Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2009 18:44 - Частниците отказаха да последват столичното парно за сваляне на цените
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 502 Коментари: 0 Гласове:
0Частните топлофикации не поддадоха на опита за натиск от страна на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров за сваляне на цените на парното със задна дата по почина, предприет от държавата за нейното дружество в столицата. След среща в сряда между Димитров, шефа на енергийния регулатор Константин Шушулов и частните топлофикации, министърът съобщи, че според дружествата социалната защита на потребителите не е тяхна функция, освен това компаниите предлагат на редовните си абонати различни бонусни схеми. Техните преференции сваляли значително пределната цена, определена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Димитров обясни, че повишението на цената на парното от януари не засяга топлофикациите в Русе, Сливен, Габрово и Перник, тъй като те работят на въглища. Дружеството във Велико Търново пък продавало на цените от юли 2008 г., тъй като нямало поскъпване от януари. Във Варна бонусите сваляли до 20 процента от определената им от ДКЕВР цена. При останалите дружества пък увеличението на януарските сметки било около 5 процента, съобщи Валентин Терзийски, председател на Асоциацията на топлофикационните дружество и шеф на парното в Плевен.

Така само държавните дружества в София и Шумен се връщат на цените от юли 2008 г. и ще преизчисляват януарските сметки, каза Петър Димитров.

Ден по-рано той съобщи, че Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) като собственик на топлофикацията в София е решило да се откаже от повишението с близо 19 на сто на цената от януари. Изявлението дойде, след като много от клиентите на дружеството се оплакаха от нереално високи сметки, на места двойни и тройни.

Освен преизчисляването на януарските сметки по старите цени и връщането на надвзетите суми от февруарските, сформирана от МИЕ комисия до две седмици трябва да провери всички сметки за парно в София. Ще се започне от сградите с най-голямо повишение на потреблението и фактурите. Експертите не изключват на места да става въпрос и за чисто технически проблеми с инсталацията, възникнали по време на газовата криза, когато топлоподаването бе спряно за различен период от време в различните сгради, докато дружеството премине на работа от природен газ на мазут.

Регулаторът изненадан

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е изненадана от решението на Министерството на икономиката и енергетиката за връщане на юлската цена на топлоенергията в София и преизчисление на януарските сметки, но може само да следи дали столичната топлофикация ще изпадне във фалит. Това каза малко преди срещата в МИЕ председателят на регулатора Константин Шушулов.

Той предупреди, че решението на държавата за връщане на старите цени крие много подводни камъни, които са свързани не само с потребителите, но и с дружеството и има реален риск от несъбиране на вземанията.

И без това в момента едва половината от абонатите си плащат навреме сметките.

Връщането на старите цени е добре за потребителите, но не е ясно как ще се компенсират загубите на топлофикацията от това, че ще продава три месеца на цени под себестойността на енергията, посочи Шушулов. По думите му дружеството ще натрупа 30 млн. лв. загуби.

Във вторник министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров посочи, че очаква компенсацията да дойде от запазване на цената от април, когато тя би трябвало да намалее заради прогнозираното поевтиняване на природния газ с близо 12 на сто.

Компенсациите не са работа на медиите

Попитан отново в сряда как ще бъде компенсирано дружеството за това, че ще продава три месеца под себестойността на енергията, Димитров заяви, че не смята да обсъжда това с медиите, но нямало форма за вземане на пари от бюджета за покриване на загубите на “Топлофикация-София“.

Факт е обаче правителствено решение от края на миналата година, с което на Българския енергиен холдинг (БЕХ) се отпускат 400 млн. лв. от бюджета на МИЕ за покриване дълга на столичното парно към дъщерното на БЕХ дружество “Булгаргаз“.

Според Шушулов един от възможните варианти за покриване на загубите на "Топлофикация-София" е дружеството да получи кредит от компанията-майка за плащането на природния газ в периода, в който цените на топлинната енергия не съответстват на консумацията. Принципалът не трябва да допуска обществена дейност, каквато е топлофикацията в столицата, да стигне до фалит, посочи председателят на ДКЕВР.

Шушулов намекна, че е възможно заради проблема да се промени някоя от наредбите.

Подобна корекция в нормативна база, удовлетворяваща интересите само на едно дружество, със сигурност ще предизвика недоволството на останалите топлофикационни дружества.

Извънредното отчитане виновно

Според председателя на ДКЕВР, големите разлики в януарските сметки за парно на отделните потребители се дължат или на неправилно извършено извънредно отчитане на топломерите, или на грешки в разпределението на топлинната енергия в отделните сгради.

Председателят на Асоциацията на фирмите за дялово разпределение Тодор Кузманов обаче твърди, че е невъзможно разликите в сметките да е заради извънредното отчитане на топломерите след промяната в цената от януари с близо 19 на сто. По думите му този отчет не е ползван при формирането на сметките през януари, а е направен за нуждите на изравнителните сметки, които трябва да получат клиентите през лятото.

Извънредното отчитане бе направено, за да може при изравнителните сметки да се отчете каква е консумацията по старите цени от 1 юли 2008 г. и какво е потреблението от 1 януари, каза Кузманов пред Mediapool.

Самите сметки, изготвени от “Топлофикация-София“, са изчислени като отчетеното от топломерите в абонатните станции на сградите количество е разпределено между клиентите според прогнозния им дял. Той пък е определен според реалното потребление на съответния абонат за същия период на предходната година, обясни топлинният счетоводител.

Фактически януарските сметки не отчитат истинската консумация на отделния клиент, каза още Кузманов. Според него всичко ще дойде на мястото си с изравнителните сметки през лятото.

Клиентите обаче не могат да си позволят да плащат тлъсти сметки, в чиято достоверност се съмняват и да чакат до лятото за някаква справедливост, в която също не вярват.

Неяснота за преизчисляването

Самият Шушулов призна, че не е много ясно как ще се преизчисляват сметките и как ще се разпределя вече фактурираната енергия като количества и цени. Според него е възможно да се получи така, че намаляването на сметките за едни да е на гърба на други потребители на топлинна енергия.

Шушулов коментира още, че ако “Булгаргаз“ внесе заявление за цена от април според неотдавнашната си прогноза за спад на тарифите с 11.59 на сто, то поевтиняването на парното ще е от порядъка на 8 процента. Той допълни, че остава неясно как МИЕ ще обоснове искане за запазване на цената за “Топлофикация-София“, без да се отрази спадът на разходите на дружеството за гориво от април. /МедиапулТагове:   парно,   Отказаха,


Гласувай:
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13276730
Постинги: 10474
Коментари: 5012
Гласове: 37071
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031