Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2009 10:48 - Богомил Бонев: Мутрите се върнаха
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 655 Коментари: 0 Гласове:
0Бившия вътрешен министър генерал Богомил Бонев, който зае мястото на Георги Гергов като изпълнителен директор на "Международния панаир Пловдив", коментира актуалната политическа обстановка, отстраняването на братя Галеви от МВР, срещата му с Маргините в интервю за бТВ.

image
  Г-н Бонев, как минават първите ви дни начело на Пловдивския панаир?

Панаирът е огледало на това, което се случва в икономиката и финансите. Фирмите в тези условия се опитват да съкратят разходите, които им се струват излишни в момента. Известно е, че потребителското търсене се е свило вече с повече от 30%. Ясно е какво е положението с цената на кредитите в България, така че някои от традиционните участници са решили, че експозиция на тяхната продукция в момента им е в повече. Други пък решиха, че точно тези условия сега са предизвикателство. Самата фирма се опитва да задоволи участниците и с по-оригинални експозиции. Има например цяла палата само за художници.

Влязохте ли в амплоато на директор?

Не, аз не се изживявам като някой кой знае колко значим фактор тука. Най-важният фактор са акционерите. Великата титла директор, за която получих поредната порция шамари в жълтия печат, не е чак толкова съблазнителна. Поканата дойде от г-н Гергов.

Мнозина погледнаха на вашето идване в Панаира като връщане в голямата игра.

Вие знаете колко пъти съм отказвал интервюта, и то съвсем съзнателно. Годините в политиката ми бяха достатъчни - и на мен, и на семейството ми, за да не ми се занимава повече с това нещо. Никога. А в българската политика нещата са толкова нечистоплътни, че даже кален в битки човек като мен може лесно да се откаже.

Има две версии за сегашната ви длъжност. От една страна се казва, че идва Богомил Бонев, защото бизнесът пренастройва струните към следващата власт. Ако Генерала стане премиер, би работил много по-лесно с друг генерал. Има версия, че ако Бойко е министър-председател, вие ще сте или силов вицепремиер или вътрешен министър?

Струва ми се доста абсурдно да се мисли, че аз съм в Панаира, за да участвам после в някакъв кабинет. Аз съм тука, за да защитавам интересите на акционерите в това дружество, доколкото мога. Що се отнася до това, дали когато са ме поканили, ходът е бил стратегически - това също ми се струва неоснователна теза. Защото отношенията на Бойко Борисов с Георги Гергов и въобще със законния едър бизнес са достатъчно добри и той няма нужда от посредници. Бойко е достатъчно разумен, за да вижда нещата в ясна светлина. Тука никой не е откраднал нищо и нищо не е занесъл вкъщи, за разлика от многобройните сделки с БГА Балкан или пък съмнителните приватизации, на които бяхме свидетели преди 10 години.

Според другата версия пък вашето идване тук показва, че Панаирът има друг частен собственик, а не Георги Гергов. Дали става въпрос за международни капитали, дали става въпрос за митични руснаци или американци или митични български политици…

Посмяхме се на тая версия, защото тя беше лансирана в едно интервю на журналистка, която има някакви лични отношения с Георги Гергов. И тя реши, че едва ли не през тези 10 години той е въртял “моите пари”. Или на някой друг, което е смешно.

Междувпрочем, Гергов никога не е крил симпатиите си към Костов. Наскоро Яне Янев пък разказа, че тъкмо Иван Костов е ходил да ходатайства пред Яне да не атакува български олигарски. Единственото име, което той спомена, беше на Гергов.

Нормално е бизнесмен като Гергов да поддържа добри отношения с политици, които са на власт. Не може да се прави голям бизнес и в същото време ти да водиш политически войни. Така че не очаквайте от мен остри политически изказвания. Не е случайно, че Иван Костов не атакува публично г-н Гергов. Но в същото време позволява на разни мимикриращи около него джуджета да го правят. И може би е време да ги спре.

А какво смятате за всички тия процеси, които текат вдясно?

Колкото и да не ми се говори за политика, аз все пак живея в тая държава и гласувам. Освен това знам колко ми струва участието на страната на синята идея и затова откровено казано съм леко отчаян, че има надежда нещо да се направи. След поредните неуспешни избори преди 4 години трябваше всички стари лидери да си тръгнат. Петър Стоянов постъпи честно и освободи председателския пост в СДС. И тогава нямаше да има смесване на минало, настояще, един кошмар, който се сънува от СДС непрекъснато. Като реална алтернатива виждам само Бойко Борисов.

Вие как гледате на една евентуална коалиция Бойко Борисов - Иван Костов? Притеснява ли ви?

Мен това въобще не ме притеснява, би трябвало да притеснява Бойко (смее се). Защото това е опит за влизане през задния вход в политиката. Нещо, което всички по-първи политици в държавата твърдят, че не трябва да се прави. Че ако се влиза, трябва да се влиза честно и, ако идваш във властта, трябва да дойдеш с реална тежест. На гърба на Бойко Борисов може да се натоварят много хора. Той може да вкара в парламента много магарета, но това не значи добро управление.

