Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2009 08:23 - Мистерията около сараите на Доган започна да се изяснява
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1124 Коментари: 2 Гласове:
0



Може да е чиста случайност, но откакто Мария Мургина не е шеф на Националната агенция по приходите (НАП), ведомството най-после се активизира по отношение на имотите, които се свързват с лидера на ДПС Ахмед Доган. И в парламентарната комисия по корупция получиха отговор на въпросите си, зададени преди цели 8 месеца. Само за седмица новият шеф на НАП Красимир Стефанов изпрати 2 писма до парламента, от които излязоха много любопитни факти. Оказва се, че визираните имоти са купени на съмнително ниски цени, работят на загуба, което обаче не им пречи да получават огромни кредити от определени банки, пише в. "Сега". Двама от собствениците са заподозрени в източване на ДДС, а един - даже се издирва от полицията. Повечето от сградите са притежание или са ремонтирани от един и същ обръч фирми, свързани с "Минстрой холдинг", която бе част от "Мултигруп" и се ръководи от бившия вицепрезидент на групировката Николай Вълканов. Той пък не крие близките си отношения с Доган - фирмите му са сред най-големите дарители на ДПС.

Проверката на комисията за корупцията започна по искане на ДСБ в средата на миналата година. Хората на Костов поискаха да знаят кои са собствениците на т.нар. Боянски сараи, хотела "Каса Домини" в Рибарица, СПА комплекса "Орфей" в Девин, парка "Росенец" до Бургас и Двореца на децата в Дръндар, родното село на Доган. От ДСБ се интересуваха с какви пари са придобити тези имоти и дали са плащани редовно данъци. Представителите на ДПС в комисията направиха всичко възможно предложението да не бъде одобрено, но в крайна сметка се оказаха малцинство. Когато проверката започна, всички в ДПС бяха убедени, че тя няма да доведе до нищо. И в интерес на истината Мургина, за която отдавна се твърди, че има тесни връзки с ДПС, се постара да изпълни желанието им. Тя месеци наред изобщо не отговаряше на депутатските питания, оправдавайки се с пощите или с неразбиране. Наложи се депутати да я привикат в парламента, за да й обяснят, че е длъжна да изпълнява исканията им по въпроса. Раздвижването обаче настъпи едва след като задуха вятърът на промяната по върховете на НАП. И така пъзелът взе да се нарежда.


Паркът "Росенец"

Последните данни, които НАП прати на комисията по корупцията в НС, са за парка "Росенец" край Бургас. От тях стана ясно, че имотът е купен за приблизително 84 хил. лв., но за ремонта на сградите са дадени 9 млн. лв. В момента собственик на имота е фирма "Персонал инженеринг". Според справката на НАП от 1994 г. до 1997 г. тя има отрицателни финансови резултати. Въпреки това, през 1995 г. са платени заплати за 405 хил. лв. През 1996 г. разходите за заплати са 340 хил. лв., а през 1997 г. 329 хил. лв.

Историята започва през 1990 г., когато общината в Бургас преотстъпва право на собственост на терена на държавното предприятие "Елкабел". Впоследствие това предприятие е приватизирано от "Минстрой холдинг", фирма свързана с "Мултигруп". По-късно имотът е продаден на "Персонал инженеринг" ЕООД. 835 кв. м площ са оценени на 1300 лв. Постройките - 2 бетонни и 2 дървени бунгала, рибарска хижа, самостоятелен санитарен възел и хижа "Росенец", струват 82 439 лв. На 8 април 2004 г. "Персонал инженеринг" е превела за земята и постройките 70 хил. лв. по банков път през ОББ. Не е ясно дали е платен остатъкът от сумата.

По-късно "Персонал инженеринг" възлага на "Минстрой холдинг" да направи ремонт, като за него са платени близо 9 млн. лв. Според справката от НАП парите са заем от "Минстрой холдинг", "Енергия 94" и "Бългериън еко проджектс". И трите фирми са свързани с бившата "Мултигруп". Нещо повече - според регистъра "Дакси" самата "Персонал инженеринг" всъщност е собственост на "Минстрой холдинг". Неин управляващ е 25-годишният Георги Христов.

