Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2009 19:27 - Седмият вот на недоверие към кабинета Станишев: дебатите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 609 Коментари: 0 Гласове:
0Парламентарният дебат по рекордния за едно правителство в най-новата българска история седми вот на недоверие продължи 9 часа, голяма част от които бе окупирана от пространните речи и отчети на премиера и повечето министри, подкрепени обилно и с богат нагледен материал. Така представителите на правителството се възползваха от предоставената им от правилника привилегия да говорят колкото и когато поискат. На този фон опозицията изглеждаше по-добре организирана от друг път в разгръщането на аргументите в искания вот на недоверие за цялостния провал на политиката на правителството.

Премиерът Сергей Станишев взе думата още в началото и говори час и 15 минути за успехите, постигнати през изтеклите три години и половина във всички области на живота. Той бе изслушан със смесица от досада и нетърпение от опозиционните депутати, които към края на премиерската реч започнаха да се обаждат от място и да го приканват да спре с безсмислените приказки.

Веднага след това думата за 45 минути взе финансовият министър Пламен Орешарски, подготвил съответни примери и данни за финансовата стабилност на страната. По-нататък свои не по-малко пространни презентации направиха още пет министри.

Опозицията бързо разконспирира тактиката на правителството като целяща да протака време с безсмислени приказки, хората да се отвратят от дебата и да не го следят.

На въпрос дали опозицията се е подготвила да говори дълго, както вече направи премиерът Станишев, депутатът от ОДС Ваньо Шарков отговори: "Парламентарните групи са ограничени по правилник във времето за изказване. Единствено министрите могат да говорят и по три часа. Както знаете, и Фидел Кастро говореше по седем часа, но какво от това? Страната му е зле икономически."

Дебатът бе открит с мотивите на опозицията, според която правителството не е реагирало адекватно на икономическата криза, допуснало е липса на воля за борба с корупцията и организираната престъпност, както и загуба на милиони евро. БСП, НДСВ и ДПС се провалиха цялостно в управлението на страната, заявяват депутатите от опозицията. Според десните управляващите са отдалечили България от ЕС и НАТО. Вместо икономически просперитет, правителството е вкарало страната в енергийна, финансова, икономическа криза.

Станишев: Повърхностни, преувеличени, налудничави тези

Станишев заяви, че мотивите са повърхностни и преувеличени, а част от тезите са буквално "налудничави", като това, че правителството отдалечава България от ЕС и НАТО.

Въпреки това премиерът на няколко пъти благодари на опозицията, че чрез внесения вот на недоверие към правителството за цялостната политика, му дава възможност да направи цялостен отчет за свършеното.

Станишев каза също, че никога в неговия мандат не е била запушвана устата на опозицията, стига да има добри идеи. Не ми отива да бъда в ролята на "Великият инквизитор", допълни той и отново обвини "немалко хора от опозицията", които са "стигнали до унижението да очернят и клеветят своята страна в чужбина".

Аз съм много далеч от представата, че правителството е безгрешно и че е свършила всичко безгрешно. Не греши този, който не работи. А това правителство работи, заяви Станишев.

Той изнесе познатите данни за над шест процента средногодишен ръст на икономиката от 2005 г. досега.

Планът – да влезем последни и излезем първи от кризата

Още през 2007 г., далеч преди първите симптоми на финансовата криза в САЩ, сформирах работна група , която работи редовно за целия този период, каза Станишев в отговор на обвиненията от опозицията, че правителството му е проспало първоначално ефектите от световната финансова криза върху българската икономика.

Работната група е изработила три сценария с конкретни пакети от различни мерки, но премиерът не ги подложил на обществено обсъждане, защото самото им представяне можело да предизвика риск и да генерира изкуствена паника.

Икономическата криза не се дължи на наши грешки, а се привнася отвън, а основната цел в плана ни, каза Станишев, е България да навлезе най-късно в кризата и да излезем най-бързо от нея.

Българските граждани все по-малко ви чуват, обърна се той към опозицията и добави, че истинският съдник на нашите резултати ще са българските граждани на изборите. Той, както и други изказващи се от мнозинството, обвиниха опозицията, че не предлага алтернатива.

Зам.-председателят на ДПС Лютфи Местан определи вота като "процедурна демонстрация на опозиционност", "нищо ново", "политическа тавтология".

По време на целия дебат, в който депутатите от НДСВ не взеха участие, като се отчетоха само с едно изявление на председателя си Пламен Моллов, БСП и ДПС цитираха всякакви данни и статистики за постижения и успехи, избягвайки проблемите с корупцията, контрола върху еврофондовете и престъпността, за които България е критикувана от ЕС.

