Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2009 20:15 - Проверявали кмета на Хасково за далавери за милиони лева
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 604 Коментари: 0 Гласове:
0



image

ДАНС проверява кмета на Хасково Георги Иванов за това, че е нанесъл значителни щети на общината, като е облагодетелствал имотно свои роднини чрез корупционни схеми. По предварителни данни става дума за милиони левове, съобщи в петък БНТ.

ДАНС е сезирана от Комисията за борба с корупцията на Народното събрание.

Преди месеци Комисията даде на прокуратурата 14 сигнала за корупция срещу Георги Иванов и срещу областната управителка Райна Йовчева. Те са за незаконно определяне на такса смет, продажби на силно занижени цени на общинския лагер в Равда и за продажба на бизнесцентъра в града и други имоти.

Според разследващите Георги Иванов е облагодетелствал синовете си, тъщата, съпругата си и роднини. Отстъпил е общинска земя на сина си за строеж на хотел.

Според други данни е отнел незаконно 6 декара от църквата "Света Богородица", които е прехвърлил на фирма с участието на тъщата.

Фирми на съпругата и другият му син са получавали поръчки за различни обекти на стойност 5.5 милиона лева.

Комисията за борба с корупцията е сезирана и за това, че кметът на Хасково принуждавал граждани да правят дарения на общината, за да им бъде извършена административна услуга.

Битовият комбинат и общинският лагер в Равда също били продадени неправомерно.

От ДАНС са отрекли пред БНТ, че проверката срещу Иванов е приключила.

Междувременно хасковският кмет е заминал в Германия. Според БГНЕС той е избягал от страната и се очаква да бъде обявен за общодържавно и международно издирване.

Попитан по телефона дали се укрива в Германия или не, пред БНТ Георги Иванов отговори: "Това е много интересен въпрос и хора с плитък ум го раздухаха из страната. Един нормален човек като мен, който си разбира от нещата, ако има проблем, ще се качи на самолет, ще кацне в Южна Африка и ще тегли на всички по една..."

Иванов заяви, че интригите и сигналите срещу него не били от ден-два, а от 8 години.

Сегашната атака била предизборна инициатива на трима местни депутати – Христо Бисеров и Рамадан Аталай от ДПС и Иван Стаматов. Стаматов е хасковски строителен предприемач, влязъл в парламента като земеделец с групата на БНС, а в момента – депутат от движение "Напред".

"Това е една предизборна инициатива тъй като трима местни депутати, които не посмяха да се появят, но финансират всичко това. Те четири години нищо не направиха и понеже сега няма къде да отидат и да се кандидатират или да бъдат водачи на листи търсят в Хасково и намират отпор от моя страна", заяви Георги Иванов.

Иванов уточни, че досега е водил 8 дела за клевета и след днешния ден ще му се наложи да заведе още няколко включително и срещу някои медии.

Георги Иванов е трети мандат кмет на Хасково. През 1999 г. спечели изборите като "независим" с подкрепата на СДС. Малко по-късно влезе в синята партия, а година по-късно я напусна и се присъедини към формацията на Евгений Бакърджиев "Радикали".

През 2003 г. Иванов спечели с подкрепа на Гергьовден и "Радикали".

На последните местни избори през 2007 година се яви като независим кандидат, подкрепен от БСП, НДСВ, ВМРО и Гергьовден.

Георги Иванов е представян като автор на идеята за най-голямата в света статуя на Св. Богородица с Младенеца, която се издига над града и е записана в книгата с рекорди на Гинес. /Медиапул


Тагове:   милиони,   далавери,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030749
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930