала да вземе позиции, е накарало зам.-председателката на СДС Дора Христова да насочи жалбата към съда. Димитров обясни, че се е разписал под документа, след като колегите му се обадили и го попитали дали защитава позициите си за нелегитимността на ръководството на партията, които депутатът отдавна е заявил.

“Тази история с жалбата е смехотворна и съшита с бели конци, заяви пред “Всеки ден” шефът на комисията по вътрешни избори Владимир Кисьов. Изключително нелепо е човек от ръководството да обжалва решенията на собствената си партия, смята той, като визира Христова. “Щом Дора Христова като зам.-председател на СДС не зачита решенията на комисията, означава, че тя не зачита и собствения си избор, тъй като той е също въз основа на решения на тази комисия. Излиза, че за собствения си избор признава решенията на този орган, а за други – не”, възмути се Кисьов. Той разказа, че зам.-председателката на СДС след изборите дори дошла лично да поздрави и благодари на Комисията за проведените избори.

Кисьов допуска, че се правят интриги, за да се забави регистрацията на новото ръководство, което вече е достатъчно назад заради забавянето на регистрацията на устава. Според него подобна жалба не би трябвало да бъде уважена от един нормален съд. Той допусна, че срокът за обжалване вече е изтекъл.

СДС няма проблеми с легитимността, коментира от своя страна главният секретар на сините Иван Сотиров. „Политическата легитимност е важна, важна е ролята на хората, които са избрали ръководителя и ръководните органи. Някои хора разчитат чрез подаване на жалби да влязат в политиката и да им се обръща внимание. СДС е в много сериозен процес - водим разговори за дясно обединение, готвим се за вот на недоверие и не може да се занимаваме с един или друг човек, който пише жалби до съда”, обясни Сотиров.

Опасения, че в СДС може да възникне криза на легитимността изрази пред “Всеки ден” зам.-председателят на ДСБ Даниел Митов. Според него СДС има вътрешни проблеми заради нерегистрирания устав, което означава юридическа легитимност на Юруков. “Това обаче е вътрешен въпрос на СДС, ние нищо не можем да направим, те трябва да си го решат. Избрали са си това ръководство и са му дали мандат да води преговори, което означава, че решенията му трябва да бъдат спазени. А каква ще бъде юридическата форма за това, си е техен проблем”, каза Митов. Според него това, че единствено бившият председател Юруков може да разписва листите на този етап, е технически проблем, за който има технологии да бъде решен.

Според зам.-председателя на ДСБ точно сега е моментът да проличат лидерските качества на Мартин Димитров, защото именно в такива моменти този тип качества се проявяват особено отчетливо и показват дали ще се справи със ситуацията. “Новоизбраният председател трябва да съумее да защити курса, който е поел”, убеден е зам.-председателят на ДСБ. Той не скри, че в СДС отдавна съществува практиката определени кръгове постоянно да искат вътрешно оспорване като път към реализация на цели през подобни подходи. /Всеки ден




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041986
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930