В последните години оградата около имота непрекъснато се местеше и в момента той е набъбнал до около 3 дка. Тази ограда де факто е заградила чужди общински терени. Брегът на целия парк "Росенец" е свлачищна зона с голяма ерозия. Преди две години министерството на бедствията и авариите, оглавявано от Емел Етем, отпусна пари от фонда за бедствия и го укрепи. Любопитната малка подробност е, че брегоукрепване е направено само в района около имота на Доган, който е 1/5 от целия бряг на парк "Росенец". От двете страни на този бряг има поставени кабинки, в които пазят охранители и целогодишно спират хората, които се опитват да минат. На практика брегът се е превърнал в частен.


Боянските сараи

Интересни подробности се появиха и около т.нар. Боянски сараи на ул. "Стар беловодски път", където Доган живее. Първоначално като техен собственик се е водила фирма "Акома" с управител Кирилка Ангелова. През 2004 г. данъчните установили, че тази фирма дължи сериозни суми на хазната. Четири дни преди това да бъде оповестено Ангелова прехвърлила фирмата си на Васил Мишев. Впоследствие обаче се оказало, че документите, с които това е станало, са фалшиви и прокуратурата започнала наказателно производство. Новият собственик на "Акома" обаче е в неизвестност и се издирва до ден днешен. В справката на НАП е записано, че "Акома" ЕООД дължи ДДС в размер на 1 139 152 лв. за периода 1 декември 2003 - 9 май 2005 г.

През 2004 г. земята на т.нар. Боянски сараи е купена от фирмата "Делта Епсилон" АД. Площта е 3990 кв. м, а цената - 1 351 461.19 лв. Около този имот се разшумя миналата година, когато Столичната община установи, че пет от изградените в имота постройки са без строителни книжа и има съмнения дали са платени всички дължими данъци за тях. Според администрацията на район "Витоша" липсват строителни книжа за двуетажна сграда, барбекю със санитарен възел и навес, парник, две КПП-та за охраната и за плътната ограда, която стига до 2.40 м. Двуетажната постройка няма и документ за собственост. Странни са и строителните разрешения за отделни пристройки и надстройки. През 2002 г. главният архитект на район "Витоша" издава две разрешения за надстройка и пристройка към сграда, обявена като представителен дом на свързаната с ДПС асоциацията на общините "Толерантност". Не е ясно как тази асоциация се появява в документите, след като не е собственик на имота. Самият представителен дом е узаконен още същия ден от същия служител с мотив, че строителните книжа са изгубени. "В общината не са постъпвали сигнали за това незаконно строителство. Ще сезирам ДАГ и останалите органи и всички незаконни постройки ще бъдат съборени", заяви кметът Бойко Борисов. Той прати сигнал за целия случай до прокуратурата, като се закани да бутне незаконните постройки.

До това обаче не се стигна. През ноември миналата година Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) обяви централната сграда от Догановите сараи за законна. Така сградата, която в момента е луксозен хотел, окончателно е спасена от разрушаване. "Установено е, че сградата е по-висока с 1 метър от одобрените планове, но според съдебната практика не е необходимо нейното събаряне", каза пред "Сега" Георги Даракчиев, зам.-шеф на ДНСК. Според него, въпреки че одобрените проекти са в несъответствие с ПУП, има влезли в сила строителни книжа и сградата няма да бъде разрушена.


"Каса Домини" в Рибарица

Земята, върху която е построен хотелът "Каса Домини" в Рибарица, е купена 6-7 пъти по-евтино от пазарната цена. Според службата по вписванията в Тетевен имотът е 2847 кв. м. На 11 март 2004 г. той е продаден от Илвие Имамова и Сафидин Имамов на Стела Стоянова, едноличен собственик на "КАИН ИХ" ЕООД. Стойността на сделката е 20 000 лв., а данъчната оценка 4777.70 лв. Стоянова в момента е управител на "Роял Билдингс", която според последната справка от НАП се води собственик на "Каса Домини". Според брокери цена от 7 лева за квадрат земя за застрояване в Тетевенския балкан е подозрително ниска, дори да се отнася за 2004 г.