Каква е вашата оценка на реформите в МВР?

Реформата, в едни дебели кавички, започна преди 9 години, когато ме махнаха от МВР. Тогава започна т. нар. девоенизация на министерството и бяха въведени политическите кабинети. Естествено, че се получиха проблеми в самото управление, получиха се конкурентни интереси за повече власт при зам.-министрите и при главния секретар. Оттам тръгна сривът надолу. Тогава започнаха да се връщат мутрите. Сега отново ги виждаме по улиците, с по 20-30 души охрана. И се смесват с почтените хора в ресторантите. А по мое време си стояха там в техните дупки и ресторантчета. Реформите при Румен Петков и Миков бяха продължение на първата грешна стъпка. Вкарването на повече политика в управлението на МВР. Стигна се след това до ДАНС, до размиване на функциите… Затова ни критикуват в момента в Европа. Последният анализ, който четох за дейността на ДАНС, беше, че тя трябва да е чисто информационна служба. Но такава беше и НСС.

Получи ли се тази агенция като замисъл?

Аз искам да видя първите осъдени с влязла в сила присъди и тогава ще мога да дам мнението си.

Какво мислите за явлението Яне Янев?

Странен ми е Яне. Опитвам се да си обясня кой му помага да стане значим политик. През 2001 г. аз избрах Атанас Железчев за вицепрезидент, защото беше зам.-председател на Народното събрание, улегнал човек, стабилен. И всъщност оттогава познавам и Яне. Но не сме близки. Сега с особено любопитство наблюдавам израстването му, особено от момента, в който стана консерватор (смее се). И ми се иска да присъствам на поне един негов разговор с Джефри Ван Орден, просто това за мен ще бъде предизвикателство. Едва ли някой ще приеме сериозно думите му, че този ще вкара в затвора, онзи ще вкара в затвора - то така не става.

Той каза, че камионетките тръгват след изборите.

Като човек, който гледа и към бизнеса, бих му препоръчал да организира първо конкурс за камионетки.

Преди година и нещо цял вътрешен министър си отиде заради среща с братя Галеви. Когато вие бяхте вътрешен министър, срещахте ли се с подобни хора, това нормална практика ли е?

Казах на мутрите, че което е било, свършва

С Маргините?

Маргините мисля, че не бяха, но бяха първите пет-шест най-големи бабаити. И с това може да се спекулира. Но всъщност това е практика на специалните служби по света. Но това е официална среща, на която се слагат правилата на масата. Защото до този момент какво имаше - всички магазини си плащаха рекет, навсякъде имаше лепенки на СИК или ВИС и никой през 1995-1996 г. не вярваше, че това явление някой ще го пресече. И вместо данък на държавата, плащаха рекет на бандитите. На който плащаш, той е властта. Още в самото начало събрах ръководството на МВР и ги извиках официално, журналистите също бяха пред министерството. Имах още една цел - бригадите около тях, които пребиваха хора - исках да бъдат откъснати като обикновени криминални престъпници. Защото така са по-лесни да бъдат елиминирани. Та тогава казах на тези момчета, че това, което е било, свършва и хората повече няма да им плащат. И те самите трябва да се замислят какво значи данъчна декларация. Освен това им казах, че няма като моите предшественици демонстративно да ги бия по офисите, а след това да си пия питиетата с тях. Това беше и сигнал, че който е решил да смени начина си на живот, трябва да го направи сега. След това ще бъде късно. Много от тях ме послушаха.

Точно по ваше време братя Галеви бяха махнати от системата на МВР. Трудно ли беше това?

Не, не, никак не беше трудно. Имаше и много сигнали, че там се вършат безобразия. Но в същото време всяка проверка идваше със заключението, че това, което се твърди в сигналите, не е вярно. Дори шефовете на НСБОП по това време ме уверяваха, че те са ценни. Но в един момент аз им казах - колкото и да са ви ценни, тези хора носят много повече вреда, затова ги уволних.

Способен ли е Бойко Борисов да сложи ред поне в МВР, ДАНС и службите? Оставяме настрана експертния му понетциал в икономиката.

Няма експерт във всичко. Ако той вземе властта, има достатъчно подготвени хора, на които да има доверие. Същото се отнася и за МВР, и за ДАНС. Там предстои много мислене - какво точно да се случи и как да се разграничат правомощията. или да се направи нещо радикално различно, защото нещата явно не вървят.

Конфигурация Бойко-Костов-Яне Янев по-малко опасна ли би била от конфигурация Бойко Борисов-Костов?

Тази конфигурация ми прилича на вафли с яхния. Аз просто не виждам как може да стане.

А БСП-ГЕРБ? Възможна ли е, правилна ли е?

