Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2009 21:03 - BG Жена: Един ден ще се върна в България
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2508 Коментари: 0 Гласове:
0



http://www.marica.bg/show.php?id=2770

Тя е крехка като статуетка, но е удивително издръжлива и амбициозна. Никаква поставена задача не я плаши. Радостина Мутафчиева изглежда свенлива като ученичка, но това е само измамно първо впечатление. Момичето пред мен е изключителен професионалист, на когото е поверена важната длъжност политически съветник  в Секретариата на Групата на европейските социалисти. Отскоро е и част от екипа, който подготвя кампанията на Групата на ПЕС за предстоящите избори за евродепутати през юни. (Впрочем, за да сме коректни, кампанията не е изборна, а информационна - така предвиждат правилата на Европарламента).

image

Радостина е на 30, но квалификацията и професионалната є биография са внушителни. Завършила е Френска филология в Софийския университет с магистратура Международни отношения. Така посещава за пръв път Брюксел по междууниверситетската програма Еразмус. Сериозен плюс в CV є е и магистратурата по Политология и европеистика в Свободния университет в Брюксел.
Има афинитет към езиците от дете, завършила е езикова гимназия в родния си град Велико Търново.

Говори английски, френски, испански, руски и малко немски. Отскоро учи и арабски, който се оказва доста сериозно предизвикателство, въпреки успехите є като полиглот.
Много от постигнатото дължа на семейството ми, на силната им воля, на безрезервната им подкрепа, признава Радостина. За близки и приятели брюнетката с чаровна усмивка е просто Тина. Цели три години продължават упоритите ъ усилия да получи работа в Брюксел. Категорична е, че работата в Европарламента никога не е била за нея самоцел, а житейска мисия и мечта за професионална реализация.

Тина е в Брюксел вече 7 години. От 4 г. работи в Европарламента. Задълженията є на съветник в Секретариата на групата на европейските социалисти включват основно въпроси, засягащи Близкия изток. През февруари 2005 г. е на стаж в Групата на ПЕС и точно тогава започват да търсят първите българи в евроинституциите. Представя се много добре на конкурса и я назначават.

Работата си в Европарламента Радостина възприема като призвание, невероятен шанс за професионално развитие, като възможност да среща интересни хора, да прави интересни неща, да се чувства част от общата голяма цел: Обединена Европа.
Работейки в Групата на ПЕС защитаваме интересите на европейския гражданин, правата му на потребител, равенство между половете, създаване на повече и по-добри работни места в Европа, против расизма и дискриминацията. Нашите усилия ще помогнат на Европа да стане по-добро място за живот на всички нас, споделя разпалено момичето от Велико Търново.

Възприема като своя житейска мисия и работата си по близкоизточния мирен процес. Реалистка е и си дава сметка, че подобни усилия са капка в морето, но много важна капка. Групата на ПЕС организира международни конференции за близкоизточния мирен процес. Целта е да се накарат страните от региона да седнат на масата на преговорите, за да намерят мирно  решение на продължаващия десетилетия конфликт.

С колегите є често пътуват до Палестина, Израел, Сирия, Ливан, където провеждат срещи и търсят мирни начини за уреждане на проблемите. Радостина е убедена, че от сигурността в Близкия изток зависят световният мир и сигурност. Групата на ПЕС редовно излиза с резолюции, които ЕП приема, но за съжаление в тази област институцията няма власт на действие.
Работата в Европарламента е динамична, свързана с много срещи и пътувания ­ истинско предизвикателство за служителите. Всъщност Европейският парламент, една от най-важните институции на ЕС, има седалища в Брюксел и Люксембург, а Главният секретариат е в Люксембург. В Брюксел се провеждат заседанията на парламентарните комисии и политическите групи. В Страсбург веднъж месечно се провеждат пленарните сесии на Европарламента, което налага пренасяне на работата на парламента. Така хиляди служители и депутати заминават за 4 дни във френския град за пленарните заседания и гласувания.