Много интересна е биографията на Илвие Имамова. Преди да се сдобие с хотела, тя е работила като фризьорка в малък салон в София, а според ДАКСИ притежава и фирма за фризьорски и козметични услуги. Брат й - Арбен Хавальов, който е изпълнителен директор на хотела, пък е бивш строителен работник в Гърция. В момента срещу него има дело за източване на ДДС. "Според обвинителния акт през 2000 г. той е регистрирал фирмата ЕТ "РАС - Антон Белев" в Пловдив. За целта е използвал ЕГН-то на софиянеца Явор Стефанов Миланов и данните от гражданския паспорт на Димитър Ангелов Манолов без тяхното знание. Освен това Белев е посочил и несъществуващ адрес за контакт на търговското си дружество и е използвал фалшиви документи, съставени от Райна Асенова Миланова, за да прикрие следите си. Водил е счетоводна отчетност с невярно съдържание. Предметът на мнимите сделки е от продажба на компютърни конфигурации до услуги за смилане на въглища", съобщи миналата година БГНЕС. Според прокуратурата през този период Арбен Хавальов се е подвизавал с две имена - освен собственото си е използвал и Антон Драгомиров Белев. Според заключението на прокуратурата само за периода 26 юни - 14 септември 2000 г. чрез регистрираната си в Пловдив фирма ЕТ "РАС - Антон Белев" той е успял да източи 638 761 ДДС.

Досъдебното производство срещу Хавальов започва през 2003 г. Изненадващо през декември 2004 г. то е спряно по нареждане на прокуратурата, за да бъде възобновено отново на 29 януари т.г. Обвинителният акт е внесен през юли миналата година. Очаква се делото да тръгне до месец. Пред "168 часа" Хавальов обяснява, че в момента обжалва графологичните експертизи, които са основно доказателство срещу него. Според него хотелът изобщо не бил толкова луксозен, колкото се твърди - чаршафите и леглата "Версаче" не били оригинални, а евтина китайска имитация. А и след като се вдигнал шум, в хотела вече никой не искал да стъпва там, затова го затворили.

В справката на НАП до НС има интересни данни и за фирмата "Роял Билдингс". Според данъчни проверки за 2004 г. фирмата има загуба от 20 467 лв. През 2005 г. загубите са 3721 лв., а през 2006 г. 174 777 лв. През 2005 г. фирмата е платила данъци в размер на 276 лв., на следващата година - 267 лв., а през 2007 г. - 10 906 лв. Въпреки недобрите си финансови резултати "Роял Билдингс" успява да получи по същото време солидни кредити. На 17 юни 2006 г. Корпоративна търговска банка й отпуска 1 167 400 евро. Месец по-късно същата банка й дава още 500 000 евро. На 18 юли 2007 г. банката дава на фирмата 150 000 евро. На 13 септември 2007 г. "Роял Билдингс" получава 2 500 000 евро от Инвест банк. Малко преди това са получени 400 000 лв. кредит от "Рийл Естейт Инвестмънт" ООД. Според регистъра "Дакси" собственикът на "Рийл Естейт Инвестмънт" ООД е Стела Петрова Стоянова, която е и управител на "Роял Билдингс" и притежава 20% от фирмата.


СПА комплексът "Орфей" в Девин

Единственият имот, за който комисията по корупция на НС получи информация от НАП още по времето на Мария Мургина, е СПА комплексът "Орфей" в Девин. Стана ясно, че в него е инвестирана крупната сума от 25 428 795 лв. През 2003 г. е сключен договор между община Девин и "Еконейчър груп ООД" за предоставяне на концесия на балнеосанаториума в града. Договорът за концесия се прекратява по взаимно съгласие с решение на общинския съвет от 12.06.2006 г., като двете страни апортират притежаваните от тях идеални части на имота. На 2 октомври 2006 г. е взето решение общината да участва в новоучреденото дружество "Орфей хотел" АД, като другият акционер е "Еконейчър груп" ООД. Общината прави непарична вноска в "Орфей хотел" АД на активи на стойност 5 170 441 лв. С решения на Смолянския окръжен съд от 27.12.2006 г. "Орфей хотел" АД е вписано във фирмения регистър с капитал 29 835 203 лв. Непаричната вноска на "Еконейчър груп" ООД е 24 664 762 лв.

