Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2009 20:29 - БСП залага на бизнес кандидати в депутатските листи
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 787 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Бизнесмените ще са най-голям процент в листите на БСП за национален и европейски парламент, съгласно правилата и критериите за издигане на кандидати, одобрени в петък от Висшия съвет (ВС) на партията.

Документът описва в проценти модела на бъдещата парламентарна група, както и новите листи. Депутатите на левицата ще бъдат номинирани както досега на общински конференции, а не чрез вътрешнопартийни избори, каквато възможност се предвижда в новия партиен устав, приет на конгреса през ноември.

БСП дава 20 процента от депутатската квота на "политици и експерти с опит в областта на управлението на сектори от реалната икономика", както и 15% на "политици и експерти с опит в областта на макроикономиката и финансите - бюджет и данъчна политика, счетоводни стандарти, кредитно, банково и застрахователно дело".

Петнайсет процента се предвижда за хора с опит в областта на правото, социологията, медиите и гражданското общество, също толкова процента са за "политици и експерти в областта на евроинтеграцията, международната дейност, външната политика и националната сигурност".

Двайсет процента се отредени за експерти в областта на културата, науката, образованието, здравеопазване, социалното и пенсионно осигуряване и пр., а 15 % за политически лидери и общественици, включително коалиционни партньори на БСП.

По време на закритата част от пленума кратък дебат е предизвикало друго условие при формирането на листите - не по-малко от 40 процента от мъжката и женската квота, както и не по-малко от 30 процента от всички кандидати за народни представители да са на възраст до 40 години. Според участници в заседанието, които са били няколко мандата народни представители, това изискване ще създаде трудности при номинациите, особено с оглед на факта, че хората с опит и познания вече са прехвърлили 50-те години.

Сред водещите критерии при избра на кандидати е висшето образование - при това само магистърска степен, "обществено-политически опит и изявена гражданска позиция", "правна култура и признаване върховенството на закона", обществен авторитет, както и "високи нравствени качества, политическа отговорност и лоялност към политиката на партията".

Сред принципите за номиниране са "широка партийна и обществена подкрепа", "принадлежност към левия модел на управлението на страната".

Председателят на Националния предизборен център на БСП Евгений Узунов съобщи на брифинг, че до 24 март трябва да станат ясни водачите на листите, а до 25 април да приключи формирането им.

По думите му "времето вече ни притиска" и затова, въпреки че не са приети изборните законодателни промени, които левицата внесе в парламента и които са свързани с въвеждането на смесена избирателна система - тоест да има и мажоритарни листи, пленумът избра и своя Национална комисия по изборите. Тя се състои от 11 души и има за цел да следи номинирането на кандидати и евентуални нарушения в процеса. Неин председател е настоящият депутат от Разжрад Венелин Узунов.

 На пленума бе одобрен още и договорът, който БСП и партньорите и за изборите от формата "Коалиция за България" ще сключват, като отговорникът по коалционната политика Румен Петков коментира, че е информирал партийното ръководство, че много неправителствени организации "имали широк интерес" за включване в коалицията.

В този договор се споменава и принципът за нулева толерантност срещу корупцията.
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=149582&srcpos=3



Тагове:   БСП,   кандидати,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13028588
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930