Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2009 16:54 - Божидар Димитров основава орден на багатурите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1682 Коментари: 2 Гласове:
0



Орден на багатурите ще основава директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Идеята му е дошла след като с изумление разбрал, че България е третата страна в света по брой на записали се в западноевропейския рицарски орден на тамплиерите. Рицарите-тамплиери през Средновековието са защитници на Божи гроб и бойци срещу мюсюлманската агресия. Днес са благодетели на изкуството и културата и ратуват за сближение на народите от различни вери и раси. “Изглежда много българи имат нужда да се борят за благородни и справедливи каузи, затова се присъединяват към ордена на тамплиерите. Но това ми изглежда не съвсем естествено. Кръстоносците-рицари през Средните векове са проявявали претенции към българските земи, та се е налагало отвреме-навреме да им хвърляме по един пердах. Не само цар Калоян ги пердаши при Одрин, Русион и Маказа. Първият кръстоносен поход още е изклан край Ниш, а и след Калоян се налага да ги пердашим”, обяснява историкът.
Затова Божидар Димитров е решил да създаде орден на багатурите – средновековният български аналог на западноевропейските рицари. Багатурите са тежковъоръжени конници, облечени от глави до пети в желязо. С железни брони са и конете им. Багатурите са били в най-масовия ред на аристократичното съсловие и към 812 г. броят им е наброявал 30 000 души. По статут са били свободни селяни и граждани с големи поземлени имения. Благодарение на удара в сражения на техния корпус Българите са спечелили великите си победи в Онгъла, Анхиало, Ахелой, Версиникия, Траянови Врата и т.н.
В ордена на багатурите ще се приемат всички български граждани, които докажат на Божидар Димитров /чрез билети/, че са посетили музеите в Плиска, Преслав, Велико Търново, Мадарският конник, Църквата “Св.Четиридесет мъченици”, Боянската църква, Земенският манастир, Църквата в Добърско, Парадохд “Радецки” и Националният исторически музей. Те ще бъдат записвани в специална книга на Ордена и ще получават карта удостоверение, а след време, когато се наберат достатъчен брой членове ще се състои учредително Събрание на Ордена, на което ще се приеме устав и ръководни органи на Ордена.
“С посещението на тези десет най-важни исторически обекти членовете на бъдещия орден ще знаят всичко за миналото на България и постиженията и. Те не могат след видяното да не се чувствуват горди, че са българи. А с парите, които ще дадат за билетите всеки от тях на практика ще е направил своето дарение за българското културно наследство. Както е известно голяма част от него се поддържа от собствените приходи на музейните паметници. Както е известно, не всички тамплиери са дарители, а багатурите ще бъдат”.
Ордена на багатурите няма да прераства в политическа партия. /БЛИЦ



Гласувай:
0



1. ananji - звучи добре!
24.04.2009 17:15
Дано да не прерастне в политическа наистина...
цитирай
2. boristodorov56 - На него по-би му подхождал - Ордена ...
24.04.2009 18:05
На него по-би му подхождал - Ордена на Гоцетата!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039022
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930