Доколкото разбирам, Бойко категорично декларира, че няма такива намерения. В крайна сметка има един шаблон, който за съжаление е верен - каквото реши избирателят, това ще бъде. Ако Бойко има по-малко от 120 депутати и се наложи да вземе депутати от други парламентарни групи, които 20 години мимикрират непрекъснато, той ще стане техен заложник. Непрекъснато ще бъде изнудван за едно или друго нещо. А той не е човек, който би го позволил, и така ще има конфликт. Бойко не е човек, който ще се остави да му правят интриги зад гърба.

Има ли наистина Борисов връзки с групировки в страната - ВИС, СИК, сега беше намесен Сретен Йосич… И каква е историята на Костов с тези групировки? Атанас Атанасов например избягва коментар по темата Сретен Йоцич.

Аз от вестниците научавам, че Сретен Йоцич е бил в България, необезпокояван, точно по времето, когато аз бях министър. Резонно е да се зададе въпроса точно на Атанасов, защото аз съм говорел с Кирил Радев и той няма отношение към него. А няма отношение, защото очевидно (Сретен Йоцич - бел. ред.) е бил “брониран” от НСС, респективно от Атанасов. Брониран означава, че му е заведено дело или за разработка, или като агент. И по тоя начин нито една друга служба няма право да се интересува от него. И затова той може да си ходи необезпокояван. Доколкото разбирам, документите за пребиваването му тука са подписани от Атанасов. На мен като министър не ми е докладвал, но, независимо че по закон ми е пряко подчинен, в един момент той дефакто беше подчинен само на министър-председателя. Така че може би е резонно да се зададе въпроса - там докладвал ли е.

Допускате ли Сретен Йоцич да е бил агент на генерал Атанасов и това всъщност да е било “бронирането” му от вас и Кирил Радев?

Не, на мен не ми е докладвано изобщо. Министърът не е човекът, който води лично разследването, за да пусне картон и да провери някой.

Допускате ли все пак това да е било бронирането на Сретен Йоцич?

Дали е бил агент или човек, замаскиран като агент, от който определени хора са се облагодетелствали, това е друга тема. Не мога да кажа сега. Във всеки случай това буди много въпроси. И вместо Христо Бисеров да търси под вола теле по отношение на Бойко Борисов, трябва да зададе правилните въпроси на министър-председателя и на шефа на НСС по това време. Те са хората, които са имали достъп до информацията. Въпросът е какво е правел Атанасов с тази информация, на министъра си не е докладвал. Дали за своя облага или е било в интерес на България - аз не знам. Тогава се водеше войната в Югославия, падаха ракети над България - може Сретен Йосич да е бил много ценен за националната сигурност, само че на министъра не е докладвано.

А за миналото на Бойко Борисов - бил ли е част от групировките?

Той познава някои хора от оня период, които принадлежат към групировките, но кой не ги познава в държавата? На мен никога не ми е докладвана разработка срещу Бойко Борисов.

Въпросът е имало ли е разработки в МВР за негово участие?

Нямам информация да е имало, не ми е докладвана никога.

Миналата година Иван Костов за пръв път каза, че ви е уволнил заради корупция. Как приемате това твърдение?

Като политическа лъжа или опит за отмъщение, защото аз пръв заговорих за корупция в кабинета “Костов”. Но бих го попитал за кое точно “корупционно” действие става дума? Откраднал съм пари от бюджета? Не съм. Дал съм честоти на Майкъл Чорни? Не съм. Даде ги той.

Опитваше ли се той да прави бизнес с такива хора?

Това са неща, на които не бих могъл да съм очевидец. Аз не бях в този малък кръг от трима-четирима министри, с които той се събираше всеки понеделник и основните въпроси се решаваха там. Имам предвид икономическите министри, външният министър. Спомням си друго във връзка с падането на визите - външният министър се облякъл като Шибил преди разстрела - с бяла дреха, отишъл на преговорите, те му казали, че нищо не сме направили, но като сме им се помолили, те ни пуснали. Нито е имало основание да се облича като Шибил, нито е имало разстрел, нито Външно министерство е било в центъра на събитията. Решението за визите се взе от вътрешните министри, в продължение на 3 години.

На кого от двамата в титаничната синя лидерска битка симпатизирате? В момента не се знае кой е ригистриран - Юруков, Мартин…

Аа, аз реших, че питате между Костов и Мартин, защото в тоя случай щях да кажа: между той и тя кой избирам? Иначе Юруков получи народната любов, която много търсеше. Той е един от хората, които преди години също беше повярвал на лъжите. Сега, когато върху главата му се изсипва поговорката “Няма ненаказано добро”, предполагам, че е преосмислил много неща.

Оценката ви за 8-те години на Първанов? Той опроверга ли скептиците?

Животът ги опроверга, защото станахме член на НАТО, ЕС - всичко, което беше в основата на дясната доктрина. То затова нямаме дясно може би. Извинявайте, но социалистите ни въведоха 10-процентен плосък данък. По-дясна политика от тази може ли да се измисли? Затова е пълна хазната. Това не беше мислимо даже при десните правителства. Затова премиерът е толкова добре приет навсякъде. /БЛИЦ


Тагове:   МПП,


Гласувай:
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12822098
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Ноември, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930