Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2009 07:38 - Кой стои зад българските вестници*
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1412 Коментари: 0 Гласове:
0



Националните всекидневници са в криза. За читателската аудитория обаче остават скрити собствениците на вестниците, както и икономическите интереси, които те защитават, съобщава “Афера”.

image
  На основните “Труд”, “24 часа” тиражите им от 2000 г. насам са спаднали с над 200%, който е по-голям от обичайния спад за Западна Европа в същия период. Въпреки това, всекидневниците продължават да са влиятелни.

Причината е, че ги цитират телевизиите и радиата, както и интернет изданията. За читателската аудитория обаче остават скрити собствениците на вестниците, както и икономическите интереси, които те защитават. Въпреки намерението на Съюза на издателите да изготви и публикува регистър на собствениците на медии, той все още не е факт. Тук представяме кратка информация от съдебно - правните регистри за вестникарите и техния страничен бизнес.

Собственик на най-тиражните български вестници "Труд" и "24 часа" е дружеството "Вестникарска група България". То от своя страна е собственост на 50 % от немската "ВАЦ - Медийна група холдинг". 30 % от капитала се държат от Хансйорг Фондерман, а останалите 20 процента са собственост на Улрих Хьолшер. Управители на "Вестникарскагрупа България" са Аксел Шиндлер, шефката на рекламния отдел на групировката Мелания Рашева, Пламен Тенев и Тодор Атанасов. Вестниците с марката "Труд" пък са под шапката на дружеството "Медиа холдинг", чийто капитал на 60 процента е собственост на "Вестникарска група България". 15.9 процента от общия капитал се държат от неизвестни физически лица, а останалите 24,1 процента от швейцарската "ПТЦ Прессе телевизионс унд комуникационс Бетайлигунгс АГ". "Медиа Холдинг" пък се управлява от Аксел Шиндлер, главния редактор на "Труд" Тошо Тошев, Герхард Видлок, Хералд Фрайхер фон Зеефрид, Бернд Едмунд Наке и шефката на "Седмичен Труд" Зоя Деянова.

Интересни и неизвестни до момента подробности за страничния бизнес на фирмата изникват в съдебно-правните регистри. Оказва, че ВАЦ се занимава и с недвижими имоти, тъй като "Медиа холдинг" държи 35 процента от акциите на "Дарикомм", а останалите са собственост на собственика на "Дарик радио" Радосвет Радев.

"Трудовете" държат 48 процента от фирма "Медиа мобиле прес", 0,153 процента от Мениджърско-работнически приватизационен фонд "Труд и капитал"; 33 процента от "МНД АД", 0,127 процента от "Мак кап Ампир", 60 процента от "Книгоиздателска къща Труд" и 1,667 процента от "Нова индустрия". Въпреки, че е на заплата при германските издатели на "Труд", главният редактор на изданието Тошо Тошев участва като собственик на 6 търговски дружества с разностранен предмет на дейност. Тошев е едноличен собственик на регистрираната през 2008 г. фирма "Дарт 2008" и на "РАВ - Тошко Николов". Освен това има дялове в "Тексимреклама", издателство "Труд", "Сагита 97" ООД и "ТТ-42". Останалите два вестника на ВАЦ- "24 часа" и "168 часа" се управляват от дружеството "168 часа" ЕООД. То е собственост на 100 процента на немския холдинг. Управители на ЕООД-ето са Пламен Тенев и Лъчезар Павлов. "168 часа" ЕООД има дялове в дружеството "Ортфинанс", Инвестиционен посредник "Маккап" и "Български фермер".

Фирмата издаваща, вестник "Стандарт" и едноименната информационна агенция е "Стандарт нюз" ЕАД. Дружеството е на 100 процента собственост на австрийската компания "ТБ"Консулт и Холдинг ГмбХ. Чисто документално не е известно кой стои зад изданието, въпреки че "Стандарт" винаги е бил сочен за собственост на руския олигарх в изгнание Майкъл Чорни. Според интервю на адвокат Тодор Батков пред седмичника "Капитал" преди години, едноличен собственик на австрийската офшорка е той. В България "Стандарт нюз" ЕАД се управлява от Батков и брат му Мартин, главната редакторка Славка Бозукова, журналиста Тома Томов и Александър Ангелов.

