Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2009 22:03 - Георги Гергов и Ирена Кръстева спрягани за купувачи на пловдивския вестник "Марица"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1322 Коментари: 0 Гласове:
0



image
Най-тиражният регионален всекидневник – пловдивският "Марица" е пред финала на смяна в собствеността.  Мажоритарният акционер във вестника Степан Ерамян води интензивни преговори за продажбата на 68-процентов дял на пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Според местни онлайн издания двамата останали акционери, които държат 32% от вестника – Атанас Спасов и Спас Василев – са били притискани да продадат дела си на Ирена Кръстева – собственик и ръководител на холдинга "Нова българска медийна група".

Ерамян, който е във вестникарския бизнес над четири десетилетия, в момента държи издателските къщи, които списват двата най-големи регионални вестника – пловдивския "Марица" и благоевградския "Струма". "Марица" започва да излиза преди 130 години, а през 1991 г. тримата съдружници Ерамян, Спасов и Василев го възкресяват.

Преди два месеца Ерамян не отрече, че към "Марица" има проявен интерес от страна на Ирена Кръстева. Тогава той намекна, че може би ще продаде вестникарския си бизнес и ще се насочи към друга дейност. 

Ръководената от Ирена Кръстева "Нова българска медийна група" поглъща медия след медия, придобивайки първоначално вестниците с национално разпространение "Монитор", "Телеграф" и "Политика". След това към тях бяха добавени в. "Експрес", великотърновския "Борба" и телевизия ТВ7. Фирма от холдинга държи и контролен пакет от ИПК "Родина".

Неотдавна холдингът предложи да ремонтира високото тяло на ИПК, което държавата предостави за нуждите на Националната агенция за приходите (НАП) срещу получаването на апетитни сгради в центъра на София, в които се помещава в момента агенцията. Кабинетът даде "зелена светлина" на сделката, прехвърляйки на НАП сградите, към които групата на Кръстева е проявила интерес.

По неофициални данни, покупките на Кръстева са финансирани от "Корпоративна банка".

Другото име, спрягано като евентуален бъдещ собственик на в. "Марица", е името на Георги Гергов. Той държи мажоритарния дял в "Международен панаир Пловдив" АД, а няколко месеца преди това чрез панаира придоби пловдивската кабелна телевизия "Евроком България". Бизнесменът притежава хотели в Пловдив и по Черноморието, и стопанисва няколко къщи в резервата "Старинен Пловдив". В последните месеци развива и партийна кариера - той е заместник-председател на градската и на областната организация на БСП - Пловдив, и е член на Националния партиен съвет. Гергов е почетен консул на Русия в Пловдив.
По Медиапул



Тагове:   вестник,   марица,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12999324
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031