Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2009 10:09 - Международен Ден на книгата: Издатели на бунт срещу наградения Станишев
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1094 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 23.04.2009 10:11


Членовете на асоциация „Българска книга" ще бойкотират днешната церемония по връчването на наградата „Рицар на книгата" на премиера Сергей Станишев. Това обяви собственикът на ИК „Хермес" Стойо Вартоломеев вчера. Призът се връчва от академия „Българска книга", която бе учредена от асоциацията преди 2 години. 16 представители на различни културни институции, писатели, управленци и професионални организации избират лауреата.

Ние, управителният съвет на асоциацията, избрахме тези хора. Не знам как сред номинираните е попаднал Сергей Станишев, както и Стефан Данаилов. Предполагам, че са излъчени заради програмата за обновяване на фондовете на библиотеките. Тази номинация е странна, тъй като миналата година за същото нещо бе награден министърът на финансите Пламен Орешарски. 90 процента от членовете ни са заявили готовност да напуснат залата на Военния клуб днес, когато Станишев бъде обявен за „Рицар на книгата", каза още Вартоломеев.

Собственикът на ИК „Хермес" заяви, че няма нищо лично в позицията на издателите, но допълни, че присъствието му сред номинациите е доста загадъчно. Не желаем да ни вкарват в някакви политически схеми, допълни Вартоломеев.

Ще дадем статуетката „Ден и нощ" на премиера с посланието денонощно да мисли за българската култура. Отношението ни към политиците, които асоциацията награждава, е амбивалентно, защото от една страни ние така им благодарим за това, което са направили за българската книга, а от друга ги приобщаваме към каузата си, каза за „Всеки ден" изпълнителният директор на АБК Анна Портарска.

Предложението на ИК „Хермес" е било за кмета на Пловдив Славчо Атанасов  -  за финансовата и логистична подкрепа, която общината даде на литературния празник „Пловдив чете".

Журито е избрало Станишев пред кмета на Плевен Найден Зеленогорски, който може да се похвали, че е един от малкото градоначалници в най-новата ни история, открили голяма библиотека през мандата си, министъра на образованието Даниел Вълчев и зам.-кмета на София Йорданка Фандъкова. Дамата сред номинираните е стигнала до балотаж с премиера и там е загубила с един глас

Днес, в Международния ден на книгата, нашият бранш е в дълбока криза. Каквито и благи думи да говорят управляващите, че в България ще бъде по-леко, ситуацията е тежка, другото е политически блъфове. От 18 години в този сектор не е имало такъв драстичен срив  -  продажбите на книги спрямо миналия април са паднали с 30-40 процента. Ще има и фалити  -  първо сред търговците, после и сред издателствата, прогнозира Вартоломеев.

Той за пореден път повдигна въпроса за прословутото 20-процентно ДДС върху книгите. Не се уморяваме да говорим за Данъка добавена стойност, но е очевидно, че това правителство няма да реши проблема. Единственият успех, които постигнахме в диалога с кабинета на Станишев, е програмата за допълване на фондовете на библиотеките. Миналата година по нея бяха отпуснати 3 милиона лева, а тази  -  9. Но тези пари са недостатъчни  -  много хора не са в състояние да си закупуват книги. Те трябва да имат възможност да четат, а това може да се случи само в библиотеките, допълни Вартоломеев.

На фона на черната картина в българското книгоиздаване остава отворен въпросът, как Станишев ще се справи със задаващия се бойкот.

Вартоломеев призова всички представители на бранша да се съберат на работна среща и да си протегнат ръка в тежкия момент. Сега издателите трябва да помогнат на търговците на книги. Има различни варианти за това  -  по-голям толеранс в разплащането, завишени отстъпки, въпреки че и нас ни притискат държавните налози, каза издателят. И завърши с думите: „Няма как да успееш в този свят, ако не знаеш, а няма как да знаеш, ако не четеш."  

Продават книги с отстъпка в книжарници "Хермес"
Днес пазарувайте като европейци! Това е плакатът, с който ще посрещнат клиентите си книжарниците на „Хермес" и други техни колеги. Идеята е всяка книга да има 20 процента отстъпка от цената  -  все едно не е обложена с ДДС. Акцията е по случай Международния ден на книгата. На плаката са поместени ставките за данък добавена стойност, с които се облагат книгите в други европейски страни  -  Англия, Ирландия, Австрия и Полша  -  нула процента, Испания и Италия  -  4 %, Франция  -  5.

Издателство „Хермес" ще отвори врати и за най-малките си читатели, които ще могат да научат тайните на правене на книгата. /Марица



Тагове:   ДДС,   Станишев,   книги,


Гласувай:
0



1. merkator - Срамно е някак!
23.04.2009 10:23
серГей с неговата полюция "Защо сме социалисти" !?!?! стана за смях...незнам друго какво свързва това политическо недоразумение с Книгата, но да наградиш действащ "премиер" е меко казано мазен, подлизурковски жест!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031184
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930