Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2009 19:38 - Турски Боинг се разби в Амстердам, 10 загинали
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 759 Коментари: 0 Гласове:
0



Самолет ""Боинг 737-800“ на турските авиолинии със 134 души на борда - 127 пътници и седемчленен екипаж - се разби в сряда малко след 10.30 часа сутринта местно време при кацане на летище ""Схипхол” в Амстердам, съобщиха световните агенции в сряда. На земята самолетът се е разцепил на три части, но голяма част от пътниците са успели да излязат от машината невредими.

Сред пътниците 78 са турски граждани, останалите са от друга националност, основно холандски граждани, съобщиха от турското транспортно министерство. Според българския консул в Амстердам Исмегюл Ахмед на борда на самолета не е имало български граждани.

Информациите за пострадалите дълго време бе противоречива. Първоначалните данни бяха за един загинал и двадесет ранени, но турските авиолинии побързаха да съобщят, че няма нито една жертва. Впоследствие те признаха за седем загинали, но не непосредствено при катастрофата, а по-късно в болницата. Според холандските летищни служби жертвите са девет, от които и двамата пилоти на машината, чиито тела не можеха да бъдат извадени от силно деформираната пилотска кабина. По-късно стана ясно, че загиналите са десет. Петдесет души са ранени, от които двадесет са в тежко състояние.   

Самолетът е излетял от Истанбул и се е разбил в поле до летището, на 3.2 километра от пистата и само на 600 метра от жилищни сгради. 

""Ние сме в средата на едно поле на около 5-6 километра от летището. Повечето от пътниците са ранени, но има и невредими", съобщи един от пътниците за турски телевизионен канал малко след инцидента.

ББС излъчи разказа на очевидеца на катастрофата Джонатан Нип. "Не видях самото падане на самолета. Просто чух шум, излязох навън и видях самолета да лежи на полето. Има много хора, но не разбирам какво точно става. Чувам сирени и вой на линейки. Предполагам, че се действа добре съобразно със ситуацията, доколкото това е възможно", каза той.

Преживели катастрофата пътници са съобщили пред турската телевизия NTV, че снижаването към пистата е вървяло нормално, когато изведнъж "нещо се случило" в задната част на салона за пътници. Тогава самолетът "пропаднал". Това е било на около 600 метра от земята.   

Целият въздушен трафик на летището остана за часове блокиран. Ръководството на турските авиолинии формира кризисен щаб и изпрати свой екип в Амстердам.

Специалисти по въздухоплаване, цитирани от холандските медии, смятат, че е възможно причината за катастрофата да е изчерпване на горивото. Според тях едновременното спиране на двата двигателя на самолета малко преди кацането вероятно е признак за това, предаде Анадолската агенция. 

Генералният директор на турските авиолинии Темел Котил съобщи, че пилотът на самолета е професионалист с опит и бивш служител на турските ВВС.

Днешният инцидент е най-тежкият на летище "Схипхол" след катастрофата през октомври 1992 г. на товарен самолет на израелския национален авиопревозвач Ел Ал, при която загинаха 43-ма души. 

Амстердамското летище е петото в Европа по броя на пътниците след лондонското летище "Хийтроу", парижкото "Роаси" и летищата във Франкфурт и Мадрид. През 2007 г. през "Схипхол" са минали 47.7  милиона пътници.



Тагове:   Амстердам,   боинг,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12994956
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031