Опозицията акцентира именно на провала на управляващите в тези области. Като цяло впечатлението беше, че едните и другите не живеят в една и съща държава.

Пет стъпки предлага опозицията за правова държава

Зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова заяви, че най-големият провал на управляващите е в съдебната система. Тя цитира последния междинен доклад на Европейската комисия, в който се посочва "липсата на самостоятелно функционираща и стабилна съдебна система, която да е в състояние да разкрива и наказва конфликта на интереси, корупцията и организираната престъпност."

Като припомни, че парламентът е приел три поправки в конституцията за съдебната власт плюс изцяло нови НПК и ГПК, нови закони за МВР и съдебната власт, Михайлова заяви, че резултатът е катастрофа.

Затова, каза тя, следващото управление, алтернативата, която опозицията предлага, си поставя за цел правова държава с господство на закона и ефективно разследване.

Екатерина Михайлова предложи приложени пет мерки, за които ще се търси национално съгласие. Едната е НС да приеме наказателна концепция за борба с организираната престъпност, съсредоточена върху тежките престъпления, прането на пари, корупцията по високи нива на властта.

Другата е промяна в конституцията, предвиждаща парламентът да избира и освобождава главния прокурор, както и намаляване мандатите на самия главен прокурор и на председателите на ВАС и ВКС.

За целите на алтернативното управление е необходим и нов НПК; създаване на паритетен принцип на специални парламентарни комисии, оглавени от опозицията, за борба с корупцията, контрол върху дейността на ДАНС и МВР, управление и контрол върху изразходването на средствата по еврофонодевете.

Петата мярка е управление, което да не се основава на принципа на партийното разпределение от типа 3:5:8, а да се базира на управленски умения, почтеност, компетентност и кураж, подчерта Михайлова.

Антикризисният план на кабинета - неадекватен

Депутатът от БНД Лидия Шулева съобщи, че дясната опозиция има свой план, който гарантира на българските граждани излизане от кризата и още към средата на следващата година връщане на България на пътя на икономическия растеж и по пътя за Европа.

По думите на Шулева т.нар. План "Станишев" съдържа няколко фундаментални грешки на икономическата политика, както в нормална среда, така и в период на безпрецедентна криза. Като пример тя посочи очертаващото се огромно държавно харчене. По думите й управлявашите ще спасят от кризата своите фирми, но не и българската икономика.

Неадекватна антикризисна мярка е изграждането на бизнес паркове и индустриални зони в момент, когато работещи предприятия със сгради, оборудване, работна ръка затварят. През Българската банка за развитие се отпускат 500 млн. лв. за кредитиране на малки и средни фирми, но не за покриване на крещящите текущи нужди на фирмите, които поради липса на оборотни средства затварят, а за финансиране на някакви хипотетични проекти във високи технологии и ноухау.

В заключение Шулева каза, че мерките на кабинета пречат на българския бизнес в дългосрочен план.

Лидерът на СДС Мартин Димитров посочи, че предишни управления на социалистите направиха България синоним на преданост към Съветския съюз. Това управление направи България синоним на безочие, корупция и престъпност.

"Българската икономика е поставена в условията на перфектната буря. Има опасност хиляди хора да останат без работа”, каза Мартин Димитров.

Според него през 2008 г. от европейските фондове са усвоени едва 0.08%. Явно БСП е против корупцията, в която не участва, коментира още Димитров.

"Най-важният приоритет на страната не е осъществен, защото в условията на криза страната е лишена от възможността да се ползва от солидарната подкрепа на Европейския съюз. Това се дължи на факта, че правителството не спазва европейските правила и българските закони.”, каза лидерът на ДСБ Иван Костов. По думите на Костов не трябва да се крие фактът, „че днес българинът е най-бедният, най-често умиращият, човекът, който живее в най-корумпираната страна в Европа”, а българските институции имат най-ниско обществено доверие.

Той посочи, че едно алтернативно управление трябва да поеме отговорността за страната като потърси национален консенсус за спазване на европейските правила, за да се извърши и конституционна реформа на досъдебната фаза, така че да заработи съдебната система и да има върховенство на закона.

Седмият и последен вот на недоверие към кабинета на Станишев, чийто мандат изтича през юни, няма да мине в парламента, тъй като, въпреки отделни несъгласия с БСП и ДПС, НДСВ заяви, че твърдо ще подкрепи правителството, в което участва. Гласуването ще е в четвъртък около 18 часа. /Медиапул
Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 11270411
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 36805
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930