Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2009 21:12 - Албанските мафиотски кланове влизат в НАТО
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1566 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 31.03.2009 21:12


На юбилейната среща по случай 60-тия юбилей на НАТО на 3 и 4 април се очаква членка на алианса да стане най-бедната европейска държава - Албания. Освен бедността, имиджът на страната сриват и бандитските кланове, които фактически я контролират. Местната мафия, търгуваща с наркотици, детско порно и цигари без бандерол, вече е най-силната в Европа и успешно атакува и САЩ. Какъв ще е влогът на Тирана в отбранителната способност на НАТО остава да се гадае.
image

Съдбата на страната обаче е странна. До 1985 г. управлява комунистическият диктатор Енвер Ходжа, чийто режим е най-твърдият и затворен в Европа. Пад натиска на Запада и под влиянието на кадифените революция в страните от бившия соцблок в Албания през 1991 г. са проведени избори, които изтласкват комунистите от властта. Сега по БВП - 4900 долара на глава от населението годишно, Албания е на опашката в Европа.

През 1997 г. в страната започва истинско торнадо от рухващи финансови пирамиди, след което избухват масови вълнения. Организираната престъпност, която и без това е влиятелен фактор, след краха на социализма практически поема контрола в страната. Централната власт не може да обуздае престъпните групировки. А и едва ли е възможно да контролираш страна, където са изключително силни клановите и родово-племенни отношения и където по върховете на държавата са проникнали представители практически на всеки клан.

Албания всъщност представлява сбор от кримиогнища. На юг, на границата с Гърция, действа най-мощната център за контрабанда в Европа на цигари без бандерол и на малолетни бели робини за богати клиенти. В централната част на страната управляват кланове, контролиращи контрабандата на наркотици и нелегален трафик на бежанци за Западна Европа. На запад властват производителите на детско порно и посредници, организиращи кримивръзките между съотечественици и етнически албанци в други държави.

Концентрирайки командните си щабове вътре в страната, албанската мафия разпростира влиянието си из целия свят. Под нейн контрол са кокаиновите и хероинови пазари, нелегалната търговия с оръжие, нелегалните транспортни канали, минаващи през Гърция и Турция, както и подхранващите ги финансови фондове в Швейцария. Според британски експерти-криминалисти, албанската е най-мафия е най-бързорастящото престъпно формирование в Европа, организирано, както Коза ностра, на семеен принцип.

Основният бизнес на албанските мафиоти е търговията с дрога. По оценки на Интерпол наркомафията в страната, и без това отдавна господстваща на западноевропейския пазар, днес контролира главния път, по който страните от ЕС се снабдяват с хероин от Близкия и Среден изток.

Стоката се придвижва от турски в албански пристанища, откъдето се прехвърля в селата на Косово. Там я складират и опаковат, преди да я транспортират към Европа и САЩ. Албанският наркокартел разполага с минимум пет тона хероин във всеки момент. А Западна Европа е обхваната от нелегална мрежа на албански контрабандисти - дистрибутори и наркодилъри.

Войната в Косово помогна за разширяване сферата на дейност на албанската мафия - гангстерите, маскирани като косовски бежанци, проникнаха в много европейски страни, особено Великобритания, Германия и Италия. Пазарът на хероин в Европа, според полицейски източници, е в ръцете на 30 албански мафиотски фамилии, всяка от които контролира определена територия в Албания, Косово и Македония.
Още по темата - в утрешния брой на в. Марица
http://www.marica.bg/show.php?id=2317



Тагове:   Албания,


Гласувай:
0



1. shtirlic - дали пък
31.03.2009 21:30
Всъщност това което е описано едва ли е скрито за американските експерти, а щом не поставят условия да се прекрати нищо чудно и те да стоят зад всичко това, а още повече, има гласове които нашепват, че наркотиците които албанската мафия продава са със суровини от Афганистан - опа, където същата тази НАТО под ръководството на САЩ упражнява своя контрол. Америка няма интерес от силна Европа и понеже няма ресурса /управленски и производствен/ да я победи на ниво икономика ще го направи на ниво сигурност, пример за това може да послужи украинското правителство съставено от американски марионетки /не стана ясно какви избори спечелиха, но създадоха доста главоболия на европейците с доставките на газ/, но това с Албания и Косово може да се окаже малък проблем в сравнение с победата на ислямистите в Турция, едва ли тези хора ще пропуснат случая да опитат да си върнат 500 години владеният то тях Булгаристан
цитирай
2. reporter - No coment!
31.03.2009 22:36
No coment!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12999187
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031