Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2009 21:34 - Шефът на лозаро-винарската камара е пред отстраняване
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1239 Коментари: 3 Гласове:
0



Управителният съвет на Националната лозаро-винарска камара вероятно ще отстрани от председателския пост Пламен Моллов заради самоуправство и опит за насилствено изгонване на главния секретар на организацията Лили Стоилова. Решението ще бъде взето на утрешното заседание на управителния орган на камарата, в който участват представители на 14 винарски компании, съобщи Дневник.

Преди седмица Пламен Моллов, който е и шеф на парламентарната група на НДСВ, е принудил главния секретар на камарата Лили Стоилова да си подаде оставка, но след отказа й я е заплашил с уволнение. Лили Стоилова потвърди информацията и добави, че несъгласията й с председателя са започнали още в края на миналата година, когато Моллов се е опитвал противоуставно да прокарва договори с ПР-ски агенции, без да ги съгласува с управителния съвет на камарата. Последвали кадрови рокади и опити да назначи свои хора на мястото на изборни длъжности.

Преди седмица Моллов е поискал да прокара без знанието на управителния съвет на камарата плащане на консултантска агенция, която е разработила проект за субсидиране на промоция на български вина във Великобритания. "Моллов не ми позволи да включа договора в дневния ред на заседанието в четвъртък, което противоречи на устава на организацията. Плащането за подобни услуги достига 3% от стойността на проекта и това трябва да се гласува от всички, защото парите са от бюджета на организацията", обясни пред "Дневник" Лили Стоилова.

Част от управителния съвет на камарата извънредно са се събрали във вторник, за да поискат обяснение от Моллов за разправата му с главния секретар на организацията. "За съжаление той не се отзова на поканата ни. Очаквайте решението ни на утрешното редовно заседание", обясни за "Дневник" председателят на контролния съвет на камарата Милко Милков. Самият Пламен Моллов във вторник не вдигаше мобилния си телефон, за да отговори на въпросите на "Дневник".


Тагове:   Моллов,


Гласувай:
0



1. flyco - хе хе
21.04.2009 21:36
Пламен Моллов разбира от сокове, не от вино. Какво прави в тази камара и то като шеф?!?
цитирай
2. reporter - Че виното не е ли сок ;). . . Шегувам ...
21.04.2009 21:40
Че виното не е ли сок ;) ... Шегувам се! Мисля че беше избран преди 2 години на заседание на Управителния съвет. Но не стана ясно кой кога и защо го е номинирал за този пост.
цитирай
3. анонимен - ЦЕНА НА ГРОЗДЕ И ВИНО "КАБЕРНЕ" ОТ РЕКОЛТА 2009 ГОД.
12.09.2009 10:20
По повод статия в сайт: http://financebg.com/?act=news&news_id=6472

До г-н Пламен Моллов
Председател
на Националната
лозаро-винарската камара
Копие: До ценителите на класното вино "КАБЕРНЕ", "МЕРЛО" и "МАВРУТ"
копие: До Председателя
на комисията по земеделие към ЕС


ОБРЪЩЕНИЕ

от Минчо Минчев, Emal:iskra_2004@abv.bg - производител на грозде "КАБЕРНЕ", "КАРЛОВСКИ МИСКЕТ" И "РКАЦИТЕЛИ", с регистрирани над 19 декара лозя. Многократен носител на призови места за "най-добър домашен винопроизводител" от Община СОПОТ и Община КАРЛОВО