Депутатът Любен Дилов-син притежава ежедневника "Новинар", който преди това държеше общинарят Антоан Николов. В средите обаче се говори, че вестникът, чийто тираж главоломно спадна за няколко месеца, още е на стария си собственик, а сделката е била фиктивна.

Седмичникът "Капитал" и бутиковият ежедневник "Дневник" са наполовина собственост на германската "Ханделсблат", останалите 50% са на "Агенция за инвестиционна информация" или 64% на Иво Прокопиев и 36% на Филип Харманджиев. "Икономедиа" от своя страна е съсобственик на още 7 фирми - на 60 процента от "София ехо медия", на 70 процента от "Юкономикс", на 100 процента от "Ай Си Ти медия", на 62,6 процента от

"Балпекс", на 100 процента на Метрополис" и "ПД", на 76 процента от "Финсити България и на 25 процента от регистрираната наскоро "Информираност и активност". Последната фирма представлява особен интерес, тъй като тя показва, че кръгът "Капитал" е станал учудващо близък с правителствената пиарка Моника Йосифова /известна повече като Янова от времето когато беше репортерка във в. "24 часа"/.

Според регистрите капиталът на "Информираност и активност"се поделя по равни части между пиар фирмата на Моника "Актив груп", Агенция "Икономика", "Икономедиа" и социологическата агенция "Алфа рисърч" на Боряна Димитрова. През 2005 година Янова печели обществена поръчка на Министерството на финансите на стойност 1 млн. лв. по кампанията "Изберете българското". Следва нова поръчка за 2,250 млн. лв. пак от това министерство. След това взима около 350 хиляди лева от Министерството на образованието за електронно образование. Последно "Актив груп" участва в консорциум "Ай Би Ес Норма" и е единственият кандидат в обществената поръчка, обявена от ведомството на Николай Василев, с предмет "Създаване на модерна и унифицирана визия на българската държавна администрация". Цената на договора е 795 хил. лв. без ДДС. Сред политици и журналисти вече се твърди, че "Актив груп" е одобрена да прави и предизборната кампания на БСП.

"Нова медийна група холдинг" АД, която в момента притежава вестниците "Монитор", Телеграф" и "Политика", както и великотърновската "Издателска къща Борба" ЕООД с едноименния регионален вестник. Управител на холдинга е Ирена Кръстева, бивш шеф на Българския спортен тотализатор по времето на НДСВ и майка на скандалния зам.-министър в министерството на Емел Етем Делян Пеевски. Трите столични вестника в холдинга пък бяха създадени от Петьо Блъсков, който ги продаде на ръководения от Кръстева холдинг. Медийната структура се сочи за близка до ДПС и по-специално до члена на движението и негов депутат Христо Бисеров, някогашен ръководен кадър в СДС. Кръстева изцяло обслужва политическите и корпоративни интереси на ДПС.

Вестник "Сега" се издава от едноименно акционерно дружество, което е собственост на "Овергаз"АД на Сашо Дончев, който като физическо лице държи 27 процента от капитала. Останалите 73 процента са собственост на дружеството "Алтернатива 98". "Сега АД" се управлява от "Овергаз холдинг", главната редакторка на вестника Теодора Пеева и бизнесмена Добрин Памуков.

Току що появилият се нов безплатен вестник на Петьо Блъсков "Новините днес" се издава от дружеството "АС медия" АД. Фирмата е вписана във фирмените регистри на 25 март тази година. Адресната му регистрация е софийската улица "Младен Павлов" 1 (до сградата на БТА). Управляващи са Петьо Блъсков баща и син и русенката.
______________________________
* Заглавието е променено


Тагове:   собственост,   медии,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13038478
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930