Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2009 21:08 - Кабинетът Станишев оцеля за 7-ми път
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 624 Коментари: 0 Гласове:
0



Кабинетът на Сергей Станишев оцеля и в седмия вот на недоверие. От общо гласували 233 депутати за падане на правителството бяха 85 народни представители. Против се обявиха 148 депутати. Въздържали се няма.

За да подкрепи правителството в пленарна зала се появи и лидерът на ДПС Ахмед Доган, който по принцип не ходи в парламента.
Мотивите на опозицията за вота на недоверие бяха свързани с провал в цялостната политика на кабинета на Сергей Станишев. Под искането се подписаха 73 народни представители.

За осми път да благодаря на Народното събрание за доверието към правителството – първия път, когато беше избрано, и след това 7 пъти подред, когато мнозинството отхвърля вотовете на недоверие, каза премиерът Станишев след отхвърлянето на вота. Според него основна причина за неуспеха на вота била липсата на алтернатива от страна на опозицията в икономически, социален и политически план от гледна точка на интересите на хората на България. 
Това правителство беше избрано с ясен мандат, цели и задачи, с ясна управленска програма. Именно в това се таи тайната на стабилността на управлението. Има ясна програма на три политически сили да работят заедно в интерес на страната и на българските граждани, изтъкна министър-председателят. Премиерът посочи, че по време на дебатите по вота е станало ясно, че огромна част от ангажиментите, от предизборните обещания и на трите партии в управляващата коалиция са изпълнени. Тези думи не бяха хвърлени на вятъра и българските граждани не бяха излъгани, подчерта той. 
Във вчерашния дебат не се чуха реални конструктивни идеи нито по икономическото развитие, нито по съдебната реформа, нито по социалната политика. Това ме изпълва с тревога, защото ако имаш насреща си силна опозиция, това е добре за мнозинството.
Когато от дебата се запомнят само остроумни фрази, това действително е тъжно за състоянието на българската не само парламентарна, но и извънпарламентарната опозиция, защото и от нея не се чува нищо смислено и съществено от дневния ред на страната, категоричен беше премиерът.

Достатъчно убедително представихме плана на правителството за противодействие на кризата с една-единствена цел - колкото по-късно в България да се усетят негативните въздействия на световната криза и колкото се може по-рано да излезем от този труден период и корабът на нашата страна, лодката, в която са всички българи, непокътната да мине през тези бурни води. Това беше най-важно да чуят хората на България. Да знаят, че съществува политическа стабилност, да знаят, че има ясен икономически и социален план, който може да ги защити в днешните трудни времена. Да знаят, че не са сами в трудностите, с които може да се сблъскат, че не ни е безразлична съдбата на всеки един, каза още премиерът.

Много е важно не само да се защитаваме от кризата, да се страхуваме от нея, да преодоляваме нейните негативни въздействия, но и да търсим опорите за по-нататъшното ускорено развитие на България. Кризата рано или късно ще отмине и ние трябва не само да устоим на нея като държава и икономика, но и да се подготвим за по-нататъшно успешно развитие, смята Станишев.  


В нашия план има няколко ясни приоритета, които ще отстоявам - гарантиране на финансовата стабилност на българската държава, на валутния борд, на държавния резерв, на спестяванията на хората в банките, които трябва и са защитени, гарантиране стабилноста на банковата система и стимулиране с държавните инструменти на кредитирането на реалния сектор, обясни Станишев. /БЛИЦ



Тагове:   път,   Станишев,   оцеля,   кабинетът,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034208
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930