Уважаеми г-н проф. Моллов,
Много пъти се питам Вие, а и хората преди Вас, като Председатели на Националната лозаро-винарската камара, чии интереси защитавате в Република България, на лозарите или на винарите, или и на двете страни? Според мен, Вие защитавате интересите само на едната страна, т.е. на винарите, но не и на лозарите! Защо? Защото Вие като такъв би следвало да знаете, че почти всички винпроми си направиха собствени лозя, по различни европейски програми. В същото време в България има стотици хиляди декари стари лозя, от преди 30-40 години, които също се обработват. В определени региони, като триъгълника на с. Паничери, с. Старосел и с. Мътеница общ. Хисаря, тези лозя са над 5000 декара. Те са до 50 и повече процента по-редки от първоначалното им състояние, по главна причина старост. От тях се обработват от стопаните или под аренда около 90 %. Вие твърдите, че реколтата тази година е добра и цената ще бъди по-ниска от миналата годидина. Ами тя, цената, винаги е била ниска за производителите на грозде от такива лозя. Нещо друго, вие като професор би следвало да знаете, че има предел, до който лозата може да се товари с грозде за сезона, примерно 5 кг на стебло. Има средна норма на добив от дк според сорта грозде, примерно 800-1000 кг на дк. На тези лозя, всяка година, каквато и обработка да се извършват по тях, реколтата много рядко може да надхвърли 500 кг. от декар. Т.е. това на практика е много по-малко от средното, което биха дали лозите. За да се произвежда качествено грозде в лозовия масив се полагат всички видове труд и препарати, наравно с новите лозя. Знаете много добре, а ако не знаете питайте, че лозята не могат да се изкореняват, така, за кеф на собственика. За тях има две алтернативи и те са, или да си гледат лозята, или да ги изоставят. Изкупната цена за килограм каберне не надвишава 0,5 лв. за производителя. Всеки вино производител, било то лозар или винпром, знае, че 1 л. чисто, класно вино се прави от между 2,5 и 3 кг. грозде каберне. Т.е. за 1 л. чисто вино на винпромите, при тези изкупни цени, са необходими между 1,2 лв. и 1,5 лв.. С изкупната цена, която вие определяте, франко винпромите между 0,7 и 0,8 лв. на кг., цената на гроздето излиза максимум 2.5 лв. с транспорта до винпромите. Хубаво, чисто вино "каберне" се продава над 10 лв. на 0,7 л бутилка от винпромите. Питам, разбиратели от себестойност и можете ли да смятате или не? И ако можете, аз мисля, че от Националната лозаро-винарска камара няма никаква нужда и най-вече от Вас, поради простата причина, че не защитавате интереса на хиляди дребни лозари производители в България. По този повод, всяка година се получават голями напрежения, кавги, а не редки в случаи и до свади между лозари и изкупчии на грозде. Тези 15 лв., които се дават като субсидия от ЕС, стигат само за едно брануване на лозята. Така, че за дребните производители на грозде, за да вържат двата края, изкупната цена на каберне и мерло следва да бъде не по-малко от 0.8 лв. на кг. и на бялото не по-малко от 0,6 лв.кг., а субсидията минимум 40 лв. на дк. За сведение, тази година 1 торба комбиниран тор, която е необходима за 1 декар лозе, струваше между 65 и 80 лв. а да не говорим за скъпите препарати за пръскане, което е необходимо между 4 и 6 пъти на сезон. Всички почви в България са бедни на желязо. За да се запазят лозята, това налага да се направят допълнително разходи за обогатяване на почвите с желязо и допълнително за алкализиране на почвите, които, в не редки случаи, са кисели. По тези причина лозята съхнат прогресивно, което допълнително намалява реколтата и оскъпява производството на грозде. Това може да го проверите.
Г-н Моллов, в случай, че сте загрижени за дребните лозари, моля да защитавате тези позиции. Инак само ще давате вид на загриженост за тях, а те ще берат гроздето и ще варят нелегално ракии до спукване, както се казва, по всякакви начини. Как смятате, че човек, който има 2 или 5 декара ще тръгне да се договаря с винпромите за 2 тона грозде ли? Не, просто грешите, и то много. Вашата политика е грешна, а от там и на държавата, защото вие прокарвате държавната политика. А Министър Дянков, така е загрижен за акциза на казаните за варене на домашна ракия, че чак сълзи рони, че не го взема. Често пъти се питам, кой с каква глава мисли и за какво мисли? Това, че винарите не могат да пласират виното е друг въпрос, който също има обяснение и ще ви го обясна, ако ме питате. Така, че помислете и стига сте заблуждавали хората. Но за разлика от гроздето, виното трае и става по-хубаво, докато гроздето се разваля и трябва да се прибере на момента. И престанете да се будалкате с държавните чиновници за регулатора „акциз” на домашна ракия и акциз на ппродуктите на винпромите. Това е едно голямо недоразумение на Народното събрание за облагане на домашната ракия с акциз! Е, стига толкова, омръзнахте на всички с лъжи и измами. Цялата икономика смятате да бъде само в полза на ЕЛИТА! Ами, защо не предложите да се наложи акциз на туршиите и на компотите, които варят над 90% от населението в България, или на стабилизирания гроздов сок? Аз съм против алкохола, но в момента той съществува като отрасъл в икономиката на България и света. За това вземайте балансирани решения. В противен случай, ще дойде момент, когато ще ви се скъсат обръчите на бъчвите!
С поздрав: Минчо Минчев, с 19 дк. лозе, за справки: minchomin.blog.bg
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13649916
Постинги: 10474
Коментари: 5012
Гласове: 37090
Календар
«  Януари, 2025  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031