Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2009 19:52 - Продажбата на компании и активи се активизира
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 545 Коментари: 0 Гласове:
0



Продажбите за български компании и активи се активизират, а сред обявените обекти в момента са от секторите, които само преди година и половина бяха считани за най-доходни. Български собственици търсят начин за продажба на бизнеса си или част от него и през портала на "Файненшъл таймс" в партньорство с BusinessesforSale.com* (бизнеси за продажба). В момента общо 58 български компании и активи са обявени за продан, като броят им нараства според запознати, следящи секцията с обяви. Представители на консултантския бизнес коментираха, че през последните седмици има раздвижване и на местния пазар, където основен двигател на интереса се оказват фондовете за дялов капитал, които обикновено се насочват към добри компании с недостиг на оборотен капитал.

През Businesses for Sale в момента се продават малки и средни хотели, текстилни и бутилиращи компании, дружества от леката промишленост, както и енергийни проекти. Имотите, които последните няколко години бяха хитова инвестиция за предприемачите заради евтиното кредитиране, сега са на челно място сред офертите продава.

"Продажбата основно на недвижими имоти говори за отчаянието на този сектор, коментира Виктор Манев, управляващ партньор в консултантската "ММ консулт". Причината е ясна и това е липса на паричен поток от дейност и от финансиране през банките, които са основните източници на средства за сектора", допълни той. Порталът показва обаче, че има активност и от страна на малки и средни предприятия, които вероятно също са в затруднено положение заради проблемни парични потоци. Дали ще намерят купувач зависи изцяло от това дали могат да предложат добър бизнес план за развитие и предсказуемо бъдеще, което да определи цената, която искат, допълни Манев.

Продаваните български компании през Businesses for Sale са повече от румънските, които са 47. Сред често срещаните обекти за продажба у нас са хотели, ваканционни комплекси и земи в София, Златни пясъци, Банско и Южното Черноморие, а цените варират от няколко до 25 млн. долара. Една част от компаниите не посочват конкретна искана цена. От тези, които посочват цена, най-високата - от 24 млн. долара, е за четиризвезден хотел в центъра на София под марката Best Western, който трябва скоро да заработи. По снимката и описанието в обявата личи, че най-вероятно става въпрос за "Трейшън хотел" (Thracian Hotel) на ул. "Солунска", построен от компания на рекламния бос Красимир Гергов в съдружие със собственика на срутилата се сграда в столицата на ул "Алабин" Георги Кирчев (виж илюстрацията). От офиса на Гергов заявиха, че не могат да коментират информацията, тъй като той е извън страната. Продават се и няколко хотела в Банско и Несебър, терени за развитие на имоти, логистичен парк, две бутилиращи компании за минерална вода, както и още мебелни и текстилни компании. Продава се и компания за човешки ресурси при цена 100 хил. долара. Причините за продан са различни - ликвидация на активи с цел финансиране на други по-стратегически за собствениците бизнеси до лични и семейни причини според мотивите в публикуваните обяви. "Дневник" не успя да се свърже с представители на продаваните компании и активи.

Брокери на недвижими имоти и консултанти не се наеха да коментират дали обявените цени са реални, тъй като това може да се прецени след по-подробен икономически анализ. "Трудно е да се коментира дали цената е твърде висока спрямо бъдещите очаквания за бизнес развитие поради оскъдната информация за самия бизнес", поясни Манев.

"Собственикът на една компания трудно би постигнал добра цена за нея, ако не мине през процедура по продажба, която включва няколко етапа, сред които са правната и икономическата й оценка", заяви Христо Стоянов, директор корпоративни финанси във "Форем консултинг". Той смята, че в случая с тези компании се търси по-скоро продажба на активи, а не на цял бизнес. Според него на местния пазар на придобивания също има известно събуждане през последните седмици и то е от страна на фондовете за дялов капитал, тъй като времето за покупки е много подходящо - има добри бизнеси с липса на оборотен капитал. Именно навлизането на фондовете е шанс да се осигури такъв. В този смисъл няма класически придобивания, а просто изсипвания на пари в компаниите. Стратегически инвеститори обаче липсват, като това важи за целия свят заради влошените икономически показатели на държавите, допълни Стоянов.

Фондовете за дялов капитал в момента действат много предпазливо и избирателно и по-скоро изчакват с придобиванията, каза Ивайло Симов, директор в "Глобал файнанс", чиито фондове имат няколко български компании в портфейла си. Все още няма купувачи, но като цяло компаниите, които търсят или продажба на целия бизнес, или само на част от активите си, се увеличават. Бумът на разпродажбите обаче тепърва предстои, допълни Симов. Въпреки това според него продажбата през подобни портали трудно би събудила интерес от страна на купувачите. Това по-скоро е последният възможен изход за продавачите, тъй като не са успели да намерят партньор дълго време.

"Бизнесът трябва да е наясно, че в момента купувачът диктува пазара и съответно цената. Ако човек се опитва да продава нещо, то това ще бъде точно на принципа какво ще плати пазарът в момента, колкото и страшно да звучи", допълни Манев.

*BusinessesForSale.com е онлайн вариант от средата на 90-те години на британското списание Businesses and Premises For Sale. От 1998г. изданието минава изцяло в интернет и отчита бурен възход във Великобритания и САЩ след 2006г. Сайтът е собственост и управляван от регистрираната в Лондон компания за онлайн медии Dynamis Plc. Именно тя качва BusinessesForSale.com като специална платена подсекция на сайтовете на "Файненъл таймс", "Дейли телеграф" и др. Изданието изрично посочва, че не е брокер, а само рекламен посредник. 
http://www.dnevnik.bg/pazari/companii/2009/02/25/681448_prodajbata_na_kompanii_i_aktivi_se_aktivizira/



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995288
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031