Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2009 19:36 - Опит за предизборен преврат в СДС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 890 Коментари: 0 Гласове:
0



Близкият до ДПС зам.-председател на СДС Пламен Радонов внесе в четвъртък документи за самостоятелно явяване на партията на изборите за Европейски парламент, въпреки подписаното коалиционно споразумение с ДСБ, съобщи електронното издание Mediapool.

Информацията бе потвърдена от говорителя на ЦИКЕП Бисер Троянов. Това се случи само няколко часа, след като Върховният касационен съд (ВКС) върна делото за регистрацията на новото партийно ръководство за ново разглеждане от Софийския градския съд (СГС), като удължи нормативното безвластие в СДС.

Пред избирателната комисия Радонов е представил изрично пълномощно от бившия лидер на СДС Пламен Юруков. ЦИКЕП са получили още подписка от 18 000 души, които предстои да бъдат проверени заради постъпил сигнал, че са фалшификация. Предоставен е още депозит от 50 000 лева. Комисията очаква само удостоверение от Сметната палата за внесени финансови отчети за последните три години.

Ситуацията се усложнява допълнително, тъй като има възможност СДС веднъж да се регистрира като самостоятелен участник в евровота, а след това и като част от "Синята коалиция".

Безпрецедентният за последните 20 години политически скандал се случи след като съдебните решения около регистрацията оставиха Юруков, а не Мартин Димитров формален лидер на партията. Въпреки това по-голямата част от високите етажи в СДС не очакваха подобни подмолни действия, очаквайки, че вътрешнопартийният натиск ще накара лобито на ДПС в партията да не играе чак толкова грубо.

Самият Юруков коментира пред в. "Дневник", че не е внасял документи за регистрация, което е вярно единствено от гледна точка на факта, че не е отишъл на крака в ЦИКЕП. След това обяви, че "излиза в отпуск за шест дни".

"ДПС регистрира СДС"

Новото партийно ръководство реагира веднага с остра декларация. Според него има "извършен опит за криминална регистрация на СДС" на базата на документи с невярно съдържание. "Това е поредната фаза от войната срещу Синята коалиция, която започнаха Доган и БСП", се казва в документа.

Това е първата официална позиция на ръководството около Мартин Димитров, която директно обвързва Радонов и Юруков с ДПС.

"След събирането на фалшива подписка в редиците на ДПС, днес Доган прави опит за преврат в СДС. ДПС регистрира СДС. Лицата, направили опит за регистрация на партията, фактически извършват политическо престъпление", обявяват от ръководството на партията.

Само преди три дни от ръководството на СДС заявиха, че хора, близки до ДПС, събират фалшива подписка за регистрацията на партията като самостоятелен играч на евровота. Акцията се провежда във Велико Търново, Русе и Разград, където влиянието на Пламен Юруков, Пламен Радонов и ДПС е особено силно.

В полето на съда

Малко преди разгарянето на политическия скандал Върховният касационен съд (ВКС) отмени решението на Софийския градски съд (СГС), с което бе отказана регистрацията на новото ръководство на СДС с председател Мартин Димитров.

ВКС обаче върна казуса за ново разглеждане на градския съд, но от друг съдебен състав.

Това допълнително усложни въпроса около регистрацията на "Синята коалиция", защото все още няма вписване на Димитров като лидер на партията. Изненадата от действия на лобито Юруков - Радонов пролича от думите на председателя на парламентарната група на СДС Йордан Бакалов, който преди да стане известен опитът за регистрация, заяви, че в партията не се притесняват от съдебното решение.

"До 12 май (крайният срок за регистрация на листите за евроизборите – б.р.) има достатъчно време. Няма да има проблем за коалицията", коментира той пред Mediapool. Дори от СДС-София, които принципно са противници на коалиция с ДСБ, очакваха бившото ръководство да не играе по подобен начин и да се съобрази с решенията на новия Национален съвет.

Отказът на СГС да регистрира новото ръководство на синята партия още преди месец постави под въпрос създаването на коалиция между СДС и ДСБ. Лидерът на партията Мартин Димитров видя дългата ръка на ДПС зад взетото решение и коментира мотивите на институцията като "политически". Председателят на СГС Светлин Михайлов неведнъж е обвиняван за връзки с партията на Доган.

Сега обаче делото отново се връща в полето на съда, който вече веднъж отказа регистрация. Делото тепърва предстои да бъде разпределено на нов съдебен състав, чието произнасяне е в неясното бъдеще.

От мотивите на ВКС обаче става ясно, че съдът на Михайлов е направил поредица от фалове в решението си. Една от основните причини СГС да откаже регистрацията е, че в протокола от заседанието Националния съвет (НС), когато е взето решение за провеждане на вътрешнопартийни избори, не става ясно кои точно членове са присъствали и кой точно е гласувал.

Нито в Закона за политическите партии (ЗПП), нито в устава е регламентирано задължение за поименно изброяване на членовете в протокола, респективно изричното посочване в присъствения списък на трите им имена и ЕГН, мотивира се ВКС. Според тричленния състав е достатъчно същите да бъдат индивидуализирани, а в конкретния случай това е извършено освен с имената им, също и съобразно качествата.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995347
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031