Това е истинско велико преселение, стягат се десетки куфари с документи, описва остроумно хаоса и суматохата Радостина. Малцина одобряват тази двойнственост, но за да може ЕП да има едно седалище, Съветът на министрите трябва да гласува единодушно, а Франция от години е категоричен противник на подобно решение.

Работата е сблъсквала Радостина с много интересни хора от цял свят. Преди да започне работа в Европарламента тя минава обучение в Европейската комисия. 5 месеца е стажант в Дирекцията на Главния секретариат под ръководството на Романо Проди (председател на ЕК в периода 1999-2004 г., бел.ред.). Един от паметните моменти е пресконференцията на Проди с либийския лидер Муамар Кадафи. Българката е виждала отблизо световноизвестни личности ­ тибетския лидер Далай лама, британския експремиер Тони Блеър, бившия шеф на НАТО Хавиер Солана, председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Борозу, испанския премиер Хосе Луис Сапатеро, бившия председател на ЕК Жак Делор, а съвсем наскоро американския експрезидент Бил Клинтън. По време на служебните є пътувания в Близкия изток пък е срещала шейховете и емирите на Катар, Бахрейн, Оман, Обединените арабски емирства.

Радостина е изключително впечатлена от евродепутата с пловдивски корени Атанас Папаризов, председател на Делегацията на българските социалисти в Европарламента. Оценява като голям шанс възможността да работи в близкото обкръжение на г-н Папаризов, уважаван в Европарламента като изключително компетентен експерт и защитник на интересите на България и на европейските потребители по въпросите на равен достъп до електроенергия и газ, защита на ядрената енергетика, намаляване цените на мобилните телефонни разговори зад граница.
Няма момент, в който Радостина да не се чувства горда, че е българка. Чувството се засилва и от факта, че е родена и израснала в старопрестолния Велико Търново, град символ, бивша българска столица, пропит с многовековна история. Всъщност в Брюксел средата е толкова пъстра,
преплитането на различни култури толкова силно, че започваш естествено да се чувстваш като част от голямото европейско семейство.

Приятелите и колегите є чужденци се интересуват живо от България, което позволява на Радостина да представя страната ни в най-добра светлина. Описва им неповторимата ни природа, красивите кътчета Пловдив, Велико Търново, Рилския и Бачковския манастир, Белоградчишките скали, Черноморието. Не пропуска да запознае европейските си приятели с българските традиции и обичаи. Колегите є още носят мартениците, които им е закичила на 1 март, и чакат, според поверието, да видят лястовичка или щъркел, за да ги свалят.

Наистина хората в Брюксел са изключително отворени и толерантни към други култури и етноси. Така че тук всеки се чувства горд със своята самобитност. Това е едно от малкото космополитни места, където няма значение дали си французин, белгиец, датчанин, българин, румънец - всички са част от една евромозайка.

Радостина е влюбена в динамиката на Брюксел. Въпреки напрегнатия си график рядко пропуска хубава театрална постановка, концерт, изложба. Обожава кокетните бистра по площадите, където можеш да изпиеш чаша ароматно кафе с прочутите брюкселски гофрети. Както всички българи в Брюксел, и Радостина се оплаква от дъждовното време. То обаче е идеално за многобройните паркове в белгийската столица, любимо място на местните жители и гости. За младите хора Брюксел е идеално място както за спортуване, така и за развлечения и културни мероприятия.

Разбира се, носталгията я мъчи, и то често. Изпитано лекарство и разтуха са срещите с други българи и разговорите за родината и близките. Винаги когато има възможност, Радостина се връща в родината, макар за малко. Освен родното Велико Търново българката редовно посещава Пловдив ­ разходките из Стария град с приятели, много от тях са кореняци пловдивчани.
Въпреки че се чувства добре в Брюксел, българката не изключва възможността да се върне един ден в България. Може би ще се заеме с политика ­ защо не, това би било огромно предизвикателство, а аз обичам да преодолявам трудности, усмихва се Радостина. Надява се да продължи да се занимава с любимата си тема ­ въпросите на европейската интеграция, превръщането на Европа в по-удобен и подреден общ дом за европейците.



Тагове:   Брюксел,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13002139
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031