Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2009 20:45 - Съкращават около 1100 полицаи
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 465 Коментари: 0 Гласове:
0



Около 1100 души от системата на МВР ще бъдат съкратени, съобщи вътрешният министър Михаил Миков в понеделник. Той обясни, че ще се търсят решения съкращенията да засегнат предимно служители пред пенсия, за да се запази "работоспособния състав" на министерството.

По думите му до април ще има готовност да стартира оптимизацията, която ще се реализира постепенно. Това ще позволи на министерството да изпълни обещанието си за 5% вдигане на заплатите в системата.

Наред със съкращенията ще има и звена, чиито състав ще бъде увеличен, а други ще се преструктурират. Отделите, които ще бъдат засегнати от редуцирането на личния състав, ще бъдат уточнени след разговори с областните дирекции и районните полицейски управления на база 14 критерии, сред които криминогенна обстановка, демографска структура, тежест на съответния район и др.

Миков коментира, че съкращенията преди избори звучат непопулярно, но това били забавени действия по подобряване капацитета на системата, които не търпели отлагане.

По повод планирания за 15 март пореден полицейски протест, Миков коментира, че искането за 50-процентно увеличение на заплатите по време на финансова криза "звучи несериозно". По думите му обаче се търсят начини за системно и допълнително стимулиране на служителите.

По думите му, ако целта на новосформирания полицейски синдикат е непременно протест, повод за това винаги може да се намери."Приемам протеста спокойно", заяви Миков и добави, че не си поставя за цел да се "справя" с него.

Миков още мисли дали да уволни антимафиоти за смъртта на Куцаров

Вътрешният министър каза още, че все още не е взел решение дали ще подпише предложенията за дисциплинарни уволнения на служители от Дирекцията за противодействие на организираната и тежката престъпност (бившата ГДБОП – б.ред), участвали в задържането и конвоирането на Пламен Куцаров, който почина в полицейския автомобил.

Осемте дисциплинарни производства вече приключиха, като четири от тях срещу полицаите Ирен Вълев, Божидар Проданов, Кирил Пенков и Сергей Куртев, в чиято кола Куцаров почина, са с предложение за уволнение. Срещу първите двама са повдигнати и обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост.

Миков обясни, че иска да има пълна мотивация за действията си, защото става въпрос за доста хора и за сериозни санкции. По думите му има нарушения на правилата и ще има и съответни анкции, но тяхната тежест трябва много внимателно да бъде преценена, за да има "усещане за справедливост".

В понеделник вътрешният министър инспектира строителните дейности в района на Академията на МВР, където до края на юни трябва да бъде готова новата сграда на главната дирекция "Криминална полиция". Комплексът ще събере криминалната полиция и досъдебното производство, а в перспектива и звеното за борба с тежка и организирана престъпност. Целият проект с ДДС е на стойност около 40 млн. лева. 20 млн. лева от сумата са осигурени от бюджетния излишък за миналата година.



Тагове:   Около,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000517
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031