Междувременно обаче със заповед от 30.10.2006 г. на кмета на Девин вместо плащане на обезщетения за направени подобрения на балнеосанаториума от "Еконейчър груп ООД" в размер на 25 428 795 лв. на фирмата са прехвърлени 82.67% идеални части от имота, заедно с подобренията.

Историята на "Еконейчър груп" ООД също е много интересна. Тя е регистрирана на 5 ноември 2002 г. от бившия земеделски министър Нихат Кабил и наследника му на този пост Валери Цветанов с капитал 5000 лв. Двамата остават във фирмата до 11 февруари 2005 г. Тогава дяловете й придобиват "Бългериън еко проджектс" ЕООД, и "Родопи еко проджектс" ООД. Управител на "Еконейчър груп" е отново споменатият покрай парк "Росенец" Георги Христов.

СПА комплексът "Орфей" в Девин бе открит лично от Ахмед Доган през 2005 г. Там той даде старт и на кампанията на ДПС за избор на евродепутати. А малко преди това публично се похвали: "Знаете ли каква реклама може да се направи за здравен туризъм и т.н.?! Неслучайно съм инвестирал в Девин, не само за топлата вода, да си топя краката там, да се правя на интересен". Явно и държавата мисли така, след като НОИ редовно включва хотела в програмите си за рехабилитация. Екстрите обаче се ползват главно от чиновници на социалното министерство, а не от обикновени хора.


Дворецът в Дръндар

И докато за хотела в Девин лидерът на ДПС си призна само вербално, то имотите си в родното си село Дръндар ги описа дори в декларацията си по публичния регистър в Сметната палата. Това се случи през лятото на миналата година, малко след като проверката на комисията по корупцията беше започнала. В декларацията си за 2007 г. Доган написа, че в периода 2002-2006 г. е закупил три имота в родното си село Дръндар, Варненско. През 2002 г. е придобил 13 740 кв. м и сграда от 250 кв. м застроена площ за 18 360 лв., а през 2006 г. - още два терена - от 1210 кв. м на цена 1463 лв. и 1485 кв. м за 1697 лв.

От декларацията става ясно още, че имотите са купени с пари от заплатата на Доган като депутат. Той обаче по правило не стъпва в парламента и непрекъснато е глобяван. Според правилника на НС отсъстващите се лишават от 2/3 от надницата си всеки пленарен ден. Така че не е ясно как е спестил толкова пари от заплати. Но пък НАП официално съобщи, че не е установила разминаване между доходите и имуществото на Доган. Лидерът на ДПС притежава още апартамент от 260 кв. м в София.

Признанията на Доган са доста закъснели, защото по закон той всяка година трябва да уведомява Сметната палата за промените в имущественото си състояние, а години наред не го е правел. Не е ясно как Сметната палата не засече разминаването, когато преди година специално направи засечка на притежаваните и декларираните от депутатите имоти и доходи с останалите регистри на официални институции в страната. Тогава изкочиха имената на куп народни представители, "забравили" да оповестят имоти, коли, банкови сметки. Доган обаче не попадна в срамния списък, въпреки че надлежно е декларирал имотите си пред данъчните. Но тъй като депутатите специално се погрижиха да не носят отговорност за невярна информация в публичния регистър, нищо не заплашва лидера на ДПС в това отношение. Друг е въпросът, че в нормалните държави и половината от изброените факти ще са достатъчен повод един политик да се оттегли от публичното пространство. У нас обаче моралът отдавна няма нищо общо с политиката.
http://www.blitz.bg/news/article/38867


Тагове:   Около,   Доган,   Мистерията,


Гласувай:
0



1. анонимен - Иде ли Видьов ден
09.03.2009 10:18
ТРЯБВА ДА ДОЙДЕ И ТО ПО - СКОРО !!
цитирай
2. kalbotobg - :)
09.03.2009 11:04
Убийците са невинни трупът да изплати разходите по делото. Много забавно, почти като мексикански сериал.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031389
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930