Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2009 19:30 - Балканската мафия опасност No 1 за САЩ
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 525 Коментари: 0 Гласове:
0



Организираната престъпност продължава да се развива и се превръща във все по-голяма заплаха за САЩ, се казва в документа, изготвен от службата за проучвания на американския Конгрес. Докладът прави пряка връзка между разпада на комунизма и бързото израстване на мощна организирана престъпност.

На Балканите организираните престъпни групи инфилтрират новите демократични институции, като по този начин разширяват възможностите си за печалба, посочват американците. Заплахите за САЩ идват главно от организираната престъпност с корени в Евразия. В проучването са използвани данни на ФБР за главните транснационални престъпни мрежи, разпределени по етноси и географски произход. На първо място са руските престъпни групировки, следвани от италиански и балкански организирани мрежи.

Мнозина твърдят, че организираната престъпност, а особено пък италианската организирана престъпност, Коза ностра например, била мъртва. Нищо не е по-далеч от истината от това, твърди агент Шейвър от Секцията за организирана престъпност на ФБР. Краят на Студената война и напредъкът на глобализацията превърнаха организираната престъпност в огромна международна империя с изключителни възможности.

Международни престъпни мрежи действат навсякъде в САЩ. Присъствието им е особено силно в големи градове като Бостън, Ню Йорк, Чикаго, Далас, Хюстън, Лос Анджелис. Дейностите на групировките са се засилили особено много в периода след атаките на 11 септември, когато правоохранителните агенции насочиха ресурсите и вниманието си към антитерористични операции. През миналата година обаче престъпниците са станали твърде активни, за да бъде игнорирано присъствието и дейността им. От април 2008 година насам заплахата за сигурността и икономиката на Щатите е добила твърде големи размери, посочват авторите на аналитичния доклад. Заплахите са многобройни поради изключително пъстрата дейност на организираните престъпници. Няма престъпление, което те не биха извършили, ако то ще им донесе печалба, казва Мат Херън, началник на Секцията за организирана престъпност на ФБР. Застрашени най-вече са енергийната мрежа и други стратегически сектори на американската икономика. В доклада е подчертана способността на организираните престъпници да проникват в правителства и разузнавателни агенции, където подкупват висши служители.

Тяхното участие в пране на пари и всички видове незаконен трафик отваря пазарите им за финансово изгодни връзки с терористи. Организираните престъпни мрежи от Балканите се смятат също за една от главните опасности за САЩ. Балканската организирана престъпност е нова заплаха за Америка, пишат авторите на доклада. Според техните данни зараждащите се нови групировки, особено тези от бивша Югославия и албанските са едни от най-опасните. /Марица



Тагове:   доклад,   САЩ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